Klaus Iohannis a numit-o pe procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga la şefia Secţiei de combatere a corupţiei din DNA şi pe Iulian-Remus Popa la şefia Secţiei de urmărire penală din PÎCCJ

Foto: Inquam Photos/ Adriana Neagoe

Preşedintele Klaus Iohannis a numit-o pe procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga în funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pe o perioadă de 3 ani şi pe procurorul Iulian-Remus Popa în funcţia de procuror-şef al Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), tot pe o durată de 3 ani, transmite Administraţia Prezidenţială, potrivit News.ro.

Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a transmis, joi, preşedintelui Klaus Iohannis propunerile de numire a procuroarei Mihaiela Moraru-Iorga în funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a corupţiei în cadrul DNA şi a procurorului Iulian-Remus Popa în funcţia de procuror-şef al Secţiei de urmărire penală în cadrul PÎCCJ, informează ministerul. Secţia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis avize negative pentru cei doi.

Cu privire la propunerile de numire în funcţii de conducere a procuroarei Mihaiela Moraru-Iorga şi a procurorului Remus-Iulian Popa, Secţia de procurori a emis avize negative. În aplicarea art. 148, alin. (2) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, la  data de 10.01.2024 la sediul Ministerului Justiţiei s-a desfăşurat un nou interviu cu cei doi candidaţi, în cadrul căruia au fost avute în vedere şi aspectele reţinute în avizele Consiliului Superior al Magistraturii, arată comunicatul de presă al Ministerului Justiţiei.

După finalizarea interviului, au avut loc consultări extinse privind modul în care fiecare dintre candidaţi şi-a susţinut candidatura, în considerarea rolului membrilor comisiei de a o sprijini pe ministra justiţiei în desfăşurarea acestuia, mai spune sursa menţionată.

În urma interviului desfăşurat la data de 10 ianuarie şi după analiza întregii proceduri de selecţie, ministra Justiţiei a decis să continue procedura prin transmiterea către Preşedintele României a propunerilor de numire în funcţiile de conducere ale celor doi candidaţi.

„Doamna procuror MORARU-IORGA Mihaiela are o solidă experienţă profesională, este specializata în combaterea infracţiunilor de corupţie, cu activitate îndelungată în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Proiectul său de management este compatibil cu viziunea de dezvoltare şi cu liniile de acţiune instituţională ale procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, oferind elemente de instrumentar managerial apte sa asigure atingerea obiectivelor generale asumate şi, în special, consolidarea luptei împotriva corupţiei.

Domnul procuror POPA Remus-Iulian este un procuror cu o experienţă multilaterală şi recunoscută în mediul profesional din care provine, îmbină complementar pregătirea profesională şi cunoştinţele de management judiciar, conştientizând necesitatea adaptării Secţiei la continua evoluţie a infracţionalităţii, importanţa recuperării produsului infracţional, a digitalizării şi cooperării interinstituţionale.

Ambii procurori deţin calităţile profesionale şi personale apte să contribuie la eficientizarea activităţii structurilor de parchet pentru a căror conducere au candidat, lucru confirmat şi prin consultarea avută, înainte de trimiterea acestor propuneri, cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei şi cu procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, mai spune comunicatul de presă al MJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here