Iohannis: Restaurantele, cinematografele și teatrele se vor putea redeschide la 1 septembrie, în condiții speciale

Foto: INQUAM/Alex Nicodim

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, că de la 1 septembrie s-ar putea redeschide restaurantele, teatrele și cinematografele, dar în condiții speciale de siguranță.

Șeful statului s-a mai referit, potrivit News.ro, și la moțiunea de cenzură a PSD, dar și la tema alegerilor, în condițiile în care campania electorală bate la ușă. „Democraţia nu poate fi suspendată sau pusă între paranteze, fiindcă ea ne garantează toate drepturile şi libertăţile de care ne bucurăm. Să nu uităm că alegerile în România deja au fost amânate. Acum ştim care sunt măsurile de protecţie care limitează răspândirea coronavirusului, ele se aplică şi vedem că funcţionează. De aceea putem avea un proces electoral care se poate desfăşura în siguranţă”, a explicat Iohannis.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

Redeschiderea teatrelor și restaurantelor

Sunt două domenii în care consider că este cazul, este important să se reia activitatea atât cât se poate și acolo unde se poate, în condiții de siguranță. Primul sector este zona culturală, la care țin foarte mult. Cinematografele și teatrele se vor putea deschide probabil începând cu 1 septembrie, cu măști, locuri libere între spectatori, anumite condiții speciale. E important ca a acolo unde condițiile permit să se reia actul de cultură. Ce am fi fără cultură?

Al doilea sector în suferință și unde cred că e bine să se reia activitatea acolo unde se poate e HORECA. Vremea se răcește, tersasele se vor putea folosi încă o vreme, apoi nu mai pot fi folosite. Consider că după 1 septembrie, în anumite condiții, restaurantele se pot deschide în interior, ținând cont de condițiile epidemiologice din localitatea respectivă. Specialiștii vor stabili mâine un prag.

Concediu nu am avut, nu am fost în locații publice. Dar cred că e bine ca oamenii să meargă în concediu, dar în condiții de siguranță. Soția mea va merge evident la școală în 14 septembrie și va respecta, evident, toate măsurile de siguranță.

Campanie electorală în pandemie

Peste două zile debutează campania electorală pentru alegerile locale din luna septembrie. E pentru prima data când în România campania şi alegerile se vor desfăşura în perioada pandemiei. O premieră pe care nu şi-a dorit-o nimeni dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putinţă. Campania şi scrutinul propriu-zis trebuie să fie în condiţii de maximă siguranţă şi protecţie.

Acest lucru e posibil dacă vom respecta un set de reguli şi măsuri. Există precedente. Sunt ţări care au organizat mai multe tipuri de alegeri în pandemie, fără ca acest lucru să fi avut un impact negativ asupra numărului de infectări. Un scenariu cu risc zero nu există, dar dacă toate aceste măsuri sunt respectate de cetăţeni, riscul poate fi redus la minim.

Tocmai de aceea am solicitat Guvernului să facă o campanie de informare astfel ca toată lumea să ştie ce e permis şi ce nu e permis pe perioada campaniei şi în ziua votului. Fac un apel la responsabilitate şi aici mă adresez candidaţilor la locale, precum şi echipei de campanie. Respectaţi regulile şi nu îi expuneţi pe oameni riscului infectării. Nimic nu e mai important ca sănătatea

Legile justiției

Am toată încrederea că Justiţia îşi va face treaba, dar mă aştept şi eu să se lucreze în aşa fel încât cei vinovaţi să plătească în timp util. ŞI eu am fost nemulţumit că acele mari dosare au rămas mari restanţe.

Sunt de părere că se va lucra şi se va recupera. Însă legile Justiţiei au fost ciuntite de PSD, care a încercat să pună mâna pe justiţie şi s-o controleze. Nu le-a ieşit fiindcă românii au ieşit la referendum şi au spus stop.

Însă legile încă nu au fost corectare şi în acest sens am avut solicitarea către Guvern şi ministrul Justiţiei să fie reparate legile justiţiei care au fost duse într-o formă nepotrivită de majoritatea pesedistă. Am mare speranţă că deja vom avea în această toamnă proiectele care să repare legile Justiţiei şi să dea procurorilor, judecătorilor posibilitatea să judece aceste dosare restante.

Traseism

Guvernul îşi face numirile aşa cum consideră. Că veni vorba de traseism, daţi-mi voie să facă o remarcă. În ultima vreme, majoritatea articolelor acuză PNL pentru traseism, dar patentul la traseism e la PSD, care a legiferat traseismul prin OUG.

Originea traiseismului se regăseşte în guvernarea PSD-istă. S-a încercat stoparea traseismului prin lege, însă au existat nişte decizii ale CCR.

Trebuie să ne reamintim aceste lucruri. Nu mi-am schimbat opinia. Sunt împotriva traseismului în continuare. Cred că traseisimul e o boală gravă a politicii româneşti şi cu cât terminăm mai repede cu ea, cu atât mai bine. Or, terminatul cred că ţine de alegător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here