Magnatul cipurilor din Taiwan care vrea să-și creeze o armată de cetățeni-lunetiști pentru a înfrunta Partidul Comunist Chinez

Foto: Captură video

Înainte de a se răzgândi, Robert Tsao a cheltuit sute de milioane de dolari și ani din viața sa încercând să găsească ce e mai bun în Partidul Comunist Chinez, scrie The Times.

Miliardarul taiwanez care a fondat unul dintre cei mai mari producători de semiconductori ai insulei a încercat să folosească afacerile pentru a vindeca diviziunile amare dintre insulă și continent.

Tsao a ignorat temerile multora din Taiwan de a ajuta la construirea de fabrici în China. A ținut prelegeri pentru publicul chinez și a fost distrat de conducerea comunistă de la Beijing. Când un cutremur devastator a lovit provincia Sichuan în 2008, el a vândut o parte din colecția sa de artă pentru a ajuta victimele.

A părăsit Taiwan înfuriat când guvernul s-a întors împotriva lui. Așa că, atunci când și-a anunțat întoarcerea la începutul acestei luni, impactul veștii a fost mai mult decât mare.

A fost o inversare remarcabilă. Tsao, în vârstă de 75 de ani, și-a denunțat drept bandiți fostele gazde comuniste și a spus că se întoarce acasă, în Taiwan, din exilul autoimpus din Singapore.

Și a mers mult mai departe, angajând 87 de milioane de lire sterline din averea sa ajutând la antrenarea „războinicilor civili” taiwanezi pentru a rezista unei invazii chineze.

O cincime din această sumă va merge la Academia Kuma, care organizează cursuri de prim ajutor și apărare civilă. El vrea să cheltuiască 12 milioane de lire sterline pentru antrenarea trăgătorilor civili și intenționează să cumpere un milion de drone, a căror utilizare defensivă a fost evidentă în Ucraina.

„A trebuit să mă întorc și să le vorbes oamenilor despre natura actualului guvern chinez”, a spus el din casa lui din Taipei. „Trebuie să-i faci pe oameni să înțeleagă că, în natură, Partidul Comunist Chinez este la fel ca o mafie – este un sindicat al crimei deghizat în guvern național. Vor trebui să treacă peste cadavrul meu înainte de a putea controla Taiwanul.”

Turneul lui Tsao este o ilustrare extremă a speranței în creștere și a deziluziei adânci experimentate de mulți, în Taiwan și în restul lumii, în relațiile cu China.

S-a născut la Beijing în 1947, dar familia lui s-a mutat în Taiwan când era copil, ca parte a exodului în masă al susținătorilor forțelor naționaliste ale lui Chiang Kai-shek după înfrângerea de către comuniștii lui Mao Zedong.

Guvernul de la Beijing a insistat de atunci că Taiwanul este o parte inalienabilă a Chinei, o provincie rebelă care trebuie adusă sub stăpânire comunistă, cu forța dacă este necesar. Cu toate acestea, până la începutul secolului, Taiwan era efectiv o țară independentă, autonomă, democratică și bogată.

Compania lui Tsao United Microelectronics Corporation (UMC) a fost o parte importantă a acestei transformări. La fel ca antreprenorii din întreaga lume, el a văzut oportunități în creșterea rapidă a Chinei la puterea economică.

Pe lângă faptul că a investit în semiconductori pe continent, el s-a angajat cu conducerea chineză în problema reunificării. „Am început o campanie pentru a convinge China că, dacă ei cred că reunirea Taiwanului este atât de importantă, ar trebui să o facă într-un mod pașnic, civilizat”, a spus el.

El a sugerat Beijingului să facă o propunere oficială de reunificare care să fie supusă unui referendum în Taiwan, insistând că nu a fost niciodată un susținător al reunificării, respingând-o drept o idee „prostească”. El a spus că și-a bazat sugestia pe faptul că orice referendum o va respinge.

„Am fost prea naiv”, a spus el. „Am muncit din greu pentru a convinge China să renunțe la ideea de a folosi forța pentru a se reunifica cu Taiwanul. Dar când Xi Jinping a ajuns în funcție, totul s-a schimbat. Puteți spune că spiritul lui Mao Zedong a revenit la viață.”

Deziluzia lui Tsao a venit în iulie 2019, în timpul demonstrațiilor pentru democrație din Hong Kong, unde locuia, după ce părăsise Taiwan din pricina unei urmăriri penale eșuate pentru presupusa încălcare a regulilor privind investițiile continentale.

El se afla în Hong Kong în noaptea incidentului de la Yuen Long, când poliția a închis ochii în timp ce zeci de gangsteri se îndreptau spre pasagerii unei gări, înarmați cu răngi și bâte, după o demonstrație.

„Când i-am văzut pe acești criminali mobilizați să-i bată pe toți acei oameni inocenți și vulnerabili, m-am înfuriat”, a spus el. „După Yuen Long, am decis să plec din Hong Kong. Nu mă voi întoarce niciodată în Macao sau China, atâta timp cât comuniștii sunt la butoane.”

Nu este clar dacă guvernul din Taiwan salută planurile lui Tsao sau cum se vor potrivi acestea cu strategiile guvernului național. Cererea lui Tsao privind amenajarea unui poligon pentru a-și antrena lunetisții a fost respinsă până acum.

Dar renașterea sa în postura de cruciat anti-chinez îl revigorează în mod clar. Când și-a făcut anunțul, a purtat o vestă antiglonț și o cască – o recunoaștere a dușmanilor puternici pe care și i-a făcut.

„Este o modalitate de a spune că, dacă te protejezi, poți îngreuna atacul oamenilor asupra ta”, a spus el. „Sper că războiul poate fi evitat atunci când Taiwanul și SUA își arată hotărârea de a riposta – acesta este modalitatea de a opri agresiunea lor. Mi-am luat un angajament: nu voi trăi să văd Taiwanul devenind un alt Hong Kong.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here