Grupul francez de cosmetice L’Oreal a anunțat sâmbătă că va elimina cuvinte precum „albire” din produsele sale, pe fondul protestelor globale împotriva rasismului. După protestele împotriva decesului lui George Floyd, mai multe mărci au decis să-și revizuiască marketingul și identitatea vizuală, anunță francetvinfo.fr.

În contextul global al manifestațiilor anti-rasiste, grupul L’Oréal a decis, sâmbătă, 27 iunie, să elimine cuvintele „alb”, „clar” („corect” în engleză) și „albire” din descrierea „tuturor produselor sale destinate standardizării pielii”. Gigantul cosmeticelor nu a oferit mai multe detalii, în special cu privire la retragerea imediată sau nu de pe rafturi.

*Ce produse sunt afectate?

L’Oréal comercializează o gamă de produse de iluminare a pielii numită „White Perfect”. Aceste creme de față și loțiuni de corp sunt prezentate pe mai multe site-uri ale mărcii din Asia – Hong Kong, Malaezia, Filipine și Singapore. „Obțineți o piele deschisă la culoare, translucidă și radiantă. Produsele noastre de albire a pielii reduc petele întunecate și ușurează pielea pentru a vă oferi tenul clar și fără cusur pe care îl doriți” , se laudă astfel marca.

Captura ecranului site-ului L \ 'Oréal din Hong Kong, care prezintă gama sa de produse cosmetice \ "White Perfect \", 27 iunie 2020.

Această decizie vine după cea a filialei indiene Unilever, care a ales să-și redenumească crema pentru piele comercializată sub numele de „Fair & Lovely”. Compania anglo-olandeză a promis că va înceta să folosească cuvântul „corect”, deoarece brandul spune că este „angajată să celebreze toate tonurile pielii” .

„Recunoaștem că folosirea cuvintelor „clar”, „alb”și „luminos” sugerează un ideal unic de frumusețe despre care credem că nu este corect și vrem să-l remediem”, spune președintele unei filiale a Unilever, Sunny Jain, într-un comunicat de presă citat de Bloomberg .

Această  cremă ușoară „Fair & Lovely”, vizată de o petiție care solicită producătorului său să înceteze producția și comercializarea, a fost criticată de ani buni. 

View this post on Instagram

#unfairandlovely | art by @prettymuchkavi

A post shared by Unfair + Lovely [ARCHIVES] (@unfairandlovely.intl) on

La rândul său, grupul american Johnson & Johnson nu a redenumit doar produsele sale de albire a pielii. Cunoscuta firmă a spus că nu mai vinde „Fairness Fair” de la Neutrogena și „Clear Fairness” de la Clean & Clear pentru piețele din Asia și Orientul Mijlociu.

„Dezbaterea din ultimele săptămâni a evidențiat faptul că anumite nume sau promisiuni care apar pe produsele noastre Neutrogena și Clean & Clear au drept scop reducerea petelor, reprezentând albul sau claritatea ca fiind mai bune decât tenul tău unic , scrie grupul, într-o declarație citată de New York Times.  Nu a fost niciodată intenția noastră: pielea sănătoasă este pielea frumoasă.”

*De ce sunt criticate aceste produse?

Produsele cosmetice care promit o piele luminoasă reprezintă o piață colosală, în special în Africa. În 2011, Organizația Mondială a Sănătății a indicat, într-un raport citat de Jeune Afrique , că aceste creme de „albire” au fost folosite de 25% dintre femei în Mali, 35% în Africa de Sud, 59% în Togo și chiar 77 % în Nigeria. Consumul masiv al acestor produse cosmetice reflectă un prejudiciu înrădăcinat în mentalități, au menționat cercetătorii sud-africani într- un studiu publicat în Jurnalul de sănătate publică din Africa, în 2016.

„Există teama de a fi prea negru, ideea că tenul mixt sau alb este mai atractiv și impresia că vom fi mai apreciați social cu un ten mai deschis” , a explicat în 2017 pentru L’Express Leslie Carombo, fondatorul Cosmethnic Consulting. El a adăugat: „Acestea sunt cauze estetice, dar și psihologice, etnologice, sociale și educaționale”.

„Albirea pielii este un simptom al căutării puterii și privilegiilor asociate cu albul , a declarat pentru AFP în 2018 Yaba Blay, profesor de științe politice la Universitatea Centrală din Carolina de Nord,  „nu este specific Africii, este modul în care albul este privit în întreaga lume”.

*Sunt periculoase aceste produse?

Anumite creme ușoare, interzise în Franța, sunt periculoase pentru sănătate, reamintește Direcția Generală pentru Concurență, Consum și Prevenirea Fraudei (DGCCRF). Unii producători nu ezită să încorporeze substanțe nocive interzise în produsele cosmetice, pentru a le face mai eficiente. Folosesc în special hidrochinonă, mercur sau plumb. Alții chiar deviază corticoizii de la vocația lor primară, care au efectul secundar de albire a pielii.

Aceste produse, interzise în Franța, sunt totuși vândute în anumite magazine specializate și pot fi achiziționate cu ușurință și pe internet. În „aproape 60 până la 70% din cazuri” , evaluează DGCCRF, acestea au „efecte nocive”  asupra pielii. Arsură ușoară, eczeme, acnee, vergeturi ireversibile, dar și  hiperpilozitate, chiar dificultăți în vindecare și chiar  hipertensiune arterială, diabet sau insuficiență suprarenală … 

Mams Yaffa, unul dintre fondatorii asociației Esprit d’Ebène, care luptă împotriva acestor produse, a denunțat la Europe 1 acest „cult al albului care duce la existența unor produse cu înălbitor, pulbere de sticlă, praf de ciment”.

Aceste creme și loțiuni care albesc pielea sunt cu atât mai periculoase pentru sănătate, deoarece utilizarea lor dă dependență. După ce au început să-l folosească pentru a-și scoate în evidență tenul sau pentru a reduce o pată mai întunecată pe piele, unii utilizatori nu se mai pot descurca fără, așa cum a spus unua dintre utilizatoare la Europe 1.  „Comparăm această practică cu dependența de droguri. Totuși, aceasta este mai mult o dependență psihologică decât una biochimică” , a subliniat în Marie Claire  dermatologul Antoine Mahe.

Mulți observatori sunt îngrijorați de o practică din ce în ce mai răspândită, dar și de apariția pe piață a unor produse și mai periculoase. „Utilizarea produselor pentru albirea pielii crește, în special în rândul adolescenților și tinerilor”, a declarat pentru AFP Lester Davids, profesor de biologie umană la Universitatea Pretoria din Africa de Sud. „Vechea generație folosea creme, noua generație folosește pastile și injecții”, a spus el.


Amploarea protestelor anti-rasiste – provocată de moartea lui George Floyd, un afro-american ucis de un ofițer de poliție alb în Minneapolis – pune presiune și asupra altor corporații. Mai multe grupuri americane și-au anunțat intenția de a-și schimba identitatea vizuală, cum ar fi Mars, care spune că intenționează să-și dezvolte celebrul brand Uncle Ben’s. De asemenea, companiile de producție au anunțat că actorii albi nu-i vor mai dubla pe oamenii de culoare, ca în seria The Simpsons.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here