Mărturiile unei rusoaice despre viața din Sankt Petersburg: Aș putea fi închisă pentru că răspund la această întrebare

Viața de zi cu zi s-a schimbat dramatic pentru oamenii obișnuiți din Rusia, după atacul brutal asupra Ucrainei. Ca urmare a sancțiunilor, în aproape toată țara oamenii se luptă cu lipsa produselor de primă necesitate. ”Mancarea devine din ce in ce mai scumpă în fiecare săptămână, iar magazinele sunt lipsite de produse de bază. Nicăieri nu există zahăr, șervețele igienice sau tampoane. De asemenea, am pierdut o cantitate uriașă de resurse medicale străine” – spune o rusoaică care locuiește la Sankt Petersburg într-un interviu pentru Onet Podróże.

După ce a început invazia Ucrainei, societatea rusă s-a împărțit în mai multe grupuri. Unii susțin acțiunile lui Putin, alții au decis să părăsească țara. Sunt și ruși care se luptă cu propaganda și dezinformarea și unii cărora nu le pasă de situația actuală. Cu toate acestea, viața în Rusia devine din ce în ce mai dificilă din cauza prețurilor mari. ”În prezent există o problemă foarte mare cu produsele. Toate prețurile fructelor și legumelor s-au triplat într-un ritm rapid. Prețurile cresc săptămână de săptămână” – explică locuitoarea din Sankt Petersburg

O altă problemă este lipsa produselor de bază. ”Nu există zahăr în piață sau în magazine. De asemenea, nu există tampoane. Chiar nu le pot cumpăra nicăieri și asta este o mare problemă” – spune rusoaica. Femeia notează că retragerea companiilor străine din Rusia a făcut ca mulți rezidenți să-și piardă locurile de muncă, păturile mai sărace ale societății fiind deosebit de puternic afectate.

După începerea atacului Rusiei asupra Ucrainei, numărul de căutări cu întrebarea „Cum să părăsești Rusia?” în rusă, pe Google, a fost atât de frecvent încât a atins cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani. Din ce în ce mai mulți locuitori au început să părăsească țara.

După cum a raportat ministrul de Interne al Georgiei, Wachtang Gomelauri , peste 30.000 de ruși au intrat în Georgia de la începutul invaziei, până pe 16 martie și aproape 18 mii au plecat mai departe. Cetăţenii ruşi au emigrat şi în Armenia, Azerbaidjan şi Kazahstan. Destinațiile de vară precum Turcia, Egiptul, Emiratele Arabe Unite și Mexic au devenit populare, în special în rândul cetățenilor mai bogați.

Când trenul „Allegro” încă circula din Rusia către Finlanda, aproximativ 700 de pasageri călătoreau zilnic cu el, înainte de izbucnirea războiului, în capitala finlandeză ajungeau doar 70-80 de oameni pe zi.

Rușii au fugit din Rusia în Finlanda în masă înainte ca trenul Allegro să nu mai circuleRușii au fugit din Rusia în Finlanda în masă înainte ca trenul Allegro să nu mai circule – Mauri Ratilainen / Sursa foto: onet.pl/PAP

 

Cu toate acestea, doar rușii care și-au permis și-au putut permite să părăsească țara. Cei mai săraci au fost nevoiți să rămână. Oamenii care se opun acțiunilor lui Putin și vor să lupte împotriva dezinformarii și propagandei, în diverse moduri, de asemenea, nu au decis să emigreze.

*„Nu mă voi muta în străinătate pentru că vreau să trăiesc și să lupt”

O rusoaică din Sankt Petersburg, întrebată despre atitudinea locuitorilor față de război, a recunoscut că această situație a împarțit societatea rusească în mai multe grupuri.

Acum, pentru răspunsul la această întrebare, aș putea chiar să merg la închisoare . Ei bine, mai multe tipuri de oameni au apărut în acel moment. Sunt cei care aprobă și apreciază tot ceea ce face guvernul – ei cred că Ucraina este inamicul Rusiei. Un alt grup este format din persoane care au decis să fugă din ţară pentru că nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă. Sunt și oameni care nu sunt de acord cu acțiunile guvernului, dar au rămas pentru că nu au cum să părăsească țara. Unii au decis să se distanțeze de aceste evenimente, spunând că nu le pasă. Ultimul grup sunt cei care nu sunt împotriva situației, dar cred că agresiunea nu este o modalitate de rezolvare a conflictului”, explică rusoaica.

Femeia subliniază că o astfel de diviziune în societate se aplică întregii țări, nu doar în Sankt Petersburg. ”Mai ales tinerii și oamenii educați înțeleg că războiul nu este corect. Ei sunt împotriva acestei situații – se luptă, strigă, scriu, informează. Nu mă voi muta în străinătate pentru că vreau să trăiesc și să lupt” – adaugă ea.

În prezent, însă, din ce în ce mai puțini ruși ies în stradă pentru a protesta, pentru că le este frică de consecințe. Rusia poate arunca oamenii în închisoare până la 15 ani pentru orice manifestare de solidaritate cu ucrainenii. În plus, numărul polițiștilor de pe străzi a crescut simțitor și pot identifica trecătorii în orice moment.

