Japonia reactivează centrale închise și un reactor nuclear, pentru a evita criza electricității, la Jocurile Olimpice

Sursa: Pixabay

Japonia a reactivat unele centrale energetice, între care şi un reactor nuclear care nu a mai fost folosit de mult timp, şi a luat şi alte măsuri pentru a evita o criză a electricităţii, în contextul creşterii temperaturilor şi a cererii pentru răcirea clădirilor, în special la Tokyo, unde vineri vor debuta Jocurile Olimpice, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Cu ochii lumii îndreptaţi spre Tokyo, care găzduieşte Jocurile Olimpice de vară, pe fondul îngrijorărilor legate de riscurile provocate de pandemia de coronavirus, Japonia vrea să evite reapariţia crizei de energie electrică suferită în timpul iernii, când companiile de energie au îndemnat clienţii să folosească raţional energia pentru a preveni întreruperile.

La începutul acestei luni, Kansai Electric Power a repornit un alt reactor, al cincilea care a fost repus în funcţie în Japonia din ianuarie, inclusiv o unitate veche de 44 de ani, care fusese închis de zece ani.

Japonia are nouă reactoare în funcţiune, cel mai mare număr de când dezastrul atomic de la Fukushima a dus la închiderea industriei nucleare japoneze.

O centrală pe gaz şi o centrală pe cărbune au fost, de asemenea, repornite înainte de termen.

Capacitatea crescută de generare a dat încredere Ministerului Industriei că aprovizionarea cu energie electrică va fi suficientă.

„Nu suntem îngrijoraţi de alimentarea cu energie electrică în timpul verii, deoarece repornirea centralelor suplimentare a crescut capacitatea”, a declarat pentru Reuters Yuri Ito, director adjunct la biroul de politici pentru furnizarea energiei electrice din cadrul Ministerului Industriei.

Reţeaua electrică a Japoniei s-a confruntat cu perioade de tensiune intensă în deceniul care a urmat dezastrului de la Fukushima, iar guvernul a creat mai multă concurenţă în sector şi a introdus în mixul de energie mai multe surse regenerabile.

Însă Japonia se bazează în continuare pe combustibilii fosili, în special pe gazul natural lichefiat (GNL) şi pe cărbune, care trebuie importate.

Adăugând presiuni asupra sectorului, multe centrale vechi pe petrol şi cărbune sunt închise în Japonia, deoarece liberalizarea pieţei forţează reducerea costurilor, iar presiunea pentru reducerea emisiilor de CO2 le face neviabile.

Ministerul industriei a avertizat în luna mai cu privire la riscul de producere a unor pene de energie electrică în timpul vârfului de cerere din timpul verii şi a cerut companiilor de utilităţi să asigure o capacitate adecvată de producţie şi stocuri de GNL.

VIDEO | Inundații în China: oameni în apă până la umeri în vagoanele de metrou, căi ferate impracticabile, peste 10.000 de persoane evacuate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here