Kovesi le cere judecătorilor să pună presiune pe Secția Specială ca să-i soluționeze mai repede dosarul

Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, cere Înaltei Curți ca Secția Specială să-i soluționeze mai repede dosarul în care este cercetată pentru repatrierea lui Nicolae Popa. O anchetă despre care Înalta Curte dezvăluia în 2019 că acuzațiile sunt neprobate și neclare, iar măsurile luate de procuroarea Adina Florea sunt nelegale, transmite Ziare.com.

Concret, fosta șefa a DNA, Laura Codruța Kovesi a deschis, pe 23 decembrie, la Înalta Curte un proces având că obiect „contestație durată proces”, conform portalului instanței.

Practic, Kovesi este nemulțumită de faptul că procurorul Adina Florea tergiversează ancheta. Înalta Curte a stabilit primul termen de judecată pe 20 ianuarie.

„Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplinește într-o durată rezonabilă, se poate face contestație, solicitându-se accelerarea procedurii”, explică Codul de procedura penală, în cazul „contestație durată proces.”

Această contestație poate fi introdusă după cel puțin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale.

Pe 28 martie 2019, în plin proces de desemnare a procurorului șef european, Secția Specială a anunțat oficial că Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) și mărturie mincinoasă. Ea nu avea voie să părăsească țara fără aprobare, să discute cu presă despre dosar și nici să lucreze la Parchetul General.

Pe 3 aprilie 2019, Înalta Curte a revocat măsura controlului judiciar luată de procurorul Adina Florea.

Motivarea hotărârii prin care instanța ICCJ a dispus revocarea controlului judiciar impus Laurei Codruța Kovesi de procurorul SS (Secția specială pentru magistrați) Adina Florea în dosarul extrădării lui Nicole Popa desființează sever toate acuzațiile aduse fostei șefe DNA.

Despre fiecare dintre acuzațiile aduse, adică luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă, judecătorul Înaltei Curți stabilește că „este lipsită de precizie, claritate (coerență) și de suport probator”, iar controlul judiciar a fost nelegal.

„Judecătorul de drepturi și libertăți reține neîndeplinirea condițiilor necesare începerii urmăririi penale în persoana și punerii în mișcare a acțiunii penale (lipsa de claritate a acuzațiilor, aspect ce echivalează cu inexistența notificării oficiale, existența unui caz de stingere sau împiedicare a exercitării acțiunii penale, lipsa probelor), nemotivarea ordonanței prin care s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar, impunerea altor obligații decât cele expres și limitativ prevăzute de lege. Toate aceste vicii se subsumează unor condiții de legalitate care, odată dovedite, fac inutilă analiza elementelor ce țin de temeinicie”, se arată în motivarea deciziei pronunțate în 3 aprilie.

1 COMENTARIU

  1. Stai linistită Codruța, nu s-a schimbat nimic în românia,…a căzut ceva zăpadă, a venit frigul, e în continuare un chin pe DN1, mai dispare cate un copil,…în rest toate sunt cum le sti!!..apropo am uitat să-ți spun că am început vaccinarea!… în final îți urez un an cu rezultate foarte bune în lupta împotriva corupției…
    Cu stimă,
    Un cetățean european!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here