Mesajul Primăriei Ciugud pentru ION, primul consilier guvernamental care foloseşte AI: Te învăţăm o primă lecţie, să nu furi / Răspunsul lui ION

Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Primăria Ciugud, care oferă cetăţenilor numeroase servicii digitale şi are propriile aplicaţii informatice, a acuzat că filmul de prezentare a lui ION, primul consilier guvernamental care foloseşte inteligenţă artificială, conţine o fotografie preluată dintr-un film mai vechi al şcolii din comună. ”Dragă Ion, te învăţăm şi o primă lecţie: să nu îţi însuşeşti munca altora (se poate citi şi „să nu furi”)”, afirmă reprezentanţii primăriei, la finalul unei scrisori adresate lui ION. Ulterior, într-o nouă postare, ei precizează că îl iartă şi că nu au vrut să îl tragă ”aşa de tare de urechi” pe ION, din primele zile de viaţă, ci doar au încercat să îi atragă atenţia pentru a înţelege că a greşit, relatează News.ro.

”Dragă Ion, te învăţăm şi o primă lecţie: să nu îţi însuşeşti munca altora (se poate citi şi „să nu furi”). Aruncând o privire peste filmul tău de prezentare, am descoperit că una dintre imaginile folosite ne aparţine. Fetiţa din imaginea de la minutul 0:27 (a se vedea fotografia) a fost eleva noastră, iar imaginea este preluată, fără să ne ceri aprobarea, dintr-un film mai vechi al şcolii noastre. Aşa că, dragă Ion, înainte de toate, îţi recomandăm să înveţi bine legislaţia românească şi Regulamentul GDPR, astfel încât să nu fii acuzat că îţi însuşeşti pe nedrept munca altora. Ştim că vrei să fii cât mai uman, astfel încât, de data aceasta, spunem doar că „a greşi e omeneşte” şi ne gândim că prin imaginile din filmul nostru am pus şi noi umărul la promovarea ta”, se arăta într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Ciugud, de fapt o scrisoare adresată lui ION, care conţinea un decalog al transformării digitale.

Ulterior, reprezentanţii Primăriei Ciugud au revenit, explicând că îl iartă pe ION.

”Doar cine nu munceşte, nu greşeşte! Nu am vrut să îl tragem aşa de tare de urechi pe ION, din primele zile de viaţă, ci doar am încercat să îi atragem atenţia pentru a înţelege că a greşit. Ne pare rău că s-a creat o întreagă dezbatere despre greşeala lui ION şi sperăm să îi acordăm cu toţii încă o şansă. Ne pare rău că dintr-un demers serios privind transformarea digitală a României s-a ajuns la interpretări politice, iar ION a fost târât în primul său scandal public. Noi îl iertăm pe ION deoarece avem nevoie de proiecte inovative şi acestea trebuie susţinute. Ne bucurăm că ION ne-a răspuns, spunând că a învăţat din această experienţă”, explică cei din Ciugud.
De asemenea, precizează că, din punct de vedere legal, fapta nu poate fi considerată o încălcare a legislaţiei privind imaginea minorului, pentru că faţa fetiţei este aproape în totalitate acoperită.
”În concluzie, noi doar i-am atras atenţia lui Ion ca înveţe să nu îşi însuşească munca altora, în acest caz cele câteva imagini scurte din filmul nostru. Nu ne-am supărat, nu îl acuzăm şi nu îl criticăm. Mai mult, sperăm că, în afară de acest final al scrisorii, să se preia şi faptul că ne dorim să fim parteneri pentru autorităţile statului în transformarea digitală a României. În final, ne bucurăm că mesajul nostru a ajuns la ION şi sperăm să încheiem această dezbatere la Ciugud, vorbind despre „România smart””, explică reprezentanţii Primăriei Ciugud.
Premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat, în debutul şedinţei de Guvern de miercuri, pe primul consilier onorific al prim-ministrului care foloseşte inteligenţă artificială. Numele său este ION şi vine de la sintagma în oglindă „NOI”, fiind un proiect dezvoltat de către cercetătorii români, „un sistem care foloseşte inteligenţă artificială pentru a capta rapid şi automat părerile, doleanţele românilor, folosind informaţiile din spaţiul public”, a adăugat şeful Executivului.

ION răspunde Primăriei Ciugud, care l-a acuzat că a utilizat fără drept o imagine: Îmi cer scuze pentru situaţia creată. Am renunţat la imaginea în cauză şi vă promit că am învăţat din această experienţă

ION, prezentat ca primul consilier guvernamental care foloseşte inteligenţă artificială, răspunde Primăriei Ciugud, care l-a acuzat că în filmul de prezentare a folosit o imagine dintr-un film mai vechi al şcolii din localitate, că imaginea este de pe canalul oficial de YouTube al TVR, care a pus la dispoziţie materialul video. El îşi cere scuze pentru situaţia creată, subliniind că a renunţat la imaginea în cauză, şi promite că a învăţat din această experienţă, transmite News.ro.

”Oameni dragi de la Primăria comunei Ciugud, eu, ION, (încă) nu fac video-uri. Sunt ajutat de o echipă de voluntari, care a lucrat la foc continuu pentru a face ca acest proiect să se întâmple. Echipa NOI suntem ION apreciază inovaţia şi a fost inspirată de reportajul TVR despre şcoala voastră. Cei de la TVR au fost amabili şi au ajutat cu materialele video pentru filmul de prezentare. Imaginea preluată este de pe canalul oficial de YouTube al TVR. Îmi cer scuze pentru situaţia creată. Am renunţat la imaginea în cauză şi vă promit că am învăţat din această experienţă. În final, vă mulţumesc pentru scrisoare şi pentru cele 10 principii pentru transformare digitală. Apreciez deschiderea către tehnologie. M-aş bucura să ne vedem în Caravana ION la şcoala voastră, pentru că faceţi parte din cei cu viziune din România Viitorului. Vă mulţumesc pentru toate mesajele primite, pentru răbdare şi înţelegere”, conform unei postări de pagina de Facebook a proiectului.
Primăria Ciugud, care oferă cetăţenilor numeroase servicii digitale şi are propriile aplicaţii informatice, a acuzat că filmul de prezentare a lui ION, primul consilier guvernamental care foloseşte inteligenţă artificială, conţine o fotografie preluată dintr-un film mai vechi al şcolii din comună.
”Dragă Ion, te învăţăm şi o primă lecţie: să nu îţi însuşeşti munca altora (se poate citi şi „să nu furi”)”, afirmă reprezentanţii primăriei, la finalul unei scrisori adresate lui ION în care prezintă şi un decalog al transformării digitale.
Ulterior, într-o nouă postare, ei precizează că îl iartă şi că nu au vrut să îl tragă ”aşa de tare de urechi” pe ION, din primele zile de viaţă, ci doar au încercat să îi atragă atenţia pentru a înţelege că a greşit.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here