Ce poţi și ce nu poţi face dacă te-ai vaccinat: călătorii, vizite, întâlniri, factori de risc

Sursa: Pixabay

„Mulți speră că obținerea unui vaccin Covid-19 va marca o revenire imediată la normal: gata cu măștile, gata cu distanțarea, petreceri sigure în interior și îmbrățișări largi cu prietenii. Realitatea este, însă, mai complicată”, notează Wall Street Journal.

<< Deocamdată, persoanele care și-au făcut vaccinul trebuie să facă slalom într-o lume în care cei vaccinați și cei nevaccinați vor mai coexista luni bune, chiar și în cadrul aceleiași gospodării.

Aşadar, ce ar trebui și nu ar trebui să faci? Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au emis, luni, recomandări în acest sens. Oamenii complet vaccinați se pot aduna în interior cu alții care sunt, de asemenea, complet vaccinați fără a lua măsuri de precauție suplimentare, arată CDC. Iar persoanele vaccinate se pot întâlni cu o altă familie nevaccinată fără măști și distanțare atâta timp cât membrii nevaccinați sunt sănătoși și nu prezintă riscul de a dezvolta un caz mai grav de Covid-19. Dar CDC le cere persoanelor complet vaccinate să continue să ia măsuri de precauție în spaţiul public și în adunări private medii sau mari.

„Există unele activități pe care oamenii complet vaccinați pot începe să le reia acum, în intimitatea propriilor case”, a declarat directorul CDC, Rochelle Walensky. „Toată lumea – chiar și cei care sunt vaccinați – ar trebui să continue respectarea tuturor strategiilor de atenuare (a răspândirii coronavirusului) atunci când se află în spaţii publice.”

CDC și majoritatea experților sunt de acord că, până când ne apropiem de imunitatea de turmă, purtarea măştii, distanțarea socială și evitarea întâlnirilor aglomerate din interior trebuie să fie o practică standard în spațiile publice. Recomandările CDC notează că dovezile sugerează din ce în ce mai mult că persoanele vaccinate sunt potențial mai puțin susceptibile de a transmite virusul prin infecții asimptomatice, dar există și întrebări cu răspunsuri încă restante, privind durata protecției vaccinurilor și efectul variantelor emergente.

„În special în aceste luni, în care acoperirea imunizării este scăzută, când încă învăţăm despre variante și când trebuie să ne lămurim pe mai departe cu privire la transmiterea ulterioară, mesajul de sănătate publică este că într-adevăr trebuie să păstrom aceste comportamente”, spune Chris Beyrer, profesor de epidemiologie la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Iată recomandările oamenilor de știință cu privire la modul de evaluare a riscurilor.

Este OK ca persoanele vaccinate să se întâlnească cu alte persoane vaccinate?

  • Ghidurile și experții CDC sunt de acord că, odată ce ați fost complet vaccinați – cel puțin două săptămâni după a doua doză de vaccinuri Pfizer sau Moderna sau după unica doză de vaccin Johnson & Johnson – este sigur să vă întâlniți în interior cu alte persoane complet vaccinate, fără măști sau distanțare.

Reuniunea cu alte persoane vaccinate este „foarte sigură din punct de vedere științific”, spune Paul E. Sax, director clinic al diviziei de boli infecțioase de la Brigham and Women’s Hospital din Boston. Nimic nu este 100% eficient, dar „întâlnirea cu alte persoane vaccinate este destul de aproape”, spune el.

„Nu cred că oamenii ar trebui să dea fuga la un bar aglomerat în care oamenii se strigă unul pe celălalt”, spune el. „Dar tipul de socializare care face parte din natura umană și care a fost pus în așteptare de către o mulțime de oameni se poate relua”.

Cu cât grupul este mai mare, cu atât interacțiunea este mai riscantă, deoarece nu poţi verifica dacă toată lumea este vaccinată și nu știi la ce s-au expus oamenii, spune Leana Wen, medic de urgență și profesor de sănătate publică la Universitatea George Washington din Washington, DC. „Eu am în vedere întâlnirea de tip cuplu cu un cuplu sau cu alte două cupluri, cel mult”, spune dr. Wen. Ghidurile CDC spun că ar trebui luate măsuri de precauție, cum ar fi purtarea măștilor și distanțarea socială, pentru adunările medii și mari, în ciuda statutului de vaccinare al persoanelor.

Monica Gandhi, medic de boli infecțioase și profesor de medicină la Universitatea din California, San Francisco, este mai puțin conservatoare, spunând că nu ar trebui să existe limite pentru mărimea adunărilor, când vine vorba de persoanele complet vaccinate. „Pot lua cina. Pot merge la restaurante. Pot merge la film”, spune ea. Dar observă că chiar și persoanele vaccinate vor trebui să respecte cerințe precum purtarea măştii și distanțarea, în zone publice, până când vom ajunge la imunitatea turmei.

Ce se întâmplă dacă adulții sunt vaccinați, dar copiii nu?

În prezent, nu există un vaccin autorizat pentru copii și adolescenți cu vârsta sub 16 ani. „Aceasta va fi una dintre acele probleme cu care familiile vor trebui să se lupte și din cauza cărora vor trebui să fie prudente”, spune dr. Beyrer.

Recomandările CDC spun că persoanele care sunt complet vaccinate pot merge în vizite, în interior, la o familie nevaccinată, fără a purta măști sau a păstra distanța socială dacă persoanele nevaccinate prezintă un risc scăzut de Covid-19 sever.

