KOMMERSANT: LUKOIL, principala victimă a embargoului UE, deoarece are participații la rafinării din România, Țările de Jos, Italia și Bulgaria

Foto: INQUAM/George Călin

<< Embargoul UE asupra livrărilor de petrol din Rusia nu va duce la o creștere bruscă și imediată a prețului petrolului, deoarece impunerea interdicției va fi prelungită cu șase luni, iar livrările au scăzut deja în ultimele luni, spun experții. Sursele Kommersant se așteaptă la dificultăți în redirecționarea fluxului de petrol rusesc către Asia, temându-se de o penurie de tancuri petroliere, costuri de logistică mai mari și nevoia de a oferi reduceri mari pentru a atrage cumpărători.

(…) Potrivit Mariei Belova de la Vygon Consulting, este puțin probabil ca în săptămânile următoare prețurile petrolului să depășească 130 de dolari pe baril, deoarece în ultimele două luni UE redusese deja semnificativ livrările de petrol offshore din Rusia și are la dispoziție șase luni pentru a le abandona complet. În urma deciziei de embargo, contractele futures pe Brent, din iulie, au crescut cu 1,3%, la 123 de dolari pe baril, un record din 2012. Maria Belova notează că piața poate simți un deficit doar mai aproape de trimestrul al treilea, dar prețurile vor depinde în mare măsură de acțiunile OPEC și ale Statelor Unite, precum și de eventuala ridicare a sancțiunilor împotriva Iranului.

Embargoul a fost anunțat în urma unui summit al liderilor UE, dar decizia oficială nu a fost încă publicată. Se presupune că țările UE vor trebui să abandoneze complet livrările maritime de petrol rusesc la șase luni de la intrarea în vigoare a sancțiunilor, iar de produse petroliere – opt luni mai târziu. O excepție a fost făcută pentru livrările prin conducta Drujba, care a fost căutată în special de Ungaria, țară fără ieșire la mare. În plus, autoritățile bulgare au spus că țara va putea importa transporturi maritime de petrol rusesc până în 2024.

Potrivit Kommersant, ponderea livrărilor rusești în totalul importurilor de petrol ale UE a scăzut deja semnificativ: în ianuarie-februarie a fost de 30%, dar datorită eforturilor UE de a reduce dependența de petrol din Rusia, în aprilie a scăzut la aproximativ 20%.

În 2021, Federația Rusă a exportat aproximativ 105 milioane de tone de petrol în Europa, aproximativ o treime provenind din aprovizionarea prin conducta Drujba. Astfel, UE dorește să interzică aproximativ două treimi din livrările din Rusia, dar reducerea efectivă ar putea fi mai mare, având în vedere intenția Poloniei și Germaniei, care primesc petrol de la filiala de nord a Drujba, de a abandona achizițiile până la sfârșitul anului. Potrivit șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, până la sfârșitul anului, UE va reduce cu 90% importurile de petrol și produse petroliere din Rusia.

Transporturile maritime de petrol către UE au fost deja limitate de sancțiunile direcționate ale UE împotriva Rosneft și Gazprom Neft, care au intrat în vigoare pe 15 mai, dar acum vor afecta întregul sector. LUKOIL ar putea fi principala victimă, deoarece deține participații la rafinăriile din România, Țările de Jos, Italia și Bulgaria și acum le încarcă cu petrolul său. În 2021, LUKOIL a procesat aproximativ 20 de milioane de tone de petrol la rafinăriile străine, ceea ce reprezintă mai mult de 26% din producția totală a companiei în Rusia: acum aceste volume vor trebui redirecționate către alte piețe. Probleme similare, deși la scară mai mică, sunt de așteptat la Rosneft, cu rafinăria sa germană din Schwedt (capacitate 11,6 milioane de tone): acum primește materii prime prin Drujba, ca rafinăria Total din Leuna. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat pe 31 mai că țara a găsit deja „o variantă care va păstra locurile de muncă în Leuna și Schwedt”.

Introducerea embargoului va obliga companiile petroliere rusești să redirecționeze livrările către Asia, lucru care amenință să crească semnificativ costul logisticii.

Potrivit a doi interlocutori ai Kommersant, trader-ii indieni care urmează să mărească achizițiile de materii prime din Federația Rusă vor cere ca în prețul petrolului să fie incluse  costurile de logistică. În plus, având în vedere „toxicitatea” petrolului rusesc și dificultățile de a găsi nave, cumpărătorii vor insista asupra reducerilor.

O problemă separată va fi interzicerea de către UE a asigurărilor pentru tancurile petroliere cu petrol rusesc – acum companiile și trader-ii vor trebui să găsească asigurători în alte țări, deoarece fără asigurare o navă nici măcar nu poate intra în port. Unul dintre interlocutorii Kommersant se teme că, în consecință, cel puțin unele dintre navele navlosite de companii din Federația Rusă vor intra din nou pe piață, ceea ce va reduce tarifele de navlosire pentru alți furnizori de petrol și le va oferi un avantaj în concurența pentru consumator.

Prim-ministrul Greciei, Kiriakos Mițotakis, spunea, pe 31 mai, privitor la embargoul UE asupra importurilor de petrol din Rusia: „Știm foarte bine că orice pachet de sancțiuni are un preț, inclusiv pentru cei care iau decizia. Dar are un preț mai mic pentru noi decât pentru Rusia”.

În acest sens, majoritatea interlocutorilor Kommersant se așteaptă la o scădere a producției de petrol în Federația Rusă, mai ales spre finalul anului. În primul rând, ca și în cazul acordului OPEC+, companiile petroliere vor reduce producția la activele mature, precum și la proiectele a căror logistică era concentrată inițial pe exportul în Europa: zăcămintele Prirazlomnoie și Novoportovskoie ale Gazprom Neft, Trebs și Câmpurile Titov (JV „Rosneft” și LUKOIL „Bașneft-Polius”). Pe 26 mai, viceprim-ministrul Alexander Novak a prezis o scădere a producției în țară cu 5-8% până la sfârșitul anului, la 480 de milioane de tone. >>

KOMMERSANT | Cu mâncarea așteptând la graniță. Producătorii și comercianții ruși se tem că sancțiunile lui Putin la adresa UE îi va lovi de fapt pe ei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here