Israelul riscă o ruptură majoră cu evreii din SUA

Sursa: Pixabay

În urmă cu câțiva ani, Donald Trump și-a exprimat furia față de evreii din America pentru că l-au respins în general, în ciuda unei serii de favoruri pe care acesta le-ar fi făcut Israelului. El nu părea să aibă habar de sensibilitatea evreilor la acuzațiile de loialitate divizată și, bineînțeles, a fost indiferent la proteste.

În general, evreii americani nu doresc să fie văzuți ca votanți cu o singură problemă în ceea ce privește Israelul, iar lecțiile istoriei îi fac deosebit de sensibili la implicațiile loialității divizate, scriu pe Ask Questions Later. Într-adevăr, unii evrei sunt dezinteresați de Israel și câțiva chiar dezaprobă din toată inima sionismul. Dar există și o altă latură: un studiu Pew din 2021 a constatat că 25% dintre evreii americani erau „foarte” atașați de Israel și alți 32% „oarecum” atașați. Iar cei angajați sunt destul de pasionați: mai mult de un sfert din rândul comunității a declarat că a vizitat Israelul – la cel puțin 11 ore distanță cu avionul – de mai multe ori.

Evreii americani au susținut Israelul și din punct de vedere financiar, contribuind la transformarea AIPAC într-unul dintre cele mai bine finanțate lobby-uri. Potrivit Biroului israelian de statistică, donațiile caritabile către organizațiile israeliene din surse din afara Israelului – ceea ce înseamnă în mare parte evrei americani – au atins 2,91 miliarde de dolari în 2015.  Evreii din SUA contribuie, de asemenea, în mod disproporționat la partidele politice americane: cu aproximativ 2% din populația SUA, ei reprezintă jumătate din toate donațiile către Partidul Democrat și aproximativ un sfert din haina republicană (ceea ce este uimitor, deoarece abia o cincime votează pentru ei). Deși cu siguranță nu există niciun quid pro quo, acest lucru nu poate afecta interesul SUA pentru bunăstarea Israelului.

Iar SUA și-au arătat interesul. Sprijinul pentru Israel este multiplu, cea mai mică parte fiind reprezentată de miliardele de dolari sub formă de ajutor (în principal împrumuturi, dar toate acestea sunt extraordinare având în vedere că beneficiarul este una dintre cele mai bogate țări din lume). Mai importantă este alianța strategică și militară, care produce o înțelegere globală vitală că America susține Israelul. Având în vedere gradul de dușmănie cu care s-a confruntat Israelul din partea unor vecini mult mai mari de-a lungul anilor, această înțelegere a fost esențială pentru supraviețuire.

De ce ar trebui să le pese evreilor din SUA în acest mod? La urma urmei, italo-americanii nu se străduiesc să organizeze sprijin politic pentru guvernele neîndemânatice din Roma.

Poate pentru că mulți evrei americani simt că ar fi putut fi ei înșiși cu ușurință israelieni, dacă nu ar fi fost o încurcătură a sorții. Eu însumi, născut din părinți care au fugit din România cu câțiva ani înainte de nașterea mea, am avut plăcerea de a trăi ambele experiențe. Ca băiețel în Ramat Gan, am simțit teroarea și apoi euforia din jurul Războiului de Șase Zile; câțiva ani mai târziu, am trăit angoasa pentru Israel pe care au simțit-o evreii din Philadelphia în 1973. A fost un sentiment profund de memorie și destin comun, la atât de puțin timp după Holocaust, care a dat la o parte alte diferențe. Simpatia pentru Israel nu era o funcție a politicii.

În prezent, Israelul se joacă în mod nesăbuit cu această ecuație delicată.

După cinci alegeri în trei ani, guvernul condus de nou-vechiul prim-ministru Benjamin Netanyahu a adunat o coaliție de extremă dreapta care cuprinde fanatici și condamnați, rasiști și homofobi, aceștia se angajează pe o cale foarte specială – o cale cunoscută în ultimii ani în Polonia, Ungaria și Turcia. Am numit-o putinizarea Israelului. Există consecințe ale acestei căi, care îi face pe mulți israelieni să se teamă pentru supraviețuirea țării lor.

Unele dintre acțiunile nebunești ale Israelului nu sunt noi. În primul rând, noul guvern dublează proiectul de a se face inseparabil de palestinienii din Cisiordania prin colonizarea evreiască a acestui teritoriu. Dacă acest lucru continuă, rezultatul va fi un stat binațional care nu este democratic, deoarece palestinienii nu pot vota.

În al doilea rând, Israelul se detașează de lumea modernă prin intermediul ratei fantastice a natalității ultraortodoxe (Haredi), combinată cu insistența acestei comunități de a nu-și educa tinerii în cunoștințe comercializabile și de a adera la cea mai rigidă interpretare a iudaismului. Finanțarea de către guvern a școlilor Haredi fără un curriculum de bază, oferirea de alocații nelimitate pentru copii și oferirea de salarii pe viață (pe cale de a fi dublate) pentru studenții seminariști vor adânci descurajarea spre normalitate. Acest grup reprezintă acum o cincime din evreii din Israel și, în acest ritm – aproape șapte copii pe familie – va deveni majoritar.

