Ionuț Stroe (PNL), despre comasarea alegerilor: Este oarecum nefiresc să chemi de trei ori lumea, în trei luni succesive, la vot

Purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal (PNL), Ionuţ Stroe, consideră că este nevoie de o soluţie simplificată, de un proces electoral fluent în 2024, considerând că este nefiresc să chemi lumea de trei ori în trei luni la vot, informează News.ro.

“În 2024 va fi o situaţie deosebită, unică de la Revoluţie încoace, când vom avea practic trei rânduri de alegeri, care trebuie, conform Constituţiei şi legilor, să se desfăşoare practic simultan. Conform termenelor legale, am avea campanii electorale succesive într-un interval de cel puţin trei luni, adică din septembrie până în decembrie. Adică, practic, alegerile parlamentare şi prezidenţiale au loc în acelaşi an, pentru că se suprapun conform algoritmului, alegerile locale au trebuit mutate în luna septembrie din cauza pandemiei care, ştiţi bine, a trimis aceste alegeri în toamnă”, a explicat Ionuţ Stroe, miercuri, la Prima News.
El susţine că nu este firesc să chemi lumea la alegeri în trei luni consecutive.
“E nevoie, din punctul nostru de vedere, de o soluţie mult simplificată, de un proces electoral rezonabil, fluent, o organizare mult mai suplă. Este oarecum nefiresc să chemi de trei ori lumea, în trei luni succesive, la vot. Experienţa anilor trecuţi ne spune foarte clar că, cel puţin în momente când avem cicluri electorale succesive, prezenţa la vot scade. Acum, interesul şi prezenţa la vot au scăzut oricum dramatic în ciclurile electorale care s-au derulat până acum. Dacă sărim trei luni succesiv de la un rând de alegeri la altul, vă daţi seama că există această problemă pe care, dacă unim alegerile, am putea să o transformăm într-un beneficiu, în sensul că am avea o prezenţă la vot mult mai mare, care să dea legitimitate”, a menţionat purtătorul de cuvânt al PNL.

Ionuţ Stroe a precizat că în discuţia pentru o eventuală comasare a alegerilor intră cele locale, parlamentare şi prezidenţiale, cele care au loc în toamnă, nu şi europarlamentarele, care sunt programate în primăvara anului viitor.

El a explicat că acest subiect a apărut în urma unor dezbateri interne în PNL.
“Acest subiect a apărut în urma unor dezbateri interne ale grupurilor parlamentare reunite. Dacă vrei să modifici legislaţia electorală într-un stat, conform Curţii Constituţionale, conform Comisiei de la Veneţia, acest lucru trebuie să se încadreze cu cel puţin un an înainte de a începe. Dacă există un moment în care să facem acest lucru, nu l-am vorbit, nu insistăm, nu e o prioritate. Era doar o discuţie a noastră în legătură cu ce proiecte legislative am putea promova în această sesiune parlamentară. Eu nu văd motive pentru care s-ar opune cei de la PSD, dar acum, până la urmă, e un document pe baza căruia putem lucra în coaliţie şi să luăm o decizie. Nu este o situaţie la impuse. Din punctul nostru de vedere este doar o posibilitate. Vrem să simplificăm lucrul, nu ne dorim campanii electorale succesive timp de patru luni de zile, care oricum practic ar perturba foarte mult procesul electoral”,  a mai afirmat Ionuţ Stroe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here