Iranul a lansat duminică „cu succes” un satelit în spaţiu, însă nu a reuşit să-l plaseze pe orbită, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian al Apărării, citat de televiziunea de stat de la Teheran, relatează Agerpres.

„(Lansatorul) Simorgh a propulsat cu succes satelitul Zafar în spaţiu, dar lansatorul nu a atins viteza necesară pentru a pune satelitul pe orbita dorită”, a indicat purtătorul de cuvânt Ahmad Hosseini.

Satelitul de cercetare ştiinţifică a fost lansat la ora 19:15 (15:45 GMT) şi a atins „90% din traiectoria” prevăzută, la o altitudine de 540 de kilometri, a precizat el. „Cu ajutorul lui Dumnezeu şi a îmbunătăţirilor pe care le vom face pentru lansările viitoare, această parte a misiunii se va desfăşura bine (…) Am atins majoritatea obiectivelor şi am obţinut date, iar în viitorul apropiat, în urma analizei acestor date, vom proceda la următoarele etape”, a promis oficialul iranian.

Ministrul iranian al telecomunicaţiilor, Mohammad Javad Azari Jahromi, a admis la rândul său, pe Twitter, că lansarea „a eşuat”. „Dar suntem INVULNERABILI! Avem alţi sateliţi geniali iranieni care vor urma!”, a completat el.

Calificată de SUA drept o „provocare”, această lansare survine în contextul accentuării tensiunilor dintre Teheran şi Washington după retragerea unilaterală a SUA în 2018 din acordul asupra programului nuclear iranian, urmată de restabilirea sancţiunilor americane împotriva Iranului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here