Cei cinci ani cu Ursula von der Leyen ar putea fi ultima șansă pentru UE

Sursa: Pexels

Ursula von der Leyen a prezentat lista comisarilor săi spre a fi aprobată de Consiliul European. Luna viitoare candidaţii comisari vor prezenta o seri de promisiuni pentru cetăţenii europeni, în efortul de a convinge Parlamentul European cu privire la credibilitatea lor, scrie Kathimerini.

Întrucât noua conducere a instituţiilor europene se pregăteşte să-şi preia atribuţiile, ar fi bine să plece urechea la mesajele transmise de alegători în ultimul an. 3/4 din europeni au sentimentul că sistemele politice din ţările lor – sau sistemul politic european în general – nu funcţionează. Doresc reforme, doresc ca retorica „Europei schimbării”, pe care politicieni de toate culorile au adoptat-o, să devină realitate. Dacă acest lucru nu se întâmplă în următorii cinci ani, este foarte probabil să nu mai existe o a doua şansă pentru clasa politică europeană. 

Politica externă are un rol central de jucat pentru un viitor mai bun pe care liderii europeni trebuie să-l contureze pentru a restabili legătura cu cetăţenii nemulţumiţi ai UE.

Europenii trăiesc într-o lume pe care o percep ca fiind periculoasă. Nu se vor mulţumi cu vorbe mari, precum promisiunea „unei Europe care va conduce la nivel internaţional  abordarea provocărilor majore ale acestor vremuri”, după cum a spus Ursula von der Leyen.

Conform rezultatelor ultimei cercetări a European Council on Foreign Relations, majoritatea europenilor doresc o Uniune Europeană care să se comporte matur pe scena politică internaţională. Cetăţenii Europei doresc o Uniune Europeană care va continua să meargă pe drumul său într-un mediu extrem de concurenţial şi complex, evitând implicarea în conflicte care nu o privesc, cu statură fermă în faţa altor mari puteri şi jucând un rol în gestionarea crizelor atunci când îi sunt afectate interesele.

Întrebaţi dacă Europa trebuie să ia partea SUA în eventualele conflicte cu Rusia şi China, majoritatea cetăţenilor din toate statele-membre care au participat la studiu au spus că UE nu trebuie să ia partea nimănui.

Europenii sunt de asemenea din ce în ce mai neîncrezători faţă de SUA (în niciun stat procentul celor care au încredere mai multă în SUA decât în UE nu a depăşit 20%, iar în majoritatea statelor procentul respectiv a fost dintr-o singură cifră). Nu au siguranţa că UE îi poate proteja în faţa unor jucători duri precum China într-un context comercial puternic competitiv: procentul cetăţenilor care cred că interesele ţării lor sunt protejate în faţa Chinei nu a depăşit 18% în nicio ţară.

Europenii doresc, în plus, o politică externă ghidată de interesul european colectiv, nu doar de logica colaborării internaţionale. În legătură cu extinderea, ei cred că aceasta este justificată doar pe baza unor beneficii directe pentru actualii cetăţeni ai UE (cu excepţia Greciei, a Poloniei, a României şi a Spaniei, mai puţin de 1/4 din cei întrebaţi cred că trebuie ca toate statele din Balcanii de Vest să fie primite în UE în următorii zece ani). Şi în domeniul apărării doresc mai multe investiţii în formate europene decât în NATO.

În sfârşit, doresc o Uniune Europeană care înţelege ponderea în care temerile legate de climă şi de migraţie se află în centrul insecurităţii resimţite de europeni şi care înţelege necesitatea unei acţiuni paneuropene în toate domeniile.

Noua conducere europeană are o ocazie de a arăta că ia serios în considerare toate aceste mesaje şi că Bruxelles-ul nu ignoră priorităţile „oamenilor reali”. Dacă liderii UE se vor plasa de partea unei noi abordări prin vorbe, dar prin fapte vor continua să ducă o politică externă ca în anii trecuţi, riscul ca votanţii să se întoarcă definitiv împotriva lor este evident. Europenii nu vor mai tolera adoptarea automată a poziţiilor proamericane, discuţii fără sfârşit despre perspectiva pe termen lung a extinderii sau teoria şubredă că este excesiv de dificil ca Europa să facă planuri şi să acţioneze mai coordonat ca jucător internaţional pentru că alegătorii nu vor accepta vreodată transferul de puteri în domeniul politicii externe la nivel european. În realitate, dacă aceste acţiuni ar aduce rezultatele dorite, ar accepta în mod sigur.

*Articol de Susi Dennison, senior fellow la European Council on Foreign Relations.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here