Lech Walesa, legendarul lider al „Solidarității”, vorbește despre o stare de vid a democrațiilor. De ce s-a ajuns aici

Lech Walesa. Foto: Facebook

Lech Walesa, legendarul lider al sindicatului „Solidaritatea”, care jucat un rol decisiv în prăbușirea comunismului în Polonia, este de părere că democrațiile trec în prezent printr-o criză acută de leadership.

Walesa, primul președinte al Poloniei postcomuniste și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a oferit un interviu publicației Foreign Policy cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluțiile de Catifea ce au declanșat colapsul regimurilor comuniste în Europa Centrală.

După finalul Războiului Rece, care a culminat cu prăbușirea Cortinei de Fier, politicienii „nu au mai construit nimic cu adevărat nou în lume”, iar această situație rezultă acum într-o stare de vid, susține Lech Walesa. „Am pierdut poziția de conducere a Statelor Unite. Nu există leadership. Anterior, când eram implicați în lupta noastră, aveam un imperiu bun și un imperiu rău. Și un refugiu suprem în lume”.

„O eră s-a sfârșit și alta nu s-a format pe deplin. Suntem prinși la mijloc. Iar această este o eră pe care o consider a cuvintelor, o eră a schimbului de idei. Problema este că încă nu mai avem încredere unii în alții după ce s-a consumat vechea eră. Iar acum sunt în punctul în care trebuie să contruim ceva diferit. Dar întrebarea e: Ce anume?”, atrage atenția Walesa.

În privința Poloniei, Lech Walesa consideră că polonezii au „subestimat democrația” și au abordat-o ca pe „un lucru care li se cuvine”, permițându-le astfel „populiștilor demagogi” să capete anvergură electorală.

Democrația este formată din „trei componente, în principal”, subliniază Walesa: „30% legi, regulamente, constituții”; „30% angajament al oamenilor în a profita de acest lucru, organizându-se în partide și fiind angajați în viața socială”; „30% – mărimea contului bancar”. Iar dacă o democrație este criticată, „trebuie să stabilim care din aceste componente nu funcționează cu adevărat bine”, spune Lech Walesa.

În spațiul euroatlantic, oamenii simt în aer că „lumea s-a schimbat” și că „nu s-a schimbat în favoarea lor”. „De aceea atât de multe persoane votează pentru acei indivizi sau grupuri care susțin că vor aduce schimbări. Așa l-au votat pe Trump sau conducerea noastră. Trebuie să fim realiști și să spunem că atât Trump, cât și politicienii noștri au diagnosticat corect situația, dar tratamentul pe care îl aplică este greșit”.

Întrebat care este cea mai mare frică a sa, Lech Walesa a răspuns: „Nu mi-e frică decât de Dumnezeu. Și mi-e puțin teamă de soția mea. În rest, nu am alte frici”.

„Mesajul meu este că trebuie să găsim răspunsuri la întrebarea: Cum ar trebui să arate o nouă structură a lumii? Dacă reușim să ajungem la un consens asupra valorilor comune, atunci cum ar trebui să arate sistemul economic global? Știm că în vremurile anterioare capitalismul era cam ca o cursă de șoareci, dar acum, că am eliminat competiția dintre națiuni, cum ar trebui să arate capitalismul și concurența?”, a conchis Lech Walesa.

Premierii ceh, slovac, ungar şi polonez au aniversat duminică împreună la Praga şi Bratislava trei decenii de la Revoluţia de Catifea, mişcarea în fruntea căreia s-a plasat atunci poetul disident ceh Vaclav Havel şi care a permis înlăturarea pe cale paşnică a regimului comunist în fosta Cehoslovacie.

La Muzeul Naţional din Praga, recent restaurat, Andrej Babis i-a primit pe omologii săi slovac, Peter Pellegrini, polonez, Mateusz Morawiecki, şi ungar, Viktor Orban, fiind de asemenea invitat şi preşedintele parlamentului german, Wolfgang Schaueble.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here