Judecătorul CSM Andreea Chiș a cerut, marţi, la şedinţa Secţiei pentru judecători a CSM, sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a stabili dacă șefa UNJR, Dana Gîrbovan, a săvârşit sau nu o abatere disciplinară când a negociat politic funcţia de ministru al Justiţiei.

Andreea Chiș, membru al Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, arată într-o postare pe Facebook că a ridicat în ședința de marți a CSM două chestiuni referitoare la legăturile dintre magistrați și politică. Cele două chestiuni sunt legate de cazul Danei Gîrbovan, propusă de premierul Viorica Dăncilă în funcția de ministru al Justiției și respinsă de președintele Klaus Iohannis.

Iată cele două chestiuni expuse de Andreea Chiș pe pagina sa de Facebook:

”1. Dacă nominalizarea unui judecător în funcție pentru o funcție politică în cadrul executivului sau legislativului este sau nu activitate politică în lumina paragrafelor 168 si 169 din Decizia nr. 45/2018 a Curții Constituționale și ar putea constitui abaterea disciplinară prevazută de art. 99 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, sancționată cu retrogradarea din funcție sau excluderea din magistratură, conform art. 100 din aceeași lege.

2. Stabilirea unor criterii pentru viitor in cadrul Ghidurilor cu puterea executivă și legislativă din Proiectul TAEJ – privind comunicarea judecătorilor (și procurorilor) cu lumea politică în vederea ocupării unor funcții în cadrul celorlalte două puteri”.

Andreea Chiș a mai anunțat că va formula în scris solicitările către CSM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here