Operațiune de amploare a Europol: sute de arestări printre clienții rețelei EncroChat

Peste 100 de milioane de mesaje criptate au fost interceptate de autorități într-o operațiune de amploare care a dus la destructurarea unei rețele criminale în Europa, scrie Politico.eu.

Investigația, care a vizat platforma EncroChat, a fost condusă de polițiștii din Franța și Olanda, care au făcut anunțul alături de reprezentanții Europol și Eurojust.

Activitățile criminale cuprindeau printre altele răpiri, trafic de droguri și spălare de bani.

Operațiunea a fost începută de francezi în 2017, când telefoane furnizate de EncroChat au fost descoperite în timpul unor investigații.

Mii de infractori au fost urmăriți în timp real, după ce polițiștii au reușit să se infiltreze în ultimele luni pe această platformă de comunicații.

Dispozitivele de comunicare erau anonime și încriptate, foloseau un sistem de operare dual și cartele SIM anonime, iar de pe ele erau înlăturate camere, microfoane și sistemul GPS.

La începutul lunii iunie, unii dintre cei supravegheați au început să suspecteze că sunt monitorizați. Pe 13 iunie, EncroChat a anunțat că autoritățile au închis platforma.

Peste 100 de arestări au fost operate în Olanda. Rețineri au fost efectuate și în alte țări din Europa, printre care Marea Britanie, Suedia și Norvegia.

Aproape toți clienții EncroChat aveau legături cu crima organizată. În 2020, erau în circulație aproximativ 50.000 de telefoane folosite de aceştia.

BBC a explicat modul în care rețelele de crimă organizată utilizau telefoane criptate pentru tranzacții cu droguri, arme și chiar în operațiuni de răpiri de persoane.

National Crime Agency (Agenția antimafia din UK) anunță că a reușit să penetreze sitemul criptat și să monitorizeze pe o perioadă mai lungă comunicațiile de pe această platformă infracțională. Operațiunea a dus la identificarea și confiscarea a două tone de droguri, zeci de arme și 54 de milioane de lire sterline cash.

Poliția britanică estimează că 60.000 de persoane, dintre care 10.000 în Marea Britanie, s-au abonat la EncroChat, rețeaua criptată care a fost în final penetrată și eliminată de autorități. Potrivit site-ului web al companiei EncroChat, aceasta furniza un sistem care funcționa pe telefoane Android personalizate, criptate pentru a furniza „comunicații sigure, fără griji”.

NCA spune că sistemul de mesagerie a fost folosit ca „Market infracțional” pentru a coordona furnizarea de droguri de clasa A în întreaga lume și pentru a importa arme, inclusiv puști de asalt, pistoale-mitralieră, pistole și grenade de mână.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here