Ministerul Finanţelor: Fitch a reconfirmat ratingul de ţară al României şi a menţinut perspectiva negativă

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valutã, precum şi perspectiva negativă, anunţă Ministerul Finanţelor, citat de News.ro.

Instituţia precizează că decizia de a reconfirma poziţia României în categoria ţãrilor cu risc scãzut pentru investiţii (investment grade) este susţinutã atât de nivelul moderat al datoriei publice, cât şi de evoluţia pozitivã a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţã şi dezvoltare umanã.

”Agenţia de rating Fitch a publicat în data de 23 aprilie 2021 anunţul de reconfirmare a rating-ului aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valutã, precum şi a perspectivei negative.

Decizia de a reconfirma poziţia României în categoria ţãrilor cu risc scãzut pentru investiţii (investment grade) este susţinutã atât de nivelul moderat al datoriei publice, cât şi de evoluţia pozitivã a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţã şi dezvoltare umanã, care se situeazã la niveluri superioare faţã de ţãrile comparabile”, conform comunicatului transmis de Ministerul Finanţelor.

În evaluarea realizatã, Fitch menţioneazã atenuarea riscurilor pe termen scurt prin iniţiativele guvernului referitoare la salarizarea personalului din sectorul public şi la modificarea legii pensiilor şi recunoaşte eforturile de consolidare fiscalã şi planurile guvernului de implementare a reformelor.Totodatã, apreciazã cã România se bucurã de un management solid al datoriei publice.

În opinia agenţiei, economia României va înregistra o creştere medie de 5,8% în perioada 2021-2022, peste media ţãrilor din aceeaşi categorie de risc, datoritã impulsului puternic al investiţiilor şi a redresãrii treptate a exporturilor şi a consumului privat.
Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunãtãţirea ratingului de ţarã sunt stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, ca urmare a implementãrii eficiente a unor reforme în domeniul cheltuielilor publice şi a unor planuri credibile de creştere a veniturilor, precum şi îmbunãtãţirea susţinutã a nivelului datoriei externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here