Metalurgie în Donețk, petrol în Siberia, imobiliare în Moscova. Cum a devenit omul lui Putin din Ucraina beneficiarul economiei din Donbas

Foto: Ivan Kovalenko / Kommersant

Până la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, Viktor Medvedciuk era unul dintre cei mai cunoscuți politicieni pro-ruși din Ucraina. Conducea platforma de opoziție – Pentru Viață – și se întâlnea des cu Vladimir Putin, care devenise nașul fiicei sale. Medvedciuk devenise, de asemenea, cunoscut ca principalul om al președintelui rus în Ucraina. În 2021, serviciile speciale ucrainene l-au acuzat pe politician de trădare de stat și l-au plasat sub arest la domiciliu. Cu toate că Medvedciuk a reușit să scape, a fost din nou arestat în aprilie 2022. În luna septembrie a aceluiași an, Medvedciuk a fost predat Rusiei în schimbul a peste 200 de prizonieri ucraineni de război. De atunci, Medvedciuk locuiește în Rusia. Proiectul de investigație Sistem, parte a canalului de televiziune Current Time, a descoperit cele trei surse principale de venit ale lui Medvedciuk: câmpuri de petrol în Siberia, proprietăți imobiliare și terenuri în Moscova, și metalurgie în Donețk. Meduza (în rusă – AICI, în engleză – AICI) prezintă aspectele esențiale ale investigației.

Petrol siberian

În septembrie 2023, bărbați înarmați cu puști automate, mascați și îmbrăcați în uniforme de camuflaj, au luat cu asalt și au preluat compania de petrol Dulisma din regiunea rusă Irkuțk, chiar după ce fuseseră numiți administratorii de faliment ai unității. Compania de petrol Kaium din okrugulautonom Hanti-Mansi fusese preluată într-un mod similar, cu forța, în decembrie 2022.

Potrivit jurnaliștilor de la Sistem, ambele preluări i-au fost atribuite lui Viktor Medvedciuk. În cazul Dulisma, se spune că avocatul lui Medvedciuk, Alexandr Barimov, a fost prezent în timp ce compania era preluată. Innovative Oil and Gas Technologies (INGT), legată de Medvedciuk, a devenit noul operator al Kaium Oil cu doar o zi înainte ca raidul să aibă loc. INGT a fost ulterior cumpărată de o altă companie afiliată lui Medvedciuk.

Pe lângă implicarea în industria petrolieră siberiană, ar fi înființat și o rețea de stații de benzină în Ucraina și Rusia, cu ajutorul gigantului petrolier Rosneft, și deține, de asemenea, o rafinărie de petrol în regiunea Rostov, din Rusia.

Metalurgia din Donețk

Printre principalele surse de avere ale lui Medvedciuk se numără afacerile sale în metalurgia regiunii ucrainene anexate, Donețk. Jurnaliștii ucraineni l-au asociat pe Medvedciuk cu compania Donugol, deși aceasta neagă orice legătură. Puțin înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, compania preluase controlul exporturilor de cărbune din regiune.

În regiunea Donețk a apărut și un nou furnizor de servicii logistice, Florence, care transportă cărbune, cocs, fontă și oțel, în 2022 generând venituri de până la 17 miliarde de ruble (aproximativ 183 de milioane de dolari). Jurnaliștii de la Sistem spun că firma are mai multe legături cu avocatul lui Medvedciuk, Alexandr Barimov, care este și coproprietar al unei companii care administrează una dintre cele mai mari companii producătoare de minereu de fier din regiunea Zaporojie. Complexul Minier și Metalurgic de Sud este o altă companie cu presupuse legături cu Medvedciuk.

Toate acestea au condus la concluzia jurnaliștilor că Medvedciuk este „noul beneficiar al regiunii Donbas”, depășindu-l pe fostul președinte ucrainean, Viktor Ianukovici, considerat „proprietarul” regiunii înainte de invazia pe scară largă.

Proprietăți imobiliare în Moscova

Pe lângă câmpurile petrolifere din Siberia și întreprinderile metalurgice din Donețk, Medvedciuk și familia sa dețin și proprietăți și terenuri în capitala Rusiei. La începutul anului 2021, o companie asociată cu Medvedciuk a achiziționat spațiu în valoare de 500 de milioane de ruble (aproximativ 5,4 milioane de dolari) în unul dintre cei mai scumpi zgârie-nori din districtul de afaceri Moscova City. Soția lui Medvedciuk, Oksana Marcienko, a devenit proprietara unui teren de cinci hectare pe faleza râului din Moscova, precum și a unui teren de patru hectare lângă fabrica ZiL, una dintre fostele fabrici de automobile din oraș.

În 2020, soția lui Medvedciuk a devenit co-proprietara fabricii Gheliimaș, care dezvoltă sisteme criogenice pentru Ministerul Apărării al Rusiei și corporația spațială de stat, Roscosmos. Soția lui Medvedciuk deține acum și teren în apropierea stadionului Lujniki din Moscova. >>

Mama Rusia. Cine este Ecaterina Mizulina, chipul cenzurii online, spaima vedetelor și icoana tineretului putinist

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here