MILLIYET: „Suntem deschişi faţă de propunerea privind Patriot, dar nu vom renunţa la S-400”

La panelul organizat de Fundaţia Türk Miras în colaborare cu Consiliului American pentru Relaţii Internaţionale, la Washington, cu tema „Perspectivele regionale de apărare, energetice şi economice ale Turciei” au participat ca vorbitori adjunctul ministrului energiei, Alparslan Bayraktar, consilierul preşedintelui, prof. dr Gülnur Aybet şi prof. dr Mehmet Akif Kireçci, membru al Consiliului de Securitate şi Politici Externe din cadrul Preşedinţiei.

Aybet, care a arătat că deficitul de sisteme de apărare aeriană al Turciei în politicile de securitate este o problemă care se dezbate de o lungă perioadă de timp, a amintit că Turcia s-a aflat în discuţii şi cu alte ţări înaintea Rusiei, în primul rând cu SUA.

De asemenea, Aybet a precizat că Turcia se gândeşte să construiască propriul sistem de apărare aeriană şi legat de această problemă acordă importanţă transferului de tehnologie şi discută cu ţările respective acest subiect.

Aybet a spus: „Turcia a ales sistemul S-400 pentru că a fost o propunere care răspundea necesităţilor într-o anumită perioadă de timp. Această achiziţie nu afectează în nici un mod elementele de securitate ale NATO. Dacă vom avea alte alternative decât S-400, le vom analiza. Una dintre alternative sunt rachetele Patriot. Dar SUA să nu considere această alternativă, să dăm Turciei rachete Patriot şi ea să renunţe la sistemul S-400. Pentru noi acest lucru nu este un joc de sumă zero. Deci, din punctul de vedere al Turciei, da, noi suntem deschişi propunerii legate de rachetele Patriot, dar acest lucru nu înseamnă sub nicio formă că vom renunţa la sistemul S-400.”

De asemenea, Aybet a declarat că problema PKK/YPG şi problema legată de organizaţia teroristă gulenistă (FETÖ) trebuie încă analizate şi a adăugat că Turcia nu mai are răbdare şi nu mai poate aştepta în ceea ce priveşte crearea zonei de securitate.

Adjunctul ministrului energiei Alparslan Bayraktar a spus că Turcia face paşi importanţi pentru a-şi reduce dependenţa energetică de alte ţări şi a adăugat: „În ultimii 3 ani am făcut serioase investiţii în special în domeniul infrastructurii energetice.”

Turcia este hotărâtă să devină mai predictibilă în domeniul energetic, a subliniat Bayraktar şi a amintit că Turcia a făcut paşi în diversificarea resurselor energetice după ce Statele Unite au impus sancţiuni Iranului şi că în această problemă se află în contact cu celelalte ţări din regiune.

De asemenea, Bayraktar a precizat că fluctuaţiile care vor apărea după atacul asupra instalaţiilor petroliere din Arabia Saudită va afecta pe toată lumea, iar incertitudinile de pe piaţa internaţională a petrolului sunt considerate importante.

La rândul său, Kireçci a menţionat că Turcia reprezintă o insulă a stabilităţii într-o regiune foarte dificilă şi a adăugat: „Ne-am fi aşteptat ca aliaţii noştri occidentali să aprecieze mai mult poziţia stabilă a Turciei”.

Kireçci a precizat că Turcia are o democraţie funcţională, o economie de piaţă deschisă şi o structură dinamică a societăţii şi că nu se va putea crea o ecuaţie de securitate regională din care Turcia să nu facă parte.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here