VIDEO | Klaus Iohannis: Ne aflăm într-o perioadă de răspândire galopantă a coronavirusului. Această etapă nu va trece de la sine. Niciun expert nu mi-a spus că în martie va fi mai bine decât în decembrie pentru alegeri

Sursa: Presidency

Președintele Klaus Iohannis a susținut, luni seara, o conferință de presă. Șeful statului face un nou apel la români să respecte măsurile de siguranță, avertizând că România este într-o fază de „răspândire galopantă” a noului coronavirus. El a mai spus că există riscul ca numărul pacienților care ajung la terapie intensivă să atingă „un prag alarmant”.

Cele mai importante declarații ale șefului statului.

„Suntem la debutul unei noi săptămâni în care, din păcate, vedem o creștere îngrijorătoare la nivelul tuturor indicatorilor relevanți ai epidemiei de COVID-19 în România. Ne confruntăm cu o transmitere comunitară accentuată în Capitală și în multe județe, fapt care se reflectă în numărul foarte mare de infectări zilnice și în gradul de ocupare a paturilor la terapie intensivă, care riscă să atingă foarte curând un prag alarmant. Dar cel mai dramatic este că, în ciuda eforturilor uriașe ale medicilor, mulți, prea mulți români pierd zilnic lupta cu acest virus. În spatele tuturor cifrelor și statisticilor seci se află familii îndurerate și o suferință profundă.

Suntem deja într-o etapă dificilă, într-un așa-numit val doi al epidemiei, care se înregistrează și în majoritatea țărilor europene, și este imperativ să inversăm acest trend negativ”, a spus Iohannis în conferința de presă.

„Nu înseamnă că trebuie să intrăm în panică, dar este un act de maximă transparență să comunicăm toate aspectele care să îi facă până și pe cei mai reticenți dintre noi să conștientizeze gravitatea situației. Doar înțelegând corect imaginea de moment, putem ca împreună, cetățeni și autorități, să depășim cu bine această criză fără precedent. Fără un efort colectiv, va fi însă imposibil să reușim.

De aceea, fac din nou apel la cetățeni să fie prudenți și să respecte cu strictețe toate reglementările în vigoare. Dincolo de regulile preventive adoptate de autorități, sunt lucruri simple pe care le putem face fiecare dintre noi, așa cum spun de fiecare dată, purtatul măștii în public, indiferent că vorbim de spații închise sau nu”, a adăugat președintele.

„Pentru a ține sub control această epidemie la nivel național, este obligatoriu să întrerupem lanțul cauzal care facilitează înmulțirea necontrolată a infectărilor. Nu ne putem permite supraaglomerarea spitalelor și imposibilitatea secțiilor de terapie intensivă de a mai primi și trata cazurile severe.

În acest sens, am solicitat prim-ministrului și ministrului Sănătății să evalueze în timp real necesarul de paturi de la terapie intensivă și să crească, de fapt, capacitatea secțiilor de terapie intensivă pentru a fi pregătite și pentru situații mai grave”,a spus Iohannis.

„Știu cât de grele și epuizante au fost aceste luni în care viața noastră s-a schimbat radical.

Vom ajunge să ne bucurăm din nou de toate activitățile cu care eram obișnuiți cu atât mai repede cu cât vom stopa creșterea periculoasă a ratei de îmbolnăviri.

Restricțiile sunt doar de moment, unele activități la care renunțăm acum pot fi recuperate. Însă viețile, și mai ales viețile celor dragi nouă, nu le mai putem aduce înapoi. Totodată, sănătatea celor care se îmbolnăvesc de COVID-19, odată afectată, este mult mai greu de redobândit”, a continuat el.

„Contestările permanente ale regulilor sanitare și ale măsurilor restrictive întrețin o stare de neîncredere, cu efecte nocive majore asupra sănătății publice. Experiența din ultimele luni ne arată clar că situația poate fi ținută sub control, prin respectarea normelor sanitare și prin luarea unor măsuri stricte, atunci când este nevoie, pentru perioade limitate de timp. Acum avem mult mai multe informații medicale despre virus, iar autoritățile se adaptează permanent și învață inclusiv din propriile greșeli, pentru a lua măsurile necesare.

Este mult mai ușor să respectăm acum măsurile sanitare și să fim foarte precauți decât să regretăm mai târziu că nu am făcut absolut tot ce a ținut de fiecare dintre noi pentru a salva viețile celor dragi. Ne aflăm într-o perioadă de răspândire galopantă a coronavirusului. Să nu ne amăgim singuri, această etapă nu va trece de la sine. O vom putea depăși cu bine doar respectând cu strictețe regulile și încurajându-i pe toți cei din jurul nostru să facă la fel. Suntem o națiune puternică, este momentul să o dovedim din nou!”, a mai spus el.

