Israelul, campion al vaccinărilor, avertizează că o singură doză de vaccin este mai puțin eficientă decât se credea inițial

Foto> INQUAM/George Călin

Israelul avertizează că o singură doză de vaccin Pfizer/BioNTech oferă o protecție mai mică decât se spera inițial, întrucât țara a raportat luni un record de 10.000 de noi infecții cu Covid. Astfel, creșterea numărului de cazuri diminuează optimismul față de programul avansat de imunizare din țară chiar dacă Israelul este în fruntea clasamentului în ceea ce privește campania de vaccinare, relatează The Guardian.

În declarațiile făcute unui post de radio, medicul Nachman Ash a spus că o singură doză pare „mai puțin eficientă decât am crezut” și, de asemenea, mai puțin eficientă decât a sugerat Pfizer.

În schimb, cei care au primit și cea de-a doua doză de vaccin au avut o creștere de șase, până la 12 ori a anticorpilor, potrivit unor date publicate luni de Centrul Medical Shaeba din Tel Hashomer.

Problema că anumite vaccinuri sunt mai puțin eficiente după o singură doză decât după două doze, este binecunoscută și la fel este și faptul că protecția oferită de prima doză nu este imediată.

Prima doză poate oferi anticorpi abia după câteva săptămâni, în timp ce, cea de-a doua doză declanșează răspunsuri diferite și oferă o protecție imediată și de lungă durată.

Cu toate acestea, Pfizer spune că o singură doză din vaccinul său este eficientă în proporție de 52%.

Astfel, unele țări, printre care se numără și Marea Britanie, au întârziat administrarea cele de-a doua doze pentru a încerca să maximizez numărul de persoane care primesc prima doză a serului.

În ultimele săptămâni au tot apărut întrebări cu privire la eficacitatea vaccinului, apărute pe fondul rapoartelor conform cărora mii de israelieni s-au îmbolnăvit după ce au primit prima doză de vaccin, deși șeful serviciilor de sănătate publică, Sharon Alroy-Preis, a spus că, în majoritatea cazurilor, acest lucru se datorează faptului că indivizii nu au acumulat suficienți anticorpi după inoculare înainte de a fi expuși la virus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here