Legenda fotbalului turc Hakan Șukur își descrie traiul din exil: „Erdogan mi-a furat totul. Mi-a luat dreptul la libertate”

Legenda fotbalului turc Hakan Șukur a ajuns să ducă o viață modestă în exilul său din Statele Unite, după regimul de la Ankara al lui Recep Tayyip Erdogan l-a catalogat drept trădător.

Destinul fostului fotbalist de la Galatasaray Istanbul a luat o turnură dramatică în momentul în care a făcut trecerea în politică. În 2011, Hakan Șukur intra în Legislativul turc ca parlamentar din partea partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) al lui Recep Tayyip Erdogan.

„Idila” sa politică în partidul „sultatunului” nu a avut viață lungă. Doi ani mai târziu, Hakan Șukur demisiona din AKP și rămâne parlamentar independent. Din acest moment, orice încercare a avut în mediul de afaceri a fost sortită eșecului. „După ce am plecat din Parlament, am început să am probleme în afaceri. Orice aș fi vrut să fac întâlneam probleme. M-am gândit că poate ar trebui să iau o pauză, poate lucrurile se vor liniști și voi vedea oportunitățile”, declarat fostul fotbalist în 2018 într-un interviu din The New York Times. „Aș fi trăit o viață foarte bună și aș fi devenit ministru dacă aș fi jucat corespunzător, dacă aș fi făcut ce mi-au spus ei”.

Fostul atacant a părăsit Turcia în 2015, cu aproape un an înaintea tentativei eșuate de lovitură de stat împotriva regimului președintelui Recep Tayyip Erdogan. Chiar și așa, autoritățile de la Ankara au emis un mandat de arestare pe numele acestuia, fiind acuzat de apartenență la o grupare teroristă. Tatăl său, Sermet Șukur, a ajuns în spatele gratiilor, iar casele sportivului au fost confiscate.

„Erdogan mi-a furat totul. Mi-a luat dreptul la libertate, nu m-a lăsat să mă exprim, nu mi-a dat dreptul să muncesc. Am câteva apartamente în Turcia, dar nu pot să le închiriez. Toți chiriașii care au încercat să locuiască acolo s-au trezit cu amenințări. Și eu am fost păzit pentru o perioadă după ce m-am mutat aici, am avut sprijinul autorităților. Am ajuns la fundul sacului, trebuie să muncesc în fiecare zi. Eu iubesc Turcia, dar sunt inamicul politicii eronate”, a declarat Hakan Șukur într-un interviu oferit recent cotidianului german Bild.

În 2015, Hakan Șukur s-a stabilit în Palo Alto, unde avea mai mulţi prieteni. A petrecut o lună în însorita Californie. Șukur a cumpărat o parte din brutăria și cafeneaua pe care un prieten le-a deschis în 2016 și i-a chemat în SUA pe soția sa Beyda și pe cei trei copii.

Viza fostului fotbalist expiră în acest an și a solicitat cărți verzi pentru familia sa și pentru el însuși. Planul său pe termen lung peste Ocean nu este să conducă o cafenea, ci să antreneze și să construiască o academie sportivă, așa cum credea că o va face în Turcia.

Hakan Șukur este ocazional și șofer de Uber.

Cariera lui Hakan Șukur, cel mai bun marcator din istoria naționalei Turciei, a marcat peisajul fotbalului internațional în perioada 19870-2007. Printre echipele la care a evoluat se numără Galatasaray, Internazionale Milano și Blackburn Rovers.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here