Mărturie din camerele de tortură ale lui Lukașenko: A fost oribil nu doar ce am pățit, ci și ceea ce am auzit

Sursa: khodorkovsky.com

Artiom Vajenkov susține că atunci, după lăsarea întunericului, în infamul centru de detenție din capitala Belarusului, unde a fost ținut câteva zile, țipetele celor torturați au răsunat în noapte noaptea, relatează Radio Free Europe.

„A fost oribil nu ceea ce am văzut, ci ceea ce am auzit”, povestește Vajenkov, într-un interviu acordat, după eliberare, publicației Current Time. „Noaptea, de la fereastra noastră, puteam auzi oameni care urlau, țipau”.

Revenit la Mocova, Vajenk a descris tortura, abuzul și condițiile inumane pe care le-au suportat el și alți deținuți în centrul de detenție Okrestina.

Aproximativ 7.000 de persoane au fost închise, pe fondul protestelor care au izbucnit în Belarus, după ce președintele Aleksander Lukașenko a fost declarat câștigătorul alegerilor prezidențiale din 9 august. În Minsk, mulți au ajuns la Okrestina și au vorbit și oferit detalii, pe rețelel sociale, despre suferințele și abuzurile prin care au trecut.

Mii de oameni au fost eliberați, dar sute rămân închiși.

Amnesty International și grupurile locale de apărare a drepturilor omului au strâns mărturii de la protestatarii din Belarus, în care sunt descrise torturile, printre ele: dezbrăcarea, bătaia, amenințările cu violul.

Potrivit acestor surse, centrele de detenție din Belarus au devenit „camere de tortură”.

Ca dovadă a abuzurilor din închisori sunt și cazurile de polițiști din Belarus și alți membri ai serviciului de securitate care au protestat aruncându-și la gunoi uniformele sau recurgând la alte gesturi similare.

O mișcare neobișnuită a fost aceea unui ofițer de poliție din Lida, care a denunțat „cruzimea și brutalitatea” folosite de forțele de securitate împotriva protestatarilor din Belarus.

Într-un videoclip de pe site-ul independent de știri Tut.by, Iuri Makhnach, un locotenent-colonel din Lida, a declarat că poliția a reacționat brutal pentru că trupelor li s-a spus că se vor confrunta cu represalii dacă opoziția are câștig de cauză.

Mass-media de stat din Belarus a declarat că Vajenkov, coordonator pentru organizația de opoziție din Rusia, Open Society, finanțată de fostul magnat rus Mihail Hodorkovski, care venise în Belarus pentru monitorizarea votului, a fost reținut la 11 august, împreună cu un alt conațional, Igor Rogov, întrucât prezenta „semne de intoxicaţie cu alcool”.

Vajenkov a fost suspectat de planificarea unor „tulburări de masă”, dar a fost eliberat în 15 august, fără a mai fi formulate acuzații împotriva sa. Potrivit TASS, Rogov a fost eliberat și a revenit la Moscova în 12 august.

Acum, înapoi la Moscova, Vazhenkov a declarat, pentru Curent Time, rețeaua de limbă rusă a RFE/RL în colaborare cu VOA, despre ceea ce a trăit pe pielea sa și lucrurile la care a fost martor.

„În prima zi, nu ne-au dat apă și nu ne-au lăsat la toaletă”, a povestit Vajenkov. „Intrau și ne băteau. Doar pentru distracție. Ni se spunea: Ăsta e modul în care vă reeducăm, animalelor. Am fost obligați neîncetat să stăm culcați pe podea”.

Pe lângă bătăi, Vajenkov și ceilalți deținuți au fost nevoiți să stea ore în șir în genunchi ore în șir pe podeaua de beton, cu fruntea îndreptată spre pământ: „Întregul corp era îți era mereu general amorțit; oamenii gemeau cu adevărat de durere”.

Aproape „orice acțiune” atrăgea reacția violentă a gardienilor, mai spune Vajenkov: „Pot să primesc apă? – reacție agresivă. Vrem la toaletă – reacție agresivă. Aceste situații nu au sfârșit mereu în bătăi, dar fiecare cuvânt pe care l-am rostit a fost întâmpinat de insulte și umilințe”.

Potrivit tânărului, una dintre formele extreme de tortură la care a asistat a fost aceea în care un deținut este încătușat cu mâinile la spate și ridicat: „Garantat, provoacă dislocări”.

O alta a fost cea a mersului pe coridor: „Asta se întâmplă când un om, dezbrăcat, merge pe un hol, cu ​​polițiștii din trupele de intervenție dispuși pe ambele laturi și bătându-l cu bastoanele, lovind peste tot”.

Pe lângă abuzurile fizice, paznicii i-au supus constant pe deținuți la umilințe.

„În celulă, de exemplu, i-au ținut pe toți în lenjeria intimă. Mai mult, a existat un caz în care un tânăr a fost dus în instanță în lenjerie intimă și condamnat la 14 zile”, a spus Vajenkov.

Moralul deținuților a fost ridicat de sprijinul pe care l-au auzit din stradă, din partea celor adunați în jurul zidurilor închisorii Okrestina, majoritatea căutând informații despre cei dragi, aflați din interior.

„I-am auzit că oamenii din partea cealaltă a zidului susținându-ne și strigând: Rezistați! Rezistați! Suntem cu voi! Îmi amintesc de o fată care a strigat: „Vania, te iubesc! Când vei ieși, ne vom căsători! A fost cu adevărat emoționant „, a povestit Vajenkov, adăugând însă că și aceste momente de speranță au declanșat temeri: „Pe de o parte, ne dădea speranță, pe de alta i-a înnebunit pe polițiști și ne-am temut că își vor vărsa furia și agresivitatea asupra noastră”.

Conform mărturiilor culese de Amnesty International, deținuții din Minsk și din alte orașe din Belarus au fost „bătuți puternic pe toată durata detenției”.

„Foștii deținuți ne-au spus că centrele de detenție au devenit camere de tortură, unde protestatarii sunt nevoiți să stea întinși în mizerie în timp ce poliția îi lovește și îi bate cu bastoane. Au descris cum erau dezbrăcați și supuși bătăilor sadice în timp ce auzeau țipetele altor victime”, a declarat Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală. „Este vorba de oameni a căror singură crimă a fost aceea de a ieși în stradă pentru a protesta pașnic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here