Sursa foto: presidency.ro

Klaus Iohannis a evaluat, marți seara, drept eficiente măsurile anti-coronavirus luate de Guvernul condus de Ludovic Orban. Presedintele a facut apel la responsabilitatea tuturor romanilor, să evite deplasările care nu sunt necesare.

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis, după videoconferința cu șefii de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene pe tema măsurilor privind gestionarea COVID-19

Publicată de Privesc.Eu pe Marţi, 10 martie 2020Acum e momentul să fim buni cetățeni, de asta depinde sănătatea și viața noastră
Am demonstrat că putem câștiga orice lupta, cu o singură condiție: să fim uniți.

Fac un apel la români, să renunțe pentru o vreme la deplasările care nu sunt absolut necesare, mai ales în zone aglomerate„, a spus Klaus Iohannis.

„Riscul unei pandemii rămane ridicat, combaterea coronavirusului presupune un efort coordonat la nivel national, european si global.

Europa este in stare de mobilizare. Protejarea cetatenilor europeni este prioritatea zero”, a declarat presedintele, la Cotroceni, dupa un summit prin videoconferinta cu liderii UE.

Numai impreuna vom reusi sa prevenim efecte grave asupra economiilor europene„, a adaugat Iohannis, care a mentionat ca miercuri, la ora 11:00, i-a convocat la Cotroceni pe premierul Orban si pe ministrul de Finante.

Presedintele a facut si un apel la responsabilitate:

Dragi romani, depinde de fiecare dintre noi sa limitam imbolnavirile. Fac apel la responsabilitatea fiecaruia: Respectati cu strictete masurile luate de Guvern. Vreau sa transmit si un mesaj de solidaritate pentru compatriotii nostri din Italia. Am cerut autoritatilor sa fie mobilizate pentru a ajuta romanii din Italia care solicita asistenta”.

Klaus Iohannis le-a cerut si politicienilor sa nu incerce sa obtina capital electoral din criza coronavirusului

La fel de nocive sunt rafuielile politice si incercarile unora de a castiga capital electoral„, sunt cuvintele presedintelui.

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presă, la finalul unui summit de urgenta al UE, prin videoconferintă, a cărui tema este răspândirea cazurilor de coronavirus în toate cele 27 de state UE.

 Textul declarației de presă:

Bună seara!

În ultimele zile, situația privind infecțiile cu coronavirus a cunoscut o schimbare negativă semnificativă, în special la nivel european, și am văzut cu toții decizia fără precedent luată de Italia. Trebuie să fim realiști, riscul unei pandemii rămâne ridicat, iar combaterea coronavirusului presupune un efort coordonat, la nivel național, european și global.

Europa este în stare de mobilizare. În această seară, am avut o videoconferință și am vorbit cu toți liderii statelor Uniunii Europene despre evoluția situației în țările noastre. Protejarea cetățenilor europeni este prioritatea zero și am discutat măsurile necesare care se impun în situația actuală. Cu toții suntem de acord că este absolut necesar să ne coordonăm eforturile pentru combaterea efectelor infecției cu coronavirus. Doar prin luarea unor măsuri comune, care să contribuie la oprirea răspândirii virusului, vom reuși să gestionăm eficient această criză.

Și numai împreună vom reuși să prevenim efecte grave asupra economiilor europene. În acest sens și pentru a discuta aceste chestiuni, am convocat deja pentru mâine, la ora 11:00, o discuție cu premierul și ministrul finanțelor publice.

Deși s-au confirmat 29 de cazuri și în țara noastră, ele sunt foarte puține, comparativ cu alte state europene. Nu avem în acest moment răspândire comunitară a virusului, subliniez acest lucru, adică știm care sunt cazurile, unde s-au infectat și monitorizăm persoanele cu care au intrat în contact. Este esențial să facem tot ce este posibil pentru a preveni un scenariu în care avem o răspândire necontrolată a infecției.

Numărul mic de cazuri confirmate se datorează în bună parte măsurilor preventive, dar și modului eficient în care au acționat autoritățile române, care au arătat că abordează cu maximă responsabilitate toată această situație.

Toate măsurile adoptate, oricât de drastice ar părea acum și oricât disconfort ar provoca, sunt gândite pentru a preîntâmpina un rău mai mare.

Știu că pentru mulți aceste măsuri înseamnă să facă unele sacrificii, dar este vital să le facem acum, pentru a-i proteja pe viitor de sacrificii mult mai mari și pentru a proteja familiile, părinții, bunicii noștri.

Sănătatea și siguranța cetățenilor români reprezintă prioritatea zero, orice alt lucru trece în plan secund! Fără îndoială, drepturile și libertățile fundamentale trebuie respectate, dar nu vom ezita să adoptăm și să implementăm toate măsurile care se impun.

Dar efortul autorităților nu va fi suficient fără cooperarea totală a cetățenilor.

Dragi români, depinde de fiecare dintre noi să limităm efectele infectării cu coronavirus! Fac apel la responsabilitatea fiecăruia, respectați cu strictețe măsurile luate de Guvern și protejați-vă pe dumneavoastră și pe semenii dumneavoastră!

Vreau să transmit în mod special și un mesaj de solidaritate compatrioților noștri din Italia în aceste momente dificile. Îi îndemn să urmeze toate recomandările autorităților italiene și să ia toate măsurile de prevenție pentru a-și proteja sănătatea. Am cerut tuturor autorităților statului român să fie mobilizate pentru a-i ajuta pe românii din Italia care solicită asistență. Cu grijă și responsabilitate, vom depăși această perioadă grea.

Dincolo de situația epidemiologică și de sănătate publică, acest moment este unul definitoriu pentru capacitatea națiunii noastre de a fi unită. Mai mult decât virusul ne pot face rău lipsa de responsabilitate și de grijă față de ceilalți, lipsa de încredere, panica și nerespectarea tuturor măsurilor impuse de autorități.

La fel de nocive sunt în acest moment răfuielile politice și încercările unora de a câștiga capital electoral prin găsirea vinovaților de serviciu.

Acum este momentul să fim buni cetățeni, pentru că de asta depind sănătatea și viața noastră și a apropiaților noștri. Noi, românii, am demonstrat că putem câștiga orice luptă, oricât de grea, cu o singură condiție: să fim uniți, să acționăm ca o adevărată familie care își protejează fiecare membru al său.

Suntem cu toții responsabili să ne informăm și să îi informăm pe cei apropiați de toate măsurile oficiale de prevenție și de restricțiile impuse. În aceste momente dificile, pericolul infectării cu Covid-19 este dublat de cel al dezinformării. Trebuie să continue într-un ritm susținut campaniile de informare la nivel național.

Oamenii trebuie să știe ce au de făcut, iar aici dumneavoastră, mass-media, aveți un rol fundamental în a fi un partener onest al autorităților în combaterea știrilor false care pot provoca consecințe nefaste.

Fac un apel ca românii să renunțe pentru o vreme la deplasările care nu sunt absolut necesare, mai ales în zone care în mod obișnuit sunt mai aglomerate.

Noi, românii, avem o vorbă. Paza bună trece primejdia rea. Sunt cuvinte după care trebuie să ne ghidăm cu toții comportamentul în aceste zile.

Vă mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here