Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Compania municipală Energetica a cumpărat 3 SUV-uri, în condițiile în care mulți bucureșteni nu au apă caldă și căldură, a scris Ciprian Ciucu, consilier general la Primăria Capitalei. Primăria Capitalei a venit cu precizări și a anunțat că primarul general Gabriela Firea l-a sancționat pe șeful Energetica.

Nu vreau să vă enervez de dimineață, dar e bine să știți pe ce se duc banii noștri atunci când nu se duc în termoficare: se duc în SUV-uri achiziționate de compania de termoficare a Primăriei. SUV-urile au fost achiziționate de CM Energetica și vor fi, probabil, transferate noii companii Termoenergetica. Investiții serioase în rețea nu s-au făcut deși prima companie, Energetica (înființată ilegal), transformată apoi în Termoenergetica, a primit un capital de 300 milioane de lei (!) iar actuala Termoenergetica are pe mâna 642 milioane de lei!”, a scris Ciprian Ciucu pe Facebook.

Valoarea totală a celor 3 autoturisme este de 380.000 de lei, potrivit Newsweek România. Mașinile au pilot automat, scaune și volan încălzite, încărcare telefon wireless, volan și schimbător de viteze îmbrăcate în piele.

Primăria Capitalei arată că Energetica București a inițiat, în anul 2018, o serie de achiziții necesare pentru modernizarea sistemului de termoficare al Capitalei.

Potrivit Caietului de sarcini, reprezentanții companiei au motivat că au doar trei autovehicule de acest tip, „care însă nu sunt suficiente pentru satisfacerea nevoilor acesteia”. „Obiectivul specific al acestei achiziții îl constituie necesitatea executării lucrărilor aferente proiectului de „Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București (7 Obiective însumând o lungime de traseu de 31,621 km)””, se mai arată în caietul de sarcini, potrivit Newsweek România.

Printre utilajele achiziționate de Compania Municipală Energetica București s-au aflat și 3 autoturisme pentru dotarea și operaționalizarea șantierelor planificate pentru anul 2020 (anunț publicat în SICAP cu indicativul CAN 1024498/11/11/2019). Facem precizarea că, în anul 2020, Compania Municipală Energetica București va demara cel puțin 3 șantiere consecutive – Piața Bobocica, Drumul Taberei și Ferentari – pentru modernizarea rețelei de termoficare a Capitalei.

Una dintre cerințe a fost ca autoturismele să aibă capacitate sporită, pentru a putea tracta o greutate de minim 1.100-1.200 kg (respectiv grupuri generatoare de sudură, mobile, remorci de transport utilaje de până în 3,5 tone etc, necesare în cazuri de intervenție rapidă) și să aibă o capacitate de transport adaptată pentru diverse materiale si scule – care asigură multifuncționalitatea. Cerințele minime ale acestor autovehicule sunt determinate, așadar, de specificul activității companiei”, se arată în comunicat.

Ulterior, Primăria Capitalei a revenit cu precizări și a anunțat că primarul general Gabriela Firea l-a sancționat pe șeful Energetica, deoarece achiziția celor 3 mașini, deși legală, nu este „oportună”. În plus, primarul general al Capitalei spune că a „dispus realizarea unei analize minuțioase a tuturor achizițiilor acestei companii”. Potrivit comunicatului, Firea a cerut remedierea acestei situații, „eventual prin vânzarea lor și achiziția unora mai potrivite pentru domeniul lor de activitate”.

Primarul General: „Nu sunt de acord cu astfel de achiziții, pe care nu le consider absolut necesare pentru o companie municipală. În consecință, am solicitat remedierea acestei situații, eventual prin vânzarea lor și achiziția unora mai potrivite pentru domeniul lor de activitate”.

Compania Municipală Energetică a fost înființată în iunie 2017 pentru a se ocupa de sistemul de termoficare, însă după ce hotărârea de înființare a acesteia a fost anulată în instanță, Consiliul General a hotărât la începutul acestui an înființarea a două noi companii, Termoenergetica București și Energetica Servicii București.

Cele două companii se vor forma în urma reorganizării și divizării Companiei Municipale Energetica, urmând ca la final aceasta să fie dizolvată, au hotărât consilierii.

Noile Companii au fost deja înființate, iar de la 1 decembrie Termoenergetica a preluat activitatea RADET, însă Compania Municipală Energetica continuă să funcționeze și să facă achiziții.

Citiți mai mult pe Newsweek România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here