Măsurile anticorupție luate în Ucraina de când Zelinski a devenit președinte

Volodimir Zelinski a câștigat în primăvară președinția Ucraina cu peste 73% din voturi, deși singura experiență politică pe care o avea era că a jucat rolul unui outsider devenit președintele Ucrainei într-un popular serial de televiziune numit „Sclavul Poporului”.

La fel ca și personajul său, Volodimir Zelinski le-a promis ucrainenilor un alt fel de politică și măsuri radicale împotriva tuturor celor care au distrus țara. După cinci ani de război civil, cumulat cu o criză economică severă, votanții ucraineni au zis să meargă pe mână actorului de comedie.

Încă din primele zile la putere, Volodimir Zelinski a arătat că promisiunile lui nu sunt o glumă.

În discursul de la preluarea mandatului, pe 20 mai, el a spus că va dizolva Parlamentul și că va convoca alegeri anticipate. Decretul era semnat a doua zi și pe 23 mai intra în vigoare. Era una dintre promisiunile lui de campanie.

În aceeași cuvântare, a sfătuit Guvernul să demisioneze și a îndemnat Rada (parlamentul) să-i demidă pe șeful serviciului de securitate SBU, pe procurorul general, pe ministrul de Externe și pe ministrul Apărării.

În timpul campaniei electorale, Zelinski a promis și că va aduce un procuror-general din străinătate iar echipa lui a discutat chiar despre cooptarea Laurei Codruța Kovesi.

Tot în discursul inaugural, Volodimir Zelinski le-a spus ucrainenilor cum vrea să facă țara: „Trebuie să jucăm fotbal ca Islanda, se ne apărăm țara ca Israelul, trebuie să fim ca japonezii când vine vorba de tehnologie, și să fim ca elvețienii și să trăim bucuroși unii lângă alții, indiferent de diferențe”, a spus pe atunci noul lider la Kiev potrivit Unian.info

Prima vizită externă a lui Volodimir Zelinski a fost la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu liderii NATO și UE.

El a reafirmat atunci ambițiile euroatlantice ale Ucrainei și a anunțat că va organiza un referendum despre aderarea țării la NATO. De asemenea, președintele ucrainean a spus că nu vrea să fie perceput de UE ca unul dintre oamenii care țin reformele în urmă, a scris Europa Liberă

Pe 6 iunie, procuratura l-a pus sub acuzare pe fostul președinte la Ucrainei Viktor Iușcenko, lider al Revoluției Portocalii din 2004, pentru abuz în serviciu și corupție.

El ar fi fost implicat în privatizarea ilegală a unui domeniu de lux al statului din apropiere de Kiev, care a ajuns în mâinile unui afacerist apropiat de Viktor Ianukovici, potrivit serviciului ucrainean al Europa Liberă. Acesta a folosit domeniul ca reședință oficială până când a fost alungat de la putere ca urmare a Euromaidanului din 2014. Viktor Iușcenko nu va fi ultimul fost politician pus sub acuzare.

Pe 21 iulie, ucrainenii au votat pentru un nou parlament.

Partidul creat peste noapte de Volodimir Zelinski, numit ca și serialul său „Sclavul Poporului” a obținut 43,16% din voturi și o majoritate de locuri în Rada. Niciun alt partid din istoria Ucrainei nu a mai reușit să obțină peste 50% din mandate ca să poată guverna singur.

Pe 30 iulie, administrația lui Volodimir Zelinski s-a aruncat în luptă împotriva fostului campion la box și actual primar al Kievului, Vitali Kliciko, un apropiat al lui Petro Poroșenko. Șeful adminstrației prezidențiale Andriy Bohdan l-a acuzat pe fostul pugilist că a ignorat corupția din orașul pe care îl conduce.

De asemenea, i-a cerut demisia din fruntea Administrației de Stat a Kievului, o ramură a guvernului care se ocupă de administrarea capitei. Kliciko ar fi putut rămâne în funcția simbolică de primar. Fostul pugilist a respins toate acuzațiile și a spus că acțiunile lui Zelinski miros a autoritarism, potrivit Europa Liberă. Kiev este o regiune cu statut special iar pentru 2019 are un buget de 2,24 miliarde de dolari.

Pe 12 august, fostul președinte și adversar electoral al lui Volodimir Zelinski, Petro Poroșenko, este chemat de procurori la audieri, în calitate de martor, în legătură cu privatizarea suspectă a unui post TV, unde există suspiciuni de evaziune fiscală. Poroșenko a spus că nu are încredere în procurori și că vrea să facă testul cu detectorul de minciuni.

Pe 13 august, oficialii ucraineni au anunțat că pe agenda lui Volodimir Zelinski este reformarea Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

Acesta este considerat cel mai mare serviciun de informații din Europa continentală (30.000 de angajați), are puteri mult mai mari decât instituțiile similare din Vest și este extrem de opac și nereformat. În primă fază, se va avea în vedere ca SBU să rămână fără puterea de anchetă în cazuri de corupție, dar și fără departamentele de informații externe și economice, deoarece sunt dublate de alte instituții.

Pe 14 august, un viceministru a fost arestat pentru că ar fi luat 480.000 de dolari, parte a unei mite de 1,1 milioane de dolari de la un om de afaceri.

Pe 20 august, fostul șef al agenției de reglementare în domeniul energiei a fost dat în urmărire internațională, acuzat că a manipulat intenționat prețul energiei electrice în beneficiul unei companii private și în detrimentul cetățenilor. Ucrainenii ar fi plătit cu 747 milioane de dolari mai mult decât ar fi trebuit pentru curent, în perioada 2016-2017. Dmitro Vovk, persoana în cauză, anunțase anterior că nu va reveni în Ucraina, atât timp cât actualul președinte va fi la putere.

Epoca Zelinski în Ucraina începe pe deplin la 29 august, atunci când noul Parlament este inaugurat.

Cu acest prilej este numit și un nou premier, în persoana lui Oleksiy Honcharuk, un avocat de 35 de ani, fără experiență politică și fost angajat al administrației prezidențiale a lui Zelinski.

Șeful partidului „Sclavul Poporului” a fost numit președintele Radei. Iar un fost partener de afaceri al lui Zelinski, Ivan Bakanov, a fost numit șeful SBU.

În discursul său în fața noilor deputați, Volodimir Zelinski a spus că acest Parlament poate îndeplini imposibilul și să realizeze tot ce nu au putut face parlamentele anterioare în 28 de ani de independență a Ucrainei, a transmis Europa Liberă.

Pe 3 septembrie, Rada a votat în favoarea eliminării imunității parlamentarilor, încă una dintre promisiunile președintelui. Legea a fost ratificată de Volodimir Zelinski pe 11 septembrie.

Pe 4 septembrie , au urmat alte trei modificări constituționale: reducerea numărului parlamentarilor la 300 și extinderea mandatului la 5 ani, crearea unui mecanism prin care parlamentarii își pierd mandatele dacă lipsesc de la prea multe ședințe și acordarea dreptului cetățenilor de a veni cu inițiative legislative.

Pe 10 septembrie, Rada a adoptat un proiect de lege care creează mijloacele necesare suspendării președintelui Ucrainei.

Pe 11 septembrie, a trecut de parlament o lege care prevede confiscarea averilor ilicite ale funcționarilor publici.

Volodimir Zelinski a venit la putere cu promisiunea că va sparte sistemul. Din primele sale luni în funcție, pare că vrea să se țină de cuvânt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here