Kommersant | Previziunile sumbre ale metalurgiștilor ruși, privind producția

Sursa: Igor Ivanco / Kommersant

Uzinele metalurgice ar putea reduce producția de oțel cu 15% până la sfârșitul anului, iar cea mai mare scădere va avea loc în a doua jumătate a anului, notează Kommersant. Potrivit sursei citate, profilele laminate plate vor avea de suferit cel mai mult, iar plăcile cel mai puțin. Prognozele negative pentru producție reprezintă argumentul metalurgiștilor în direcția desființării sau ajustării accizei la oțelul lichid, menită să ia din profiturile în exces ale metalurgiștilor, care acum este exclusă.

<< Anul acesta, întreprinderile metalurgice rusești își vor reduce producția cu 11 milioane de tone (cu 15%) față de anul trecut. Prognoza a fost realizată de NLMK, a lui Vladimir Lisin, pe baza analizei indicatorilor pentru primul trimestru. Compania consideră că cea mai mare scădere este așteptată în a doua jumătate a anului, când producția va scădea cu 9 milioane de tone (26%) față de a doua jumătate a anului 2021. În termeni anuali, producția de profile plate va scădea cel mai mult – cu 23%. Produsele lungi vor scădea cu 15%, iar producția de semi-finisate va scădea cel mai puțin — cu 6%.

Anterior, și asociația Worldsteel făcuse o prognoză cu privire la situația de pe piața oțelului.
Potrivit acesteia, în Rusia consumul de oțel în Rusia ar putea scădea cu 20% în 2022, la 35,1 milioane de tone, față de 43,9 milioane de tone în 2021. Prognoza anterioară presupunea o creștere a consumului în Rusia cu 3% în 2022. Ministerul Industriei și Comerțului nu este de acord cu această prognoză și se așteaptă la o scădere de o singură cifră.

Pentru metalurgiști, situația pieței s-a deteriorat brusc după izbucnirea ostilităților în Ucraina și ulterior introducerea sancțiunilor. După embargoul UE, companiile metalurgice rusești și-au pierdut cea mai mare piață de vânzare, iar restul trebuie să fie furnizat cu reduceri mari de preț. Întărirea simultană a rublei a redus la zero marja de profit în industrie: conform Asociației Ruse a Oțelului, la o rată de 63,5 ruble/$, exporturile de plăci devin neprofitabile. Capacitatea pieței interne este în scădere, motiv pentru care, în iunie, Severstal și MMK se așteaptă la o scădere a producției cu 20-40%. Toate acestea au reprezentat un motiv de discuție pe tema slăbirii poverii fiscale asupra industriei. >>

KOMMERSANT | Regiunile din Rusia, care vor fi cele mai afectate de creșterea prognozată a șomajului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here