KOMMERSANT | Cum îi lovește pe camionagii „patriotismul” lui Putin. Scade transportul spre și dinspre Moscova

Sursa: Pixabay

Sancțiunile au remodelat transportul rusesc, notează Kommersant, potrivit căruia, după introducerea celui de-al cincilea pachet de sancțiuni UE, care a interzis accesul în Europa pentru camioanele rusești și bieloruse, costul transportului a crescut vertiginos și este acum limitat doar de apetitul transportatorului.

<< În martie, prețurile transportului intern cu camionul au încetat să crească, iar în aprilie au început să scadă, potrivit datelor ATI.SU. Până pe 13 aprilie (după ce au fost impuse restricții transportatorilor ruși, în UE), ratele au scăzut, coborând cu 4,4%, notează aceeași sursă. „Scăderea din aprilie este destul de logică, în ciuda costului crescut al transportului”, explică ATI.SU. În același timp, cererea este în scădere din cauza exodului în masă al companiilor occidentale din Rusia”.

„Restricțiile impuse de sancțiuni încep să se resimtă pe piața internă de transport din Rusia, creând un paradox”, spune Alexander Fedorov, șeful departamentului de servicii interne, pe Rusia, la Stalogistic, dând naștere unei concurențe și mai mari. Pentru o lungă perioadă, tarifele pentru transportul în interiorul țării fuseseră deja foarte mici, notează dl Fedorov. (…)

ATI.SU subliniază, în special, o scădere semnificativă a cererii de transport din capitală.

Dinspre Moscova, a scăzut cu 15% raportat la trimestru și cu 28% în luna martie. Transportul către capitală a scăzut mai puțin – cu 5% raportat la trimestru și cu 10% în martie. La Sankt Petersburg, situația în ansamblu rămâne stabilă, raportat la trimestru: cererea de transport din oraș a crescut cu 14%, iar către oraș – cu 9%. „Cu toate acestea, dinamica trimestrului este mai puțin încurajatoare: în ianuarie, transportul din Sankt Petersburg crescuse cu 43%, în februarie doar cu 27%, iar în martie a scăzut deja cu 13%”, spune ATI.SU, explicând această tendinţă prin pierderea unei părţi semnificative a mărfurilor maritime.

Potrivit ATI.SU, cererea de transport pentru bunurile de import a rămas stabilă în primul trimestru, dar a înregistrat un trend descendent în martie (cu 3%). Pe de altă parte, exporturile au crescut considerabil – cu 33% în trimestru și cu 45% în martie. „Probabil, noile interdicții impuse de UE vor schimba această tendință în următorul trimestru, dar trebuie luat în considerare faptul că creșterea din luna martie a fost realizată în primul rând datorită traficului pe direcția sud – spre Turcia, Azerbaidjan, Georgia, Armenia”, arată ATI. SU.

Fondatorul VIG Trans, Igor Rebelski, vorbește despre o scădere semnificativă a prețurilor pentru transportul rutier internațional, în luna martie.

Dacă la mijlocul lunii februarie rata medie pe direcția Germania-Moscova era de 6.500 de euro, pe Italia-Moscova – 8.600 euro, pe Polonia-Moscova – 4.500 euro, ei bine, la sfârșitul lunii martie tarifele erau 2.000, 7.000, 4.400 și, respectiv, 1.900 de euro. „Scăderea a fost observată pe fondul unei reduceri generale a traficului de mărfuri din UE ca urmare a sancțiunilor și întăririi valutei străine. Mulți clienți și-au suspendat sau încetat activitățile în Federația Rusă”, explică Evgheni Diatlov, șeful departamentului de achiziții pentru transport internațional la FM Logistic din Rusia.

În același timp, tarifele pentru livrările din Rusia către Europa au crescut brusc, adaugă domnul Diatlov: principalul factor a fost cererea crescută de mărfuri și materii prime din Federația Rusă. ATI.SU constată cererea uriașă pentru exportul de materiale de construcție către UE în primul trimestru: „Astfel, numărul cererilor din această categorie pentru transportul din Rusia către Cehia, Polonia, Slovacia, Germania, Italia, Suedia, Austria a crescut de zece ori. De asemenea, transportul materialelor de construcție din Rusia în Belarus mai mult decât s-a dublat”.

Dar după introducerea de către Europa a celui de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, cu interzicerea intrării vehiculelor rusești și belaruse în UE, situația s-a schimbat dramatic. Prețul transportului a crescut brusc, spune Evgheni Diatlov. „Din 16 aprilie, Belarus a impus sancțiuni de represalii împotriva contractorilor europeni, restricții similare nu sunt excluse din Rusia”, notează el. „Timpul de livrare, costurile în timpul călătoriei și complexitatea lanțului logistic au crescut semnificativ. Contractorii sunt nevoiți să dezvolte noi scheme de livrare a mărfurilor. Observăm o creștere a tarifelor în această săptămână cu 200-300%.

În aprilie, cotația medie Germania-Moscova s-a ridicat la 6.500 euro, Italia-Moscova – 7.800 euro, Polonia-Moscova – 4.500 euro, spune Igor Rebelski, confirmând creșterea costului: „Datorită introducerii celui de-al cincilea pachet de sancțiuni, numărul de vehicule a scăzut, ceea ce a provocat o creștere bruscă a tarifelor și confuzie generală”.

„Poate că în martie, comparativ cu atmosfera de dinainte de Anul Nou, când un camion din Europa costa 6.000 de euro, tarifele păreau într-adevăr scăzute”, spune Iulia Șlenskaia, director general la KBT. Dar acum, pe fondul sancțiunilor, al congestionării de la granița cu Belarus, pe fondul incertitudinilor și chiar al temerilor de a prelua comenzi pentru Rusia, automat costul cu livrarea din Europa a crescut fenomenal”. Astăzi, un camion din Europa până în Rusia costă de la 8.000 la 19.000 de euro, spune ea, „limita superioară fiind determinată numai de lăcomia transportatorului și de disponibilitatea clientului de a plăti”. >>

Suveranitatea „bolnavă” a Rusiei: Spitalele fac economii la mănuși, perfuzii, catetere, ace, dezinfectanți / De ce sunt șanse mici ca problema să fie rezolvată local – KOMMERSANT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here