*Scumpiri și lipsa produselor de bază în magazine

O altă problemă remarcată de un locuitor din Sankt Petersburg este creșterea constantă a prețurilor și lipsa produselor de bază. Pe internet apar fotografii și videoclipuri care arată rafturi goale din supermarketurile rusești. După cum explică Business Insider, acesta este, pe de o parte , efectul sancțiunilor externe care lovesc economia rusă. Ele sunt impuse instituțiilor financiare. Cu toate acestea, și alte firme internaționale se retrag din operațiunile din Rusia.

Pe de altă parte, deficiențele de aprovizionare din magazine pot rezulta din „panica la cumpărături”. Clienții stresați de vești proaste succesive cumpără bunurile. Drept urmare, acestea lipsesc pe rafturi.

În prezent, există o problemă foarte mare cu produsele. Toate prețurile fructelor și legumelor s-au triplat într-un ritm rapid. Prețurile cresc săptămână de săptămână. De exemplu, un kilogram de varză costa aproximativ 25-30 de ruble, iar acum trebuie să plătiți până la 100 de ruble. Și prețurile la cartofi au crescut semnificativ. Bananele costau 60-70 de ruble, iar acum prețul lor este de la 105 de ruble pe kg”, notează un locuitor din Sankt Petersburg.

 

*„Oamenii vor deveni tâlhari sau vandali”

Zahărul și hrișca au început să dispară de pe rafturile din Moscova și Sankt Petersburg la doar o săptămână după ce trupele ruse au intrat în Ucraina. Pe web au început să apară filme care arată cum grupuri de oameni, de obicei în vârstă, se luptă pentru ultimul pachet de zahăr în supermarketurile rusești.

Nu există zahăr pe piață sau în magazine. Nu există nici tampoane. Chiar nu le pot cumpăra nicăieri și asta este o mare problemă. În plus, am pierdut o cantitate imensă de medicamente străine„, explică rusoaica.

”Videoclipurile care apar pe web sunt reale. De obicei, persoanele în vârstă se ceartă pentru produsele din magazine. Ei se comportă astfel pentru că le este frică. Cu toții suntem speriați. Prețurile sunt de trei sau chiar de patru ori mai mari decât acum o săptămână. Aceasta înseamnă că poporul Rusiei va muri în curând de foame. Oamenii vor deveni hoți sau vandali pentru că vor doar să supraviețuiască. Lupta în magazine este doar începutul” – adaugă ea.

 

*Companiile străine se retrag din Rusia. „Mulți oameni și-au pierdut locul de muncă”

Din cauza sancțiunilor și a retragerii masive a companiilor străine din Rusia, rușii își pierd rapid locurile de muncă. Chiar dacă există idei de naționalizare a locurilor de muncă, va fi totuși o mare problemă pentru a menține producția. Mărfurile vor putea fi vândute doar pe piața internă, care se poate satura rapid, informează Business Insider.

După cum a menționat un rezident din Sankt Petersburg, nu toți rușii sunt preocupați de plecarea companiilor străine de pe piața rusă.

„Există și companii rusești care oferă aceleași produse și servicii ca și cele străine. Totuși, din această cauză, mulți oameni și-au pierdut locul de muncă în toată țara. Oamenilor le lipsesc aceste mărci pentru că erau bune pentru buzunar, în special pentru cei mai săraci, pentru o parte a populației” – explică el.

Fotografiile și videoclipurile apărute pe web au arătat că rușilor le era greu să se despartă de unele companii. Pe 3 martie, adică cu o zi înainte ca IKEA să se retragă din Rusia, locuitorii au mers masiv la hipermarket pentru a-și face ultimele cumpărături.

De asemenea, unor ruși le-a fost greu să se despartă de popularul lanț de restaurante McDonald’s. Pe web au apărut fotografii și videoclipuri cu cozi gigantice la restaurante chiar înainte de închiderea acestora sau cu frigidere pline cu produse de la un restaurant american .

Una dintre înregistrările apărute pe Twitter este de la Moscova.

 

*Va apărea „Unchiul Vania” în Rusia?

”Nu sunt sigur dacă va fi creat un restaurant echivalent cu McDonald’s. L-am vizitat chiar de două ori pe an, așa că retragerea acestei companii din Rusia nu este o problemă pentru mine. Din păcate, mulți oameni și-au pierdut locul de muncă din această cauză. Totuși, am văzut câteva fotografii și glume legate de sigla McDonald’s, dar cu litere și marcaje rusești – spune locuitoarea din Sankt Petersburg.

Oficiul rus de brevete a primit chiar și o cerere pentru introducerea unei idei de afaceri. De asemenea, a fost afișat un logo care semăna în mod confuz cu sigla McDonald’s. Potrivit RIA Novosti, restaurantul Wujaszka Wania nu va fi lansat, iar holdingul Ruspole a anunțat că în prezent este în desfășurare o investigație internă asupra aplicației și nu poate confirma că a fost cel care a depus-o – citim în Money.pl .

După cum se știe, există lanțuri de fast-food rusești de ani de zile alături de lanțuri de fast-food americane, așa că „Unchiul Vania” nu ar fi o noutate. Spre exemplu, în Rusia, Szawerma, un loc care seamănă cu popularul lanț McDonald’s, există de ani de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here