Sesiunea de întrebări din partea presei:


De ce se calculează diferit indicele de infectare?
Klaus Iohannis: E ciudat că două instituții guvernamentale dau două rezultate diferite. E urgent nevoie de corelarea datelor. Aștept ca guvernul să clarifice de urgență
Radio România: E nevoie ca purtarea măștii să devină obligatorie în toate spațiile publice?

Klaus Iohannis: E recomandarea pe care am făcut-o. Eu sunt de aceeași părere ca și experții că e bine să purtăm tot timpul mască, când suntem în preajma altor persoane. Dacă recomandarea se va transforma în obligație, vom vedea în ce funcție vor lua experții.

DC News: Ambasadorul SUA a anunțat sprijinul pentru o cale ferată care să lege România de Polonia. Care va fi sursa de finanțare?
Klaus Iohannis: Sunt două mega proiecte de infrastructură care au fost discutat și în 2018 în această sală. S-au asociat camere de comerț, s-a început construirea unui fond de investiții și cred că săptămâna viitoare, la întrunirea în format videoconferință, vom face noi pași. Fiind proiecte foarte mari nu m-aș aventura să ofer un interval de timp. Sunt proiecte vitale pentru regiunea noastră și eu voi pleda pentru pași hotărâți.


Antena 3: Cine e responsabil pentru creșterea numărului de cazuri în aceste zile? Vă asumați în continuare organizarea alegerilor din decembrie?
Klaus Iohannis: Din păcate, evoluția pandemiei e de observat nu doar la noi, ci în întreaga Europă. Ar fi o scuză foarte ieftină să căutăm un politician sau mai mulți vinovați. Autoritățile s-au străduit să facă tot ce e posibil pentru a preveni extinderea pandemiei, rezultatele sunt cele pe care le vedem. Nu am ajuns într-o situație critică în ce privește locurile la ATI, dar e clar că în acest moment trebuie să luăm măsuri mai hotărâte dacă vrem să încetinim pandemia. Trebuie să vedem și în ce societate vrem să trăim, una panicardîă, care se ascunde, sau una care respectă regulile și își duce viața democratică mai departe. Esența democrației stă în alegeri. Mandatul parlamentului se termină în decembrie și e nevoie de alegeri pentru un nou parlament cu puteri depline și acest lucru se va întâmpla în 6 decembrie

Este pregătită școala pentru un scenariu exclusiv online?
Klaus Iohannis:Autoritățile trebuie să mențină școala atât de mult cât se poate. Față de lunile martie – mai, s-au făcut progrese semnificative. Directorii, profesorii și elevii au învățat cum să folosească online-ul pentru a nu pierde prea mult din lecții și acesta este un proces de învățare pentru toate părțile.

Realitatea Plus: Se impun și alte restricții?

Klaus Iohannis: Aceste lucruri vor fi analizate în primul rând de experți. În situația în care avem o creștere evidentă a cazurilor e evident că anumite restricții trebuie impuse pentru a stopa creșterea. Care sunt aceste măsuri, va fi propus de experți și aprobat de guvern
DW: E vreo legătură între cifrele diferite comunicate azi și faptul că unele instituții sunt ocupate de oameni cu pregătire îndoielnică?
Klaus Iohannis: Aceste necorelări au apărut în ultimii 30 de ani, când foarte multe persoane au fost promovate fără să fie real competente și în majoritatea anilor a guvernat în România PSD, care a promovat persoane de multe ori fără competențe dar cu susținere politică solidă. Acum e mult de reparat și asta se numește reformarea statului pe care mi-o doresc. Cunosc aceste probleme, ele trebuie eliminate. Problema s-a rezolvat cumva, după scurt timp e revenit INSP și s-au corelat datele.

Libertatea: Bucureștiul pare să aibă o densitate mai mare ca Roma. Ați vizitat INSP. DSP nu răspunde la telefon, anchetele epidemiologice întârzie, v-a comunicat în discuția de la INSP indicatorul care arată pentru ce procent din populație se cunoaște sursa infectării?
Klaus Iohannis: Este un virus nou, nu se cunosc încă toate datele, toate statisticile, în fiecare zi cercetătorii găsesc date noi și în acest fel informația devine mai bogată. Cei de la INSP mi-au prezentat câteva studii care se realizează și la ei, e un proces continuu, nu are nimeni toate datele, lucrurile sunt în desfășurare și acest fapt face să devină destul de dificil de gestionat această pandemie. Dacă era simplu nu am fi avut atâtea cazuri, și nu ar fi avut alte state cu sisteme mai performante atâtea cazuri.


