Jurnalistul american Evan Gershkovich, trimis în judecată de procurorii ruși pentru „activitate în slujba CIA”

Sursa: Twitter

Procurorii ruşi au declarat joi că au trimis în instanţă cazul reporterului american reţinut anul trecut Evan Gershkovich, de la The Wall Street Journal, după ce au ajuns la concluzia că acesta a colectat informaţii pentru Agenţia Centrală de Informaţii a SUA despre o fabrică de tancuri din Rusia, relatează Reuters.

Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat la 29 martie 2023 în oraşul Ekaterinburg din Urali, sub acuzaţia de spionaj, care se pedepseşte cu până la 20 de ani de închisoare, după ce FSB, principala agenţie succesoare a KGB, a declarat că l-a prins „în flagrant” încercând să obţină secrete militare.

Gershkovich şi angajatorul său, The Wall Street Journal, au negat categoric acuzaţiile, iar ziarul a cerut în mod repetat eliberarea sa imediată. Casa Albă a calificat acuzaţiile drept „ridicole”, iar preşedintele Joe Biden a calificat detenţia drept „total ilegală”, iar Geschkovich a primit statut de „deţinut pe nedrept”, ceea ce îl califică pentru un eventual schimb de deţinuţi între SUA şi Rusia.

Biroul procurorului general al Rusiei a anunţat într-un comunicat că a aprobat punerea sub acuzare penală a lui Gershkovich şi că dosarul său va fi judecat de un tribunal din Ekaterinburg, unde a fost arestat iniţial. Acesta nu a precizat când va fi audiat cazul şi nici dacă procesul va fi închis publicului, aşa cum se întâmplă de obicei în astfel de dosare.

„Ancheta a stabilit şi confirmat cu probe documentare că Gershkovich, un jurnalist american de la The Wall Street Journal, la instrucţiunile CIA, a colectat informaţii secrete în regiunea Sverdlovsk în martie 2023 despre activităţile uzinei de apărare NPK Uralvagonzavod JSC privind producţia şi repararea echipamentelor militare”, se arată în comunicatul procurorilor. „Gershkovich a desfăşurat acţiunile ilegale folosind metode conspirative minuţioase”, a adăugat acesta.

Procurorii nu au publicat nicio dovadă documentară care să susţină acuzaţia.

Gershkovich, primul jurnalist american arestat în Rusia pentru acuzaţii de spionaj de la Războiul Rece încoace, se află în prezent în detenţie preventivă la Moscova şi a fost subiectul unor discuţii de schimb de deţinuţi între Moscova şi Washington, care au rămas până acum fără rezultat.

Fabrica Uralvagonzavod, care a fost sancţionată de Occident, are sediul în oraşul Nijni Taghil din regiunea rusă Sverdlovsk şi, potrivit Ministerului rus al Apărării, joacă un rol crucial în furnizarea de tancuri pentru războiul Moscovei în Ucraina. Fabrica, care este controlată de un conglomerat de stat controlat de unul dintre aliaţii liderului Vladimir Putin, a vorbit public despre producerea de tancuri de luptă T-90M şi despre modernizarea tancurilor T-72B3M.

Numărul de tancuri pe care Rusia le-a pierdut în bătălia din Ucraina este un secret militar în Rusia, dar Moscova spune că a accelerat producţia de tancuri.

Institutul Internaţional pentru Studii Strategice, cu sediul la Londra, a declarat în februarie că Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri – echivalentul întregului său inventar activ de dinainte de război -, dar că are suficiente vehicule blindate de calitate inferioară în depozite pentru ani de zile de înlocuiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here