Mărturii. O altă față horror a războiului din Ucraina. Soarta bolnavilor de cancer

Inquam Photos / Octav Ganea

Tetyana Venglinska este reprezentantul unui ONG, NGO Atena, Woman against Cancer. În Ucraina este unul dintre oamenii care gestionează situaţia pacienţilor cu cancer. Tania, aşa cum i se spune, povesteşte că pacienţii sunt într-o situaţie foarte dificilă pentru că nu pot avea acces la tratamente, dar şi la alimentele atât de necesare. Oamenii povestesc pe grupul gestionat de Tania că au nevoie de analgezice pentru că au dureri şi nu au de unde să şi le procure. Sunt nevoiţi să stea în locuinţe. În plus, aproape toate farmaciile din oraş sunt închise, transmite News.ro.

Tania locuieşte pe aceeaşi stradă pe care se găseşte blocul bombardat sâmbătă în Kiev. Spune că mulţi oameni au fost răniţi acolo. Mai povesteşte că a aflat că un copil a fost ucis în timpul bombardării unui spital de pediatrie din Kiev, cel mai important din oraş. În unitatea sanitară sunt internaţi copii cu tot felul de afecţiuni, inclusiv oncologice. Un alt spital, de data aceasta din Melitopol a fost atacat iar medicii de acolo sunt în pericol, explică femeia.
„Ne-am aşteptat la ce e mai rău, am auzit multe explozii, şi, din ce înţeleg, armata noastră ne apără. Aseară au lovit un spital de copii. Este principalul şi cel mai bun spital de copii, unde sunt tratate şi cazurile de cancer pediatric.Nu avem acces la medicamente, la alimente. Nu este sigur pentru pacienţii cu cancer să vină spre spitale, este o situaţie critică pentru că acest tratament nu poate fi întârziat, mai ales în situaţiile urgente. Pentru pacienţii cu cancer este nevoie de pastile, de tratament ţintit, cu care să ţină boala sub control. Este nevoie şi de anticoagulante şi analgezice pentru cancer. Oamenii nu pot ieşi, multe farmacii sunt închise. Sunt unul dintre moderatori şi în grupul nostru ne confruntăm cu postări în care oamenii spun că au dureri şi că nu pot merge să cumpere medicamente. Multe farmacii sunt închise, oamenii nu pot ieşi afară, nu este sigur, nu avem acces la mâncare, tratament”, a relatat Tania pentru News.ro.
„Medicii sunt copleşiţi de muncă, trebuie să se concentreze pe răniţi, dar şi pe alte categorii de pacienţi. Nu ştiu încă să plece de aici răniţi spre România, nu am aflat ceva despre acest lucru”, a precizat ea.
Tania povesteşte că oamenii au fost anunţaţi că trebuie să stea în casă. Nu ştie câţi copii erau în spital în momentul atacului, însă spune că un copil a fost ucis în timpul bombardamentului. Acesta nu este singurul spital care a fost atacat, spune Tania. Un alt spital din Melitopol a fost bombardat iar medicii de acolo sunt în pericol. În grupul de 16.000 de pacienţi pe care îl gestionează se vorbeşte despre faptul că medicii de la un alt spital spun că nu au resurse pentru toţi pacienţii, mai ales pentru pacienţii care fac dializă.
Femeia explică faptul că este împreună cu mama sa, bolnavă de cancer în stadiul 4, dependentă de oxigen şi implicit de electricitate. 
„Nu putem pleca, mama nu doreşte asta, mulţi pacienţi spun că ăsta este sfârşitul nostru, nu vrem să plecăm. Acesta este pământul nostru, pacienţii noştri nu vor să plece de aici”.  
Ea a dorit neapărat să-şi exprime recunoştinţa pentru modul în care românii vin în sprijinul refugiaţilor. „Cei de aici fac postări despre ajutorul vostru”. 
„Din ce ştiu, România şi alţi vecini ne ajută, apreciez mult că aţi acceptat şi ajutat toţi cetăţenii care au venit acolo. Am contactat câteva organizaţii care se ocupă de pacienţii cu cancer şi încearcă să ne ajute, sper să fim auziţi, că avem nevoie de ajutor. Cei de aici fac postări despre ajutorul vostru, au fost călduros primiţi de români, apreciez mult acest lucru”.
Oboseală după gestionarea unor zile de foc, la propriu. Tania spune că are mare nevoie să se odihnească. Volumul de muncă este foarte mare şi totul se face sub presiunea războiului. 
„O să încerc să dorm în următoarele ore pentru că am petrecut ultimele zile încercând să coordonez şi să ajut, moderez grupul, postările. Încercăm să avertizăm pacienţii pentru că unii pacienţi au fost ascunşi în centre regionale din Kiev pentru a putea primi tratament, îi avertizăm că nu pot primi tratamentul imediat, încercăm să găsim soluţii pentru ei, tratament, mâncare. Dacă pacienţii vor să plece de aici am aprecia dacă ne ajutaţi cu acest lucru”, a făcut apel Tania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here