Joe Biden cere Congresului SUA 32 miliarde de dolari pentru Ucraina şi împotriva COVID

Casa Albă a anunţat joi că a cerut Congresului Statelor Unite peste 32 miliarde de dolari pentru a oferi ajutor umanitar şi militar Ucrainei şi a finanţa noua sa strategie anti-COVID, două nevoi pe care le descrie drept „urgente şi imediate”, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Aproximativ 10 miliarde de dolari sunt necesare pentru a furniza Ucrainei arme defensive, a-i permite să-şi protejeze reţeaua electrică, să combată atacurile cibernetice şi dezinformarea, a declarat administraţia Biden într-un comunicat.

Aceşti bani vor permite de asemenea Statelor Unite să finanţeze riposta împotriva Moscovei, începând cu sancţiunile vizând oligarhii ruşi.

Executivul american cere de asemenea Congresului 22,5 miliarde de dolari pentru a lupta împotriva pandemiei, indicând că este „aproape lipsit” de fonduri federale asupra acestui dosar.

Aceşti bani vor fi folosiţi printre altele pentru a fi pregătiţi în eventualitatea apariţiei de noi variante, a evita închiderea afacerilor sau a şcolilor şi pentru a finanţa distribuţia de vaccinuri în străinătate.

Dar pentru Casa Albă va fi mai greu să pună mâna pe aceste fonduri, în timp ce mulţi aleşi conservatori şi-au exprimat deja rezervele, notează AFP.

„Nu este încă clar de ce sunt necesare fondurile suplimentare”, au subliniat 35 de senatori republicani miercuri într-o scrisoare către Joe Biden.

Executivul american vrea ca cele 32 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi împotriva COVID-19 să fie incluse în bugetul său anual pe care aleşii trebuie să-l valideze înainte ca cel actual să expire, vineri 11 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here