Joe Biden, în Marea Britanie, la începutul turneului european: „Statele Unite au revenit” în Europa

Foto: Facebook

Preşedintele Joe Biden a început miercuri prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatului, salutând angajamentul neclintit al Americii faţă de NATO şi avertizând Rusia că se confruntă cu consecinţe „puternice şi semnificative” dacă se angajează în activităţi nocive, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Preşedintele Biden s-a adresat unei audienţe formate din aproximativ 1.000 de soldaţi şi familiile acestora la baza aeriană britanică Mildenhall, spunându-le că va transmite un mesaj clar preşedintelui rus Vladimir Putin atunci când se vor întâlni săptămâna viitoare după reuniunile la nivel înalt cu liderii G7, NATO şi UE.

„Nu căutăm un conflict cu Rusia”, a declarat preşedintele Biden la începutul vizitei sale de opt zile în Europa.

„Vrem o relaţie stabilă şi previzibilă … dar sunt clar: Statele Unite vor răspunde într-un mod puternic şi semnificativ dacă guvernul rus se angajează în activităţi nocive”.

Joe Biden a declarat că este hotărât să reconstruiască legăturile transatlantice şi să reformuleze relaţiile cu Rusia după patru ani dificili sub conducerea fostului preşedinte republican Donald Trump, a cărui politică de impunere de tarife şi retragere din tratate a tensionat relaţiile SUA cu aliaţii săi importanţi.

„Aceasta este prima mea călătorie în străinătate ca preşedinte al SUA. Particip la G7, la reuniunea ministerială NATO şi apoi mă întâlnesc cu domnul Putin pentru a-i spune ce îmi doresc ca el să ştie”, a declarat Biden, atrăgând urale din partea audienţei.

„În fiecare etapă a turneului vom clarifica faptul că Statele Unite au revenit, iar democraţiile lumii se unesc pentru a face faţă celor mai dificile provocări şi probleme care contează cel mai mult pentru viitorul nostru”.

Summitul cu omologul rus din 16 iunie de la Geneva este piatra de temelie a călătoriei sale, o oportunitate de a comunica îngrijorările SUA direct liderului rus cu privire la subiecte precum atacurile cu viruşi de tip ransomware provenind din Rusia, agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei şi o serie de alte probleme.

În discursul său de la baza Mildenhall, preşedintele Biden a subliniat angajamentul SUA faţă de NATO, subliniind în acelaşi timp că alianţa militară trebuie să se modernizează şi să îşi extindă capacităţile cibernetice.

„Statele Unite au revenit!” le-a spus preşedintele Biden membrilor forţelor aeriene americane.

„Iar democraţiile din întreaga lume sunt unite pentru a face faţă celor mai dificile provocări”, a adăugat preşedintele american.

Joi, preşedintele american are prevăzută în Cornwall o discuţie cu premierul britanic Boris Johnson. Cei doi lideri vor da publicităţii o declaraţie comună actualizată a principiilor ce guvernează relaţia bilaterală ce va onora Carta Atlanticului (1941).

După ce va participa timp de trei zile la summit-ul G7, Joe Biden şi soţia sa, Jill, vor fi primiţi de Regina Elisabeta la Castelul Windsor.

Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, s-a întâlnit-o cu regina în 1982, pe vremea când era senator de Delaware.

Ulterior, Joe Biden se va deplasa la Bruxelles pentru discuţii cu liderii NATO şi ai UE. Este de aşteptat ca agenda discuţiilor să fie dominată de Rusia, China şi eterna problema a convingerii aliaţilor NATO de a contribui mai mult la apărarea comună.

Turneul european al preşedintelui SUA se încheie cu întrevederea de la Geneva cu omologul rus Vladimir Putin.

1 COMENTARIU

  1. Reinventarea Occidentului sau cum tot raul este spre bine .America lui Biden – spre deosebire de america lui Trump a inteles repede ca nici macar ei ,de unii singuri, nu pot face fata ascensiunii previzibile a Chinei si a dotarilor – de ultima generatie – ale armamentului Rusiei .Ceea ce vedem este o reincarcare a tuturor tratatelor militare si economice intre SUA si UE la care se vor alipi si toti cei care doresc o lume democratica .Procentele- pe segmente de populatie – ce sustin atit NATO cit si formatul UE sunt in crestere peste tot in tarile membre UE. Prezenta unor forte europene , la granitele de facto ale Uniunii , se va mari considerabil – complementar fortelor SUA si NATO ce deja se aflla de ani buni si in Romania si in Polonia ba chiar , mai abitir , si in Tarile Baltice . Cu totii am inteles ,de multa vreme , ce inseamna forta manunchiului de nuiele si acum vedem cum MANUNCHIUL creste si tot creste . Noi parteneri vin a se alia Occidentului . Japonia – India – Australia – Noua Zeelanda – si citi or mai fi -vor face front comun impotriva Chinei si Rusiei (asta daca nu cumva PUTIN intelege ca nu are ce cauta alaturi de China )si isi va reconsidera atitudinea . Dealtfel, cei pe care presedintele Biden ii va aduce in acest joc comun au aproape totii banii din lume .Este evident pentru intreaga omenire cum China si Rusia nu au ce oferi umanitatii . Nu pot oferi o limba de circulatie internationala – nu pot oferi o bunastare comuna – nu pot oferi sentimentul sigurantei personale – nu pot oferi nici o filmografie universala – nici capacitati universale in domeniul muzicii sau al teatrului sau al artei scriitoricesti (cu exceptia trecutului ce tine de marii scriitori si muzicieni Rusi ) .Nimeni nu vrea sa mearga sa vada BEIJINGUL dar cu totii dorim sa ajungem macar o data in viata la Paris .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here