Lazăr Comănescu, fost ministru de Externe şi ambasador, consilier al preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru relaţii internaţionale, a declarat vineri, la o întâlnire unde se discută despre impactul Brexitului, că românii din Marea Britanie beneficiază de o „plasă de siguranţă”, însă cei din ţară se vor confrunta cu reale probleme.

Eu încă mai sper că remain-ul nu e scos complet de pe tablă. Am găsit drept argument cea mai recentă decizie a Curţii Supreme britanice. Indiferent de ce se va întampla, într-un fel sau altul, un Brexit are loc. (…) Trebuie să ţinem seama că, din start, Marea Britanie a avut un statut special în cadrul UE”, a spus Comănescu, potrivit News.ro.

La nivel global, a spus el, o Uniune Europeană puternică „nu convine prea multora”.

Comănescu crede că este nevoie de mai multă rigoare, iar UE ”trebuie să extindă arealele în care politicile să fie cu adevărat comune”.

Este foarte bine ca există o grijă pentru cetăţenii noştri din Marea Britanie. Există şi o plasă de siguranţă. Cu siguranţă, indiferent de cât acţionăm noi, până la urma, ce va fi oferit celorlalţi cetăţeni europeni din Marea Britanie va fi oferit şi cetăţenilor români. Trebuie să fim realişti. Nu trebuie să exagerăm, nici să subestimăm”, consideră Comănescu.

Din punct de vedere economic, el crede că „efectele nu vor fi extraordinar de mari”.

Valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Marea Britanie este de 4,6 miliarde de euro, aproximativ un sfert din cifra totală a României.

Efectele nu pot fi catastrofale. E adevărat că o eventuală deteriorare a mediului şi relaţiilor vor afecta evoluţia pozitivă şi asta e de nedorit”, a spus Comănescu.

El a dat exemplu fabrica de autoturisme Ford de la Craiova, unde „peste 25% din input-urile pentru construcţia de acolo vin din Marea Britanie”.

„Sigur că, astfel, vor fi afectate în mod direct locurile de munca de acolo. Trebuie să ne gândim la cetăţenii de aici, la cei care vor fi afectaţi de schimbări aici. Acolo există plasa de siguranţă, cum spuneam”, a mai spus Lazăr Comănescu.

El a subliniat că zeci de mii de oameni depind în ţară de industrie automobilistică: „Trebuie văzute potenţialele efecte negative asupra locurilor de munca de aici, a economiei interne. (…) Cred că totuşi putem vedea si oportunităţi, ca sa fiu optimist. Brexitul a generat o sporire a conştientizării necesităţii ca Uniunea Europeană să se consolideze”.

Realist vorbind, vom asista la o diminuare bugetară şi se va pune problema cum se va rezolva chestiunea aceasta şi dacă şi cum vor fi afectate anumite proiecte ale UE. O spun cu responsabilitate – primele direcţii de tăiere a unor proiecte, de anulare se vor îndrepta spre acele zone unde s-a constatat o utilizare deficitară a resurselor. Avertizez, astfel, autorităţile române. E nevoie ca oficialităţile să arate că se face ceva în aceasta privinţă”, a mai adăugat Comănescu.

Lazăr Comănescu a participă, vineri, la întâlnirea „Impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană”, organizată de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România şi Institutul European din România, la care sunt prezenți reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Ministerului Românilor de Pretutindeni, oameni de afaceri români şi străini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here