Melania Ciot, candidatul de rezervă pentru postul de comisar european, acuzată de plagiat


Melania-Gabriela Ciot, propunerea de rezervă a PSD pentru postul de comisar european din partea României, a plagiat în proporție covârșitoare un articol științific publicat în anul 2012, a scris jurnalista Emilia Șercan, specializată în astfel de anchete, pentru pressone.ro

Un articol publicat de Melania-Gabriela Ciot împreună cu Vasile Pușcaș, coordonatorul ei de doctorat, în 2012, anul în care obține titlul de doctor în Relațiile Internaționale și Studii Europene, este plagiat în proporție de 70%. 

2012 este anul în care Ciot își pregătea mutarea la Facultatea de Studii Europene a UBB, lucru care reiese clar din toate acțiunile sale academice raportate în CV. 

Totuși, pentru a deveni conferențiar la Facultatea de Studii Europene nu era suficient doctoratul care era pe cale să fie susținut public, ci îi erau necesare și articole științifice în domeniul relațiilor internaționale. 

Astfel, Ciot îmbină domeniul psihopedagogiei, în care are pregătirea de bază, cu cel al relațiilor internaționale. 

Așa apare articolul științific „Psychological Factors in Foreign Policy Decision-Making (I): Decision-Making Models”, publicat în Studia Universitatis Psychologia-Paedagogia, revistă care aparține UBB.

Articolul este plagiat aproape în totalitate. Deși este copiat din mai multe surse, cartea din care plagiază cel mai mult este “Understanding Foreign Policy Decision Making”, semnată de Alex Mintz și Karl DeRouen Jr., apărută în anul 2010 la Cambridge University Press. 
În două locuri din articol, în care sunt plagiate calupuri masive din această carte, este citat Vasile Pușcaș astfel încât să fie lăsată impresia că ideile enunțate au fost emise de fostul Negociator-șef al României cu UE. 

Un alt autor din care Ciot și Pușcaș plagiază masiv este Janice Gross-Stein, mai exact din studiul semnat de aceasta, „Foreign policy decision-making: rational, psychological, and neurological models”, publicat în volumul „Foreign Policy. Theories. Actors. Cases”, coordonat de S. Smith, A. Hadfiled, T. Dunne și publicat în 2008 la Oxford University Press. 

Emilia Șercan a spus că a încercat să obțină un punct de vedere, dar aceasta a închis brusc telefonul, în momentul în care a auzit de ce e căutată, iar ulterior nu a mai răspuns. 
Vasile Pușcaș nu a răspuns la telefon și nici la mesajul trimis prin care îi ceream un punct de vedere.  
Restul investigației, aici https://pressone.ro/plagiatul-comisarului-european-de-rezerva-gabriela-ciot-si-al-fostului-negociator-sef-cu-ue-vasile-puscas

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here