Joe Biden a provocat stupoare după ce a povestit cum unchiul său ar fi fost devorat de canibali în Noua Guinee

Sursa foto: captură video

Joe Biden a provocat stupoare joi după ce a povestit o întâmplare de familie, cea a unchiului său, care ar fi fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează AFP, citată de News.ro.

Dar, aşa cum se întâmplă adesea cu poveştile de familie, se pare că Joe Biden şi-a luat libertatea de a mai îmbogăţi realitatea, întrucât documentele oficiale arată că acest unchi al său a murit de fapt în urma prăbuşirii avionului său pe mare.

Opoziţia republicană s-a grăbit să ia în derâdere ultima digresiune extravagantă a preşedintelui în vârstă de 81 de ani, pe care a considerat-o o ilustrare a declinului său cognitiv. „Dar da… aşa este Joe…”, a comentat ironic contul oficial de pe X al campaniei lui Donald Trump.

Casa Albă i-a luat joi apărarea lui Joe Biden, afirmând că, prin relatarea unei poveşti de familie, preşedintele a vrut să aducă un omagiu soldaţilor şi veteranilor.

Joe Biden a adus un omagiu memoriei unchiului său în timpul unei vizite în oraşul său natal Scranton, în Pennsylvania.

Preşedintele, care avea abia un an când unchiul său a murit în 1944, a mers la un memorial de război şi a atins cu vârful degetelor numele locotenentului Ambrose Finnegan, gravat pe piatra funerară. Avionul său „a fost doborât în Noua Guinee şi nu i-au găsit niciodată trupul pentru că erau mulţi canibali – pe bune – în acea parte a insulei din Oceania”, a declarat Joe Biden puţin mai târziu în faţa siderurgiştilor din Pittsburgh, iar apoi din nou în faţa presei.

Însă site-ul oficial al agenţiei americane POW/MIA precizează că avionul lui Ambrose Finnegan „s-a prăbuşit în mare” în largul coastelor Noii Guinee. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a confirmat că unchiul preşedintelui „şi-a pierdut viaţa când avionul său militar s-a prăbuşit în Pacific”, şi nu pe uscat. Dar ea i-a luat apărarea lui Joe Biden, pentru care aducerea unui omagiu unchiului său la acest monument a fost un moment „incredibil de emoţionant şi important”, potrivit purtătoarei de cuvânt.

Joe Biden „a pus în evidenţă povestea unchiului său” pentru a-şi arăta sprijinul pentru veterani. A fost, de asemenea, o modalitate de a accentua contrastul cu rivalul său prezidenţial Donald Trump, despre care se spune că în timpul mandatului său i-a descris pe soldaţii căzuţi la datorie drept „rataţi”, reaminteşte AFP.

NATO afirmă că „lucrează” la trimiterea de rachete antiaeriene în Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here