Liderul Jobbik iniţiază un referendum pentru a se asigura că Parlamentul de la Budapesta nu poate lua vreo decizie care ar putea conduce la ieşirea Ungariei din UE

Márton Gyöngyösi, preşedintele partidului maghiar Jobbik şi deputat în Parlamentul European, a înaintat luni Comisiei Electorale Naţionale din Ungaria iniţiativa privind organizarea unui referendum, informează MTI, preluată de News.ro. Politicianul de opoziţie vrea să se asigure că Parlamentul de la Budapesta nu poate lua vreo decizie care ar putea conduce la ieşirea Ungariei din Uniunea Europeană, iar demersul său este determinat şi de declaraţiile făcute de premierul ungar la Băile Tuşnad.

”Constituţia Ungariei interzice organizarea unui referendum pe o problemă care implică obligaţii care decurg din tratatele internaţionale, în timp ce – cu o majoritate parlamentară de două treimi – guvernul maghiar poate scoate oricând ţara din UE. Într-o problemă de o asemenea anvergură, voinţa poporului nu poate fi ignorată, iar aceasta poate fi exprimată numai prin referendum, a spus politicianul de opoziţie în conferinţa de presă susţinută înainte de depunerea iniţiativei.

Acesta a explicat că iniţiativa ar urma să solicite opinia cetăţenilor, întrebându-i dacă sunt de acord cu faptul că “Parlamentul maghiar nu trebuie să susţină o propunere sau o moţiune care să aibă ca rezultat ieşirea Ungariei din Uniunea Europeană”.

Gyöngyösi a adăugat că în urmă cu trei ani, în campania electorală pentru Parlamentul European, partidul său a spus, deja, că miza este “dacă îi vom permite lui Viktor Orbán să scoată Ungaria din Uniunea Europeană”, iar la acea vreme, această declaraţie a sa a fost luată în derâdere chiar şi de partidele de opoziţie, însă în urma discursului pe care premierul ungar l-a rostit recent la Băile Tuşnad a devenit clar că acesta este scopul său.

De altfel, politicianul a scris pe pagina sa de Facebook: ”Haideţi să-l împiedicăm pe Orbán să scoată Ungaria din Uniunea Europeană!!”, adăugând că ”discursul de la Tusványos a dezvăluit că acesta a fost într-adevăr scopul său”.

Politicianul a relatat că din motive tehnice a depus iniţiativa ca persoană fizică, întrucât judecătoria nu a înregistrat încă alegerea sa ca preşedinte de partid, dar a precizat, totodată, că preşedinţia Jobbik îi susţine demersul.

Premierul ungar Viktor Orban a susţinut la sfârşitul lunii iulie, la Băile Tuşnad, un discurs considerat anti-NATO, anti-UE şi rasist.

Alte două nave cu cereale au părăsit porturile ucrainene

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here