LinkedIn devine „bâtă” a cenzurii chineze. Rețeaua a început să șteargă conturile care folosesc cuvinte precum „uiguri” sau „Tiananmen”

Sursa: Pixabay

LinkedIn pare a fi „pupat condurul” Partidului Comunist Chinez. Platforma de business și job-uri a început să blocheze, pe rețeaua sa din China, conturile utilizatorilor care folosesc cuvinte precum „uiguri” sau „Tiananmen”, relatează Wall Street Journal. Este țintit în special mediul academic.

În martie, autoritățile de la Beijing au început să pună presiuni pe conducerea LinkedIn să își filtreze conținutul, atrăgându-i atenția că anumite idei de pe platformă contravin intereselor statului chinez. LinkedIn s-a conformat, în principal pentru a-și păstrat statutul privilegiat pe care îl are în mediu online chinez: este singura rețea majoră occidentală de socializare care operează liber în China.

Deși reprezentanții LinkedIn spun că sunt suporteri ai libertății de exprimare, impun însă un filtru regional ce satisface politicile de cenzură ale unui regim.

Potrivit Wall Street Journal, un student de la Oxford, Eyck Freymann, a fost informat de LinkedIn că contul său a fost blocat în China, atrăgându-i-se atenția că secțiunea „experiență” a profilului afișa un „conținut interzis”. Deși site-ul nu i-a oferit mai multe detalii, Freymann consideră că se referea la formularea „masacrul din Piața Tiananmen”. „LinkedIn scoate materialele oamenilor fără să le spună de ce”, a declarat el.

Roie Yellinek, un cercetător la Centrul de Studii Strategice BESA din Israel, crede că a fost blocat din cauza activității sale în ebraică privind eforturile Chinei de a-și remodela imaginea în Israel.

Wall Street Journal a identificat cel puțin 10 persoane ale căror profiluri au fost blocate în ultimele săptămâni.

LinkedIn nu a clarificat dacă acțiunile sale sunt din inițiativă proprie sau ca răspuns la solicitările autorităților chineze.

În urma atenționării din martie, din cele 42 de conturi trecute de Beijing pe o „listă neagră”, LinkedIn a șters 38.

Cu o zi înainte de incidentul ruso-britanic din Marea Neagră, avioane rusești au pătruns în spațiul aerian al României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here