Există o diferență semnificativă între copiii mici și adolescenți, în ceea ce privește atât transmiterea virusului, cât și îmbolnăvirea, spune dr. Sax. Adolescenții obțin și transmit Covid-19 în mod similar cu adulții tineri, în timp ce copiii mai mici nu suferă de boli simptomatice la fel de des și nu par să transmită la fel de mult. „Fiecare familie și fiecare grup de prieteni vor lua decizii pe baza propriei toleranțe la risc”, spune dr. Sax.

Indivizii imuno-compromiși și familiile acestora ar trebui să fie mai atenți, deoarece vaccinurile, în general, pot fi mai puțin eficiente la ei, spune dr. Sax.

Dr. Wen le recomandă familiilor să ia în continuare măsuri de precauție în timpul jocurilor, atunci când adulții sunt vaccinați, dar copiii nu. „Dacă acele familii se asociază și cu alte familii, acesta este un scenariu riscant pe care nu l-aș recomanda în acest moment”, spune dr. Wen, despre întâlniri care au loc în interior. „Ar putea fi acolo un purtător asimptomatic care ar răspândi apoi virusul copiilor lor. Iar dacă copiii sunt la școală sau la grădiniță, ar putea exista o răspândire suplimentară din acest motiv”.

Poate o familie complet vaccinată să se întâlnească cu persoane nevaccinate, în interior, fără măști?

  • Ghidurile CDC spun că da, pot, atâta timp cât persoanele nevaccinate provin dintr-o singură gospodărie și nu au factori de risc care să le pună în pericolul de a dezvolta o formă severă de Covid-19.

Gregory Poland, directorul Mayo Vaccine Research Group din Rochester, din Minnesota, spune că acest lucru ar putea fi potențial riscant, deoarece persoanele nevaccinate s-ar putea să nu-şi dezvăluie riscurile medicale și chiar să nu știe că le au. Nu există o mulțime de date despre eficacitatea vaccinului în rândul persoanelor foarte vârstnice, care urmează chimioterapie sau compromise imunitar, notează el.

Care este ultimul lucru în legătură cu faptul că persoanele vaccinate pot răspândi virusul la persoanele nevaccinate?

  • Studii recente au constatat că vaccinarea a redus infecția asimptomatică cu peste 80%, în comparație cu persoanele nevaccinate și încărcăturile virale nazale sunt scăzute și potențial neinfecțioase, spune dr. Gandhi. Dar alți experți susţin că dovezile sunt preliminare și că sunt necesare probe mai concludente. Și noile variante ridică întrebări suplimentare cu privire la eficacitatea vaccinului.

Ce activități ar trebui să prioritizez după ce mă vaccinez?

Programați şedinţele medicale de rutină, pe care le-ați amânat, spune Dr. Wen. Faceți colonoscopie, mamografie sau mergeţi la stomatolog. Programaţi o intervenție chirurgicală pe care v-o doreaţi. „Orice, pentru că sunteți bine protejat”, spune dr. Wen.

Dar călătoritul?

Ghidurile CDC nu au actualizat recomandările de călătorie. Odată ce sunteți vaccinat, călătoriile prezintă un risc mai redus, spune dr. Wen, la fel şi cazatul la hotel sau ieşitul la restaurant, atâta timp cât respectați protocoalele de siguranță. Dar trebuie să continuăm să fim precauţi în ceea ce priveşte modulde întâlnire cu oamenii, odată ajunşi la destinație, spune ea, mai ales dacă respectivii nu sunt vaccinați sau locuiesc într-o zonă cu rate de transmitere ridicate.

Este sigur pentru părinții mei în vârstă să călătorească pentru o vizită?

Dr. Wen spune că persoanele complet vaccinate, inclusiv bunicii sănătoși, ar trebui încurajați să călătorească atâta timp cât iau măsurile de precauție adecvate, cum ar fi purtarea măștilor atunci când sunt în public. „Călătoria în sine prezintă un risc foarte scăzut”, spune dr. Wen. „Dacă urmează măsuri de precauție cum ar fi purtarea unei măști, riscul ca aceștia să contracteze coronavirusul și să-l transmită restului familiei este extrem de redus, iar beneficiul este imens. Oamenii sunt dornici să-și vadă familiile”.

Dar totuși trebuie ca fiecare să cântărească specificul situației sale. Dacă ai un adolescent mai mare, nevaccinat, și un bunic fragil, în vârstă, trebuie să iei în considerare mai multe măsuri de precauție, spune dr. Poland.

Ce activități prezintă un risc tot mai mic, chiar și după vaccinare?

Persoanele vaccinate se pot simți confortabil atunci când au activități în interior, unde oamenii sunt, în general, obligați să poarte mască și să stea distanțați, cum ar fi vizitarea unui muzeu neînghesuit, spune dr. Sax. Activitățile în aer liber sunt și mai sigure.

Situațiile cu risc mai mare includ mesele luate în interior, barurile, sălile de sport și casele de cult, unde oamenii cântă și vorbesc. „Nu vrem să depășim limitele a ceea ce pot face vaccinurile înainte ca numărul cazurilor să scadă”, spune dr. Sax. El și soția sa, tot medic, sunt amândoi vaccinați complet, dar nu vor lua masa la restaurant până când numărul cazurilor și internările vor fi semnificativ mai mici, spune el. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here