Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat vineri seară la Dig24 că planul de măsuri propus pentru perioada de după 15 mai va fi adus la cunoștința publicului, care poate veni și cu eventuale propuneri de îmbunătățire. Ministrul a făcut referire la posibilitatea menținerii declarației pe proprie răspundere, la amenzile de după 15 mai, dar și la programul de revenire la lucru al firmelor cu mai mult de 50 de angajați.

Întrebat dacă declarația pe proprie răspundere va fi menținută și după data de 15 mai, ministrul de Interne a răspuns că încă se discută acest lucru în comitetul care pregătește măsurile de relaxare a restricțiilor.

„Încă discutăm dacă va mai fi nevoie de declarația pe proprie răspundere și în ce condiții”, a declarat Marcel Vela pentru Digi24. 

Același lucru l-a spus și despre posibilitatea de părăsire a localității: „Se va putea părăsi localitatea în anumite condiții, care vor fi precizate în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență”.  

El a completat și că vor fi date amenzi pentru încălcarea viitoarelor reguli.

„Măsurile vor avea și sancțiuni, în baza legilor care sancționează nerespectarea măsurilor introduse de Comitetul pentru Situații de Urgență”, a mai precizat ministrul.

Marcel Vela a completat în acest context că decizia CCR prin care au fost declarate neconstituționale amenzile date pe baza ordonanțelor militare „afectează România”.

„Cei care protejează sănătatea oamenilor nu mai au instrumente coercitive”, a spus ministrul.

În privința măsurilor concrete care se vor lua, Marcel Vela a anunțat că lista acestora va fi făcută publică, astfel ca oamenii să ia cunoștință din timp și să vină cu eventuale propuneri de îmbunătățire.

Ministrul a dat câteva exemple pentru saloanele de înfrumusețare, care vor trebui să se doteze cu materiale de igienă și să respecte măsuri de distanțare.

De asemenea, firmele cu mai mult de 50 de angajați, unde lumea se va întoarce la muncă, vor trebui să decaleze programul acestora.

„Dacă o firmă are 60 de angajați, vor veni 20 de la ora 7.00, 20 de la ora 8.00 și 20 de la ora 9.00, astfel încât să nu se creeze presiune pe mijloacele de transport în comun”, a dat un exemplu Marcel Vela.

Alte declarații ale ministrului de Interne:

  • De asemenea, firmele, magazinele si saloanele de infrumusetare „vor fi obligati sa se doteze cu termometre digitale sa verifice temperatura”.
  • Încă nu s-a decis final dacă dispar declarațiile pe propria răspundere
  • Se va putea ieși din localități dar „în anumite condiții”
  • Marcel Vela a indicat că după ridicarea stării de urgență nu se va putea merge pe stadion și nici nu se vor putea face nunți cu 200 de persoane pentru ca „ajungem de unde am pornit si e pacat de munca cetatenilor si nu-si doreste nimeni asa ceva”
  • Există șansa reală să fie ridicate stările de carantină (din Suceava, Țăndărei) până la sfârșitul lunii

1 COMENTARIU

  1. La starea de alerta.. nus obigat de nici o lege a romaniei sa fiu obligat sa port vro foaie cu mine sau sa se dea vro amenda in nici o lume..sunteti de ras daca afirmati asa ceva

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here