Mesajele antisemite ale unui locotenent, pedepsite cu 60 de zile de muncă în folosul comunității. Cum îl apără superiorii

Un locotenent din Constanța a fost pedepsit cu 60 de zile de muncă în folosul comunității, după ce a postat pe Facebook un mesaj antisemit la adresa Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”. În același timp, Tribunalul Militar din București a dispus scoaterea de sub urmărire penală a bărbatului.

„În data de 16.04.2016 Institutul „Elie Wiesel” a transmis o plângere către parchet pentru mesajele instigatoare la ură (antisemite) publicate pe pagina de Facebook a unui sublocotenent.

La 09.10.2019 tribunalul militar a decis scoaterea de sub urmărirea penală și obligația de a presta timp de 60 de zile muncă în folosul comunității.

Pe parcursul anchetei suspectul a recunoscut că este autorul mesajului, iar UM unde activează a transmis la parchet o caracterizare în care se susținea că ofiterul „s-a dovedit corect, sincer și demn de încredere și este un bun profesionist”. De altfel, în această perioada a și fost promovat la gradul de locotenent, așa cum apare în documentele tribunalului”, se arată pe pagina de Facebook a Institutului „Elie Wiesel”

Mesajele au fost postate de bărbat pe Facebook în urmă cu 3 ani, timp în care acesta a fost promovat de la sublocotenent la funcția de locotenent.

Pe lângă cele 60 de zile de muncă în folosul comunității, inculpatul trebuie să suporte și cheltuielile de judecată. Redăm mai jos sentința Tribunalului Militar București:

„În baza art. 318 alin. 15 C.pr.pen. admite cererea procurorului militar al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. Confirmă soluţia de renunţare la urmărirea penală adoptată prin ordonanţa din 23.09.2019, emisă de procurorul militar al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti în dosarul nr. 271/P/2018, privind pe suspectul lt. STERIAN ROBERT CĂTĂLIN din cadrul U.M. 0764 Constanța), cercetat pentru săvârșirea săvârșirea infracțiunilor de instigare publică, prev. de art. 368 alin. 1 și 2 C.pen. şi de incitare la ură sau discriminare, prev. de art. 369 C.pen. În temeiul art. 275 alin. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat, rămân în sarcina acestuia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here