B1 TV: Cum comentați criticile Patriarhiei la adresa Guvernului, care a anulat pelerinajele religioase?
Klaus Iohannis: Sincer, nu mi-am dorit și nu m-am așteptat să asist la un dialog via media. Un dialog direct între cele două mari și importante autorități ar duce la soluții mai bune.

Agerpres: Camera a adoptat acordarea unui stimulent pentru profesori. Îl veți promulga?
Klaus Iohannis: Nu am citit proiectul, când va ajunge la mine vom solicita un punct de vedere de la guvern, să vedem dacă există fonduri disponibile și vom decide în consecință. Evident că merită profesorii, întrebarea este dacă în această etapă se poate. Toată lumea își dă seama că e vorba de marile sisteme care țin societatea în funcțiune, dar dorința de a sprijini activitatea lor e doar o parte, însă putința se măsoară din nefericire și în bani și acum banii sunt mai puțini decât ne-am fi dorit.


România TV: Se va prelungi starea de alertă?
Klaus Iohannis: Este foarte clar că starea de alertă trebuie prelungită și sunt convins că va fi, probabil cu o lună de zile.

G4media: De ce nu considerați necesară instalarea stării de urgență pe zone unde situația e alarmantă? Italia și Spania au făcut acest lucru.
Klaus Iohannis: Ați vrut să vă referiți la starea de urgență. Comparația cu alte țări e mai complicată, nu există o definiție european valabilă. Ce declară alte state este mai degrabă similar cu ce e la noi starea de alertă, care permite instituirea cam tuturor restricțiilor necesare. Exact din acest motiv s-a creat o lege specială pentru starea de alertă, și de când există guvernul a putut să ia măsurile care se impune pentru gestionarea epidemiei. Nu e nevoie acum de stare de urgență. Dacă ajungem în situația să nu mai fie suficiente măsurile din starea de alertă, atunci este de evaluat dacă se introduce local regional – național nu cred că va fi cazul – starea de urgență.

TVR: BEC a comunicat rezultatele finale la două săptămâni după alegerile locale. Nimeni nu a dat vreo explicație.

Klaus Iohannis: Eu am primit rezultatele, explicațiile vor trebuie date fie de BEC, fie de AEP. Lucrurile au durat mai mult probabil din cauza procedurilor de contestare și recontestare pe care am putut să le urmărim în direct.

Antena 1: Cât ne-a costat perioada de carantină? Ne mai putem permite o nouă închidere a firmelor?
Klaus Iohannis: Ca țară ne permitem să facem tot ce putem face pentru sănătate oamenilor. E evident că nu putem măsura vieți contra firme, așa ceva e inadmisibil. Noi ne străduim să dăm tot ce putem sistemului medicale, pentru a fi ajutați oamenii care ajung la spital. Din motive de restricții care au fost necesare, firmele au dificultăți, e o realitate tristă, exact din acest motiv guvernul a venit cu stimulente, multe firme au trecut integral sau parțial la telemuncă, încearcă să se adapteze. Guvernul va continua să vină cu măsuri de sprijin. Această pandemie ne costă scump, dar împreună cu guvernul căutăm cele mai bune căi pentru a avea grijă pentru românii care se îmbolnăvesc, o grijă specială pentru sănătatea publică, dar și grija pentru sectoarele economiei, unele grav lovite. E o ecuație extrem de complicată și trebuie să lucrăm pe toate fronturile simultan. Pot să spun că în această situație guvernul împreună cu mine ne-am mișcat bine.

Pro TV: Ați cerut lămuriri de ce aceste neconcordanțe între date?
Klaus Iohannis: Am solicitat guvernului să-și facă ordine în instituții foarte rapid.


Adevărul: Refuzați categoric amânarea alegerilor. Estimați că și în primăvară vom avea tot mii de cazuri pe zi?
Klaus Iohannis: Am întrebat pe mai mulți, niciunul nu mi-a spus că în martie va fi mai bine decât în decembrie. Dacă avem noroc și se găsește un vaccin viabil, să ne așteptăm la o îngrădire a pandemiei. Mult mai bine ar fi respectăm, regulile. Iarna lucrurile sunt mai complicate, se suprapune gripa cu pandemia de covid, din cauza vremii reci mai mulți oameni vor avea tot felul de viroze, lucrurile vor fi din ce în ce mai complicate. Niciun expert nu mi-a spus că în martie va fi mai bine decât în decembrie pentru alegeri


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here