Ca și cum aceste două calamități nu ar fi fost suficiente, guvernul adaugă o a treia: Israelul se îndepărtează rapid de valorile democrației liberale – care sunt valorile Statelor Unite și, de fapt, și întruchiparea modernă a valorilor evreiești. Sub pretextul unor „reforme” ale sistemului judiciar, guvernul plănuiește să revizuiască sistemul de guvernare în moduri care vor institui dictatura majorității, vor elimina garanțiile drepturilor omului și vor transforma Israelul într-o falsă democrație autoritară. Israelul s-ar alătura în mod decisiv rândurilor democrațiilor false inspirate de actuala mutație a populismului global de dreapta. Toate acestea reprezintă chiar antiteza viziunii umaniste a lumii evreiești care a modelat Israelul până în prezent și, de fapt, și a valorilor americane.

Să examinăm cum ar putea fi această schimbare pentru evreii din SUA.

Majoritatea covârșitoare a evreilor americani – 84% – nu sunt conservatori din punct de vedere politic. Jumătate dintre ei se declară liberali și aproximativ o treime se consideră moderați. Derapajul Israelului către iliberalismul populist și hipernaționalismul rasist îi va consterna profund.

Majoritatea covârșitoare a evreilor americani – 71% – sprijină Partidul Democrat din SUA. Netanyahu este în război cu democrații, după ce a făcut campanie într-un discurs din 2015 în Congres împotriva președintelui Obama (cu privire la acordul cu Iranul) și l-a susținut deschis pe Trump în două campanii prezidențiale. Decizia electoratului israelian din 1 noiembrie de a-l readuce la putere va fi privită ca o greșeală insondabilă de majoritatea evreilor din SUA (chiar și acest lucru este înșelător, deoarece votul a fost egal, iar liberalii au desfășurat o campanie îngrozitor de greșit concepută).

Potrivit unui studiu Pew din 2021, majoritatea covârșitoare a evreilor americani – 90% – nu sunt ortodocși. Mai mult de o treime sunt reformați. Lipsa flagrantă de respect a figurilor religioase și politice din Israel față de iudaismul reformat și chiar conservator este anatema pentru ei. Refuzul de a permite femeilor să se roage la Zidul de Vest sau de a recunoaște convertirile neortodoxe, precum și lipsa flagrantă de respect din partea figurilor religioase israeliene, sunt adevărate insulte la adresa lor. Dacă haredimii vor domina în cele din urmă, ruptura va deveni completă: este o iluzie să te aștepți ca evreii din SUA să se simtă înrudiți cu o țară care se caracterizează prin segregarea sexelor și care este în esență o teocrație.

Prin urmare, este clar că Israelul îi îndepărtează pe majoritatea evreilor americani. Vor continua guvernul, Congresul și instituția americană să susțină ferm Israelul după ce evreilor săi nu le va mai păsa? Poate. S-ar putea specula că sprijinul Americii pentru Israel se bazează și pe altceva, interesele de realpolitik și valorile comune.

Interesele sunt capricioase. SUA au multe interese contradictorii. De exemplu, nu este în interesul de securitate al Americii ca Israelul să îi agite pe arabi. Israelul obișnuia să se numească pe sine „portavionul Americii”, dar adevărul este că Washingtonul are alți candidați regionali pentru a găzdui baze militare (cum ar fi țările din Golf, care chiar o fac).

Iar în ceea ce privește valorile? Ei bine, poți fi cinic în privința valorilor într-o țară care l-a ales cândva pe Trump. Dar America încă mai crede în democrație și în statul de drept; acestea, alături de NFL, Constituția și NASDAQ, sunt valorile sale. Există o distanță destul de mare între acestea și zeitgeist-ul furios și tribal promovat de galeria de pungași care a preluat controlul în Israel.

Fără sprijinul Americii și al comunității sale evreiești harnice, impresionante și influente, situația ar putea deveni foarte neplăcută pentru Israel foarte curând. Netanyahu este un cinic machiavelic, dar prost nu este, iar experiența mea cu el (o istorie a acesteia poate fi găsită aici) sugerează că îi pasă de moștenirea sa.

Există o idee în unele cercuri evreiești conform căreia nu ai dreptul să te amesteci în Israel decât dacă locuiești acolo (unii o aplică mai larg, la toate țările și situațiile). Aceasta este o idee foarte proastă. Cei mai mulți oameni care au auzit de ea au o părere despre regimul din Coreea de Nord; și-ar exprima cu plăcere o părere și poate chiar ar susține o intervenție pentru a-i salva poporul, dacă ar exista această posibilitate.

Unii dintre evreii americani cărora le pasă de Israel probabil că susțin calea sa actuală, dar aceștia sunt o mică minoritate. Cei care nu sunt de acord au tot dreptul de a-și face cunoscute sentimentele. Într-adevăr, ei ar putea fi datori Israelului cu transparență și o doză de realitate. Jumătatea moderată și iubitoare de pace a Israelului – care este, de asemenea, în întregime responsabilă pentru miracolul Start-Up Nation (descris aici) – ar fi într-adevăr foarte recunoscătoare.

Evreii americani care vorbesc suficient de tare pentru a se face auziți la Ierusalim ar fi mai utili pentru toată lumea decât alternativa de a se îndepărta cu dezgust. Dacă o corecție nu are loc în curând în Israel, va fi destul timp pentru asta după ce vor fi scrise elogiile.

Și informația vrea să fie scumpă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here