Lordul Teodorovici

Inquam Photos / Octav Ganea

Beavis și Butthead, celebrul duo din epoca MTV, își văd liniștiți de pensie. Dar știrea nu e asta, ci că nepotul lor era până mai ieri mahăr în Guvernul României. Cum, nu-i știți numele? Este el, Eugen Orlando Teodorovici, craiul poster boy care dansează pe mormântul datoriei externe românești.

Circul de ieri al lui Orlando, de la audierile noului guvern, încununează o „eră” de bădărănie pliată pe un vid deplin al competenței. Ce lasă în urmă Teodorovici? O vraiște de paranghelie la Finanțe și un adevărat compendiu despre arta de-a fi mardeiaș cu ifose.

Uitându-te la scenele suprinse de televiziuni în timpul audierilor ai senzația că urmărești un LIVE de la o partidă de barbut la umbra garajului în Ferentari. Teodorovici, ițindu-și falnic tunsoarea platinată, în rolul handralăului gelat care stă pe vine și eructează demonstrativ pentru a stârni admirația gastrică a tovarășilor de zar. „Domnu’ batistă, iau cuvântul când vreau eu, la mine e o excepţie. Batistuţă, batistuţă, uşor. Rareş, mai uşor, uşor”; „Auzi, dă-i pastile, dă-i pastile”; „Ai urmă de caschetă, ai urmă de caschetă, mă”; „Îmi plac curvele, dar nu în politică”; „Bă, ăsta nici nu știe să fure”. Sunt doar câteva dintre vârfurile de profesionalism atinse, cu fibrilația turbării, de ministrul demis.

Exercițiu tragic de imaginație: cum ar fi să fii un neuron în mintea lui Orlando? Ce ai descoperi acolo, în cavernele retoricii de interlop a Arătosului de la seral? Ideea că funcția de ministru este o formă de chiloțăreală a erotismului? Sau că a te simți bine pe Terra înseamnă să vii la un miting PSD purtând o pereche de adidași Louis Vuitton, la un preț cât hrana pe șase luni a unor amărâți din Sudan?

Să nu uităm, însă, că Orlando, creația de eprubetă a lui Victor Ponta, a fost înzestrat de grații și cu o galanterie demnă de școala de curtoazie barocă a lui Nuțu Cămătaru. Să ne amintim cum îi vorbea ministrelul jurnalistei de la B1 TV: „Sunteți liberă diseară? Îmi faceți curte, că nu vă văd ochișorii? Dinții văd că îi aveți puși”. Mmm, o plecăciune de nobil în aburi de samovar.

În cazul lui Teodorovici, ieșirile astea de borfaș nu trebuie puse pe seama unor nervi slabi în comunicarea publică și a unui caracter de doi lei. Nu, nu. Ele vorbesc despre ceva mult mai amplu, despre ceva rotund, despre o viziune de viață. Una în care politica a fost toboganul de care personalitatea lui hrănită cu sinecuri și credite bancare uriașe avea nevoie ca să atingă acel stil de viață în care înclinația spre o pubertate eternă și vocația mitocăniei să ajungă într-o deplină armonie a vedetismului. Măcar treaba asta i-a ieșit, nu degeaba s-a spetit ani în șir să devină el însuși.  

Acum, că va vacanta scaunul de la Finanțe, Teodorovici ar putea să se reprofileze spre ceva mult mai apropiat de natura sa intimă. Un post călduț de secretar de stat la păcănele.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here