Noi mărturii cutremurătoare din Bucea: Un copil a povestit cum rușii i-au ucis tatăl pe stradă, iar pe el l-au împușcat

Mărturii cutremurătoare continuă să apară după masacrul de la Bucea, unde sute de ucraineni au fost torturați și uciși de soldații ruși. Un băiat de 14 ani a relatat pentru BBC cum el și tatăl lui mergeau cu bicicleta spre Primărie, de unde sperau să primească mâncare și medicamente, dar pe drum au fost opriți de un soldat rus care i-a împușcat pe amândoi. Tatăl lui însă nu a supraviețuit.

În 17 martie, pe la ora 11.00, Yuri Nechyporenko și tatăl său, Ruslan, mergeau cu bicicleta la primăria Bucea, unde se dădeau ajutoare. Electricitatea, gazul și apa erau oprite, iar bunurile esențiale erau puține, Bucea fiind unul dintre primele orașe atacate de forțele ruse în timp ce înaintau spre capitala Ucrainei, Kiev. Yuri și tatăl său sperau să ia medicamente și mâncare.

Băiatul a povestit pentru BBC cum un soldat rus i-a oprit pe el și pe tatăl său când se aflau pe strada Tarasivska. Au ridicat imediat mâinile. „I-am spus că nu avem nicio armă și că nu reprezentăm niciun pericol. Tatăl meu a întors capul spre mine și atunci a fost împușcat… A fost împușcat de două ori în piept, chiar în dreptul inimii. Apoi a căzut”, a spus Yuri.

În acel moment, soldatul l-a împușcat și pe el în mâna stângă și a căzut. Spune că în timp ce era la pământ a fost împușcat din nou, de data aceasta în braț.

Stăteam întins pe burtă, nu vedeam nimic din ce se întâmpla în jurul meu”, afirmă băiatul.

Soldatul rus a tras din nou, de data aceasta în capul tatălui său. Dar Ruslan era deja mort. „Am avut un atac de panică, zăcând acolo cu brațul rănit sub mine. Am văzut că mâna îmi sângera„, a mai spus Yuri.

Abia după un timp, când soldatul rus a dispărut în spatele unui tanc, Yuri s-a ridicat și a fugit. A ajuns acasă, unde i-a povestit mamei ce se întâmplase.

Alla, mama lui Yuri, a povestit și ea pentru BBC că a plecat imediat să-și vadă soțul, sperând că Yuri se înșală și că bărbatul fusese doar rănit. „Fiul meu m-a implorat să nu o fac. A spus că mă vor ucide și pe mine”, afirmă Alla.

A plecat, dar a fost întoarsă din drum de către vecini, care i-au spus că rușii sunt peste tot pe străzi și îi împușcă pe cei pe care îi întâlnesc în zonele controlate de ei.
A doua zi dimineață, Alla i-a cerut mamei ei să o ajute. Purtând eșarfe albe, au mers amândouă la locul în care fusese împușcat Ruslan. Mama ei a vorbit cu soldații ruși și au reușit să treacă. În cele din urmă, au reușit să ia trupul bărbatului și să îl ducă acasă.
O fotografie a trupului parțial acoperit, făcută de Alla și oferită BBC, vine să confirme mărturia lui Yuri. În fotografie se observă o rană împușcată în partea dreaptă a pieptului, lângă inimă.
Ruslan avea 49 de ani și era avocat. A fost „foarte activ în comunitate”, a spus Alla, „nu putea să stea la adăpost și să aștepte, s-a oferit voluntar și a ajutat oamenii”.
L-au îngropat în grădina casei familiei.
Yuri a spus că soldatul care l-a ucis pe tatăl său era în mod clar rus. Uniforma lui era verde închis, a spus băiatul, tipică armatei ruse. „Am văzut că pe jacheta lui era scris „Rusia” în rusă”, a spus el.
Nu reprezentam niciun pericol pentru militari, eram civili, purtând eșarfe albe pentru a arăta asta”, a mai spus Yuri.
Yuriy shows wounds that, he says, were caused by a Russian soldier in Bucha
Ruslan este unul din cei peste 300 de oameni din Bucea care au fost uciși de trupele ruse, conform unui bilanț provizoriu al autorităților ucrainene. Fotografii șocante cu oameni împușcați pe străzi sau în subsolurile unor clădiri, unii dintre ei torturați înainte, au făcut înconjurul lumii. Rusia a negat însă orice atrocități comise de soldații săi în Bucea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here