Iran | Reformatorii iranieni cer anularea legii vălului islamic

Sursa: captură video

Uniunea Poporului Iranului Islamic, principalul partid reformator din Iran, îndeamnă statul să anuleze obligaţia purtării vălului, după moartea unei tinere deţinute a Poliţiei Moravurilor, Mahsa Amini, care a declanşat manifestaţii în întreaga ţară, relatează AFP, citată de News.ro.

Potrivit unei legi în vigoare din 1983, femeile – atât iraniene, cât şi străine, indiferent de religia lor – sunt obligate să iasă în public purtând un văl pe cap şi cu corpul acoperit de un veşmânt amplu, mai mult sau mai puţin lung.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată la 13 septembrie, la Teheran, din cauză că ”purta veşminte nepotrivite”, de Poliţia Moravurilor, însărcinată să impună respectarea codului vestimentar strict în Republica islamică.

Ea a murit trei zile mai târziu, la un spital.

Uniunea Poporului Iranului Islamic, din care fac parte apropiaţi ai fostului preşedinte reformator iranian Mohammad Khatami (1997-2005), a anunţat sâmbătă, într-un comunicat, că le cere autorităţilor ”să pregătească elementele juridice care să dechidă calea anulării legii privind hijabul obligatoriu”.

Această formaţiune, care nu se află la putere, cere şi ca Republica islamică să să anunţe ”oficial încetarea activităţii Poliţiei Moravurilor” şi ”să autorizeze manifestaţii paşnice”.

Partidul îndeamnă totodată la formarea unei Comisii de anchetă ”imparţiale” privind moartea lui Mahsa Amini şi la ”eliberarea imediată a persoanelor arestate recent”.

Moartea tinerei femei a declanşat manifestaţii nocturne în principalele oraşe din Iran, în care 35 de persoane au fost ucise, potrivit unui bilanţ oficial.

Sute de manifestanţi au fost arestaţi la aceste manifestaţii. Numai în provincia Guilan (nord), ”739 de răzvrătiţi, inclusiv 60 de femei” au fost arestaţi, a anunţat şeful poliţiei provinciei, potrivit agenţiei de presă Tasnim.

Condiția tragică a femeii în Iran | Moartă, la 22 ani, în arest, după o „sesiune de reeducare” privind hijabul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here