Manager Spitalul ”Victor Babeș”: Scăderea numărului de teste, motiv de îngrijorare; există riscul ca persoane infectate să răspândească boala

În România a fost raportat luni cel mai mic număr de cazuri noi de coronavirus din ultimele două luni – 692, însă și numărul testelor procesate a fost foarte scăzut, doar 7.331. 

Managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, Cristian Oancea, spune că scăderea numărului de teste, mai ales al celor făcute la cerere, poate fi un motiv de îngrijorare, pentru că există riscul ca multe persoane infectate să nu fie diagnosticate și să răspândească boala în comunitate.

Este un număr fals descrescător, pentru că testele sunt foarte reduse. Cred că tot la 1.200-1.300 de contacți pe zi suntem, numai că lumea nu mai merge în concediu, nu se mai testează, astfel că a scăzut numărul de teste și a scăzut și numărul de depistați pozitiv”, a spus Oancea la Digi24.

O să existe o scădere a numărului de teste și, automat, o să existe o scădere a numărului de infectați găsiți pozitivi. Într-un fel este îngrijorător, pentru că acele persoane care sunt pozitive și nu sunt testate diseminează în comunitate boala și atunci ne vom trezi din start cu apariția unor cazuri moderate și severe direct la spital”, a adăugat el.

Medicul a făcut un apel la oameni să rămână responsabili, în condițiile începerii anului școlar și al alegerilor locale care vor avea loc la sfârșitul acestei luni.

Sigur va fi și o ușoară creștere, problema e ca această creștere să nu fie accentuată și accelerată peste 1800- 2000 de cazuri, pentru că că o parte sunt cazuri severe care intră în Terapie Intensivă”, a explicat Oancea.

Dacă vom fi vigilenți și responsabili și noile focare vor fi rezolvate medical din prima fază, putem să ne continuăm viața. Dacă nu vom fi atenți, dacă vom fi iresponsabili, vom putea avea o creștere foarte alarmantă și pe care nu o vom putea gestiona”, a mai spus medicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here