Jens Stoltenberg: Cel mai periculos moment pentru securitatea Europei din generaţia noastră

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a făcut o serie de declaraţii după reuniunea de urgenţă a alianţei, cu privire la criza ucraineană şi la acţiunile de escaladare a conflictului luate de Rusia, afirmând că este cel mai periculos moment pentru securitatea Europei, iar dacă Rusia decide să atace Ucraina, vor exista sancţiuni şi mai dure informează CNN, citat de News.ro.

Principalele declaraţii ale secretatului general al NATO:

– Ce se întâmplă în Ucraina este o criză creată doar de Rusia.

– Suntem solidari cu poporul ucrainean şi guvernul său.
– „Este cel mai periculos moment pentru securitatea Europei din generaţia noastră”.
– Principala responsabilitate a NATO este să ne asigurăm că nu vor exista niciun fel de agresiuni asupra unui stat membru al Alianţei, de aceea am crescut prezenţa militară pe flancul estic.
– „Rusia subminează suveranitatea Ucrainei”.
– „Vom continua să oferim sprijin politic Ucrainei”.
– „Ruşii au promis că se vor retrage, dar au adus şi mai multe trupe. Noi trupe ruseşti au intrat în Donbas. Nu este prea târziu să se retragă. Continuăm să cerem Rusiei să facă un pas înapoi, să detensioneze situaţia”.
– „Dacă Rusia decide să atace Ucraina, vor exista sancţiuni şi mai dure”.
– „Aliaţii vor continua să ofere sprijin Ucrainei pentru a o ajuta să-şi întărească siguranţa cibernetică”.
– „Rusia a invadat deja Ucraina în 2014. Au anexat Crimeea. Ce vedem în prezent e că o ţară care a invadat deja, invadează în continuare, având o prezenţă militară şi mai mare. Este o situaţie gravă, deoarece se adaugă şi recunoaşterea independenţei Republici Populare Doneţk şi Lugansk.”
– „Rusia a trecut de la încercări ascunse de a destabiliza Ucraina la acţiuni militare deschise. Aceasta este o escaladare gravă a Rusiei şi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional.”
– „NATO este hotărâtă şi unită în angajamentul său de a proteja şi apăra toţi aliaţii. În ultimele săptămâni, aliaţii au desfăşurat 1000 de trupe suplimentare pe flancul de est şi au pus mai multe în aşteptare. Avem peste 100 de avioane în alertă maximă şi sunt peste 120 de nave ale aliaţilor pe mare, din punctul nordic, până în Marea Mediterană.”
– „Forţa de răspuns a NATO a fost activată. Suntem în stare de alertă ridicată. Am trimis unităţi din partea unor ţări aliate – SUA a trimis soldaţi în România, Germania a trimis în Lituania. Regatul Unit are trupe prezente în Estonia”.
– „Ne bucură decizia Germaniei de a opri certificarea Nord Stream 2”
– Rusia a făcut ceea ce am prezis că o să facă. A crescut semnificativ prezenţa militară la graniţa cu Ucraina”.
– „Nu vom compromite valorile de bază ale NATO – dreptul naţiunilor de a-şi alege propria cale”.
– „Când Rusia spune că trebuie să semnăm un acord şi să ne retragem din Europa de est, nu putem accepta asta”.
– Războiul este un risc real. Avertizăm de luni de zile. Ce am prezis, s-a întâmplat, dar e posibil ca Rusia să nu invadeze. Ucraina e un partener foarte apreciat. Le oferim sprijin militar şi politic. Însă, când vine vorba despre aliaţii NATO, oferim securitate absolută.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here