Ministerul Justiţiei: Informaţiile vizând o presupusă creştere a vârstei de pensionare a magistraţilor sunt false

Ministerul Justiţiei a transmis, marţi seară, legat de „presupuse informaţii apărute în spaţiul public vizând o presupusă creştere a vârstei de pensionare a magistraţilor ce ar fi prevăzută în noile legi ale justiţiei”, că nu are în intenţie nicio intervenţie legislativă în sensul stabilirii unei noi vârste de pensionare pentru magistraţi, alta decât cea în vigoare, notează News.ro.

„Ministerul Justiţiei este preocupat de stabilitatea resursei umane din sistemul judiciar şi înţelege că păstrarea vârstei de pensionare în vigoare şi a stabilităţii prevederilor legale care o consacră sunt elemente esenţiale ale păstrării magistraţilor în activitate şi prezervarea stabilităţii resursei umane din sistem”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi seară, de MJ.

Reprezentanţii ministerului dau ca exemplu „una din speculaţiile nefondate cele mai recente pe acest subiect preluată de un site de ştiri juridice susţine fără niciun temei sau indiciu factual: «s-a auzit despre o posibila intenţie de a creşte vârsta de pensionare a magistraţilor. Sunt zvonuri conform cărora acest lucru ar fi fost deja introdus in noile Legi ale Justiţiei pe care ministrul Cătălin Predoiu le-a trimis (…) la Bruxelles pentru ca aceştia sa îşi dea acordul, fără însă ca magistraţii din ţara sa le vadă»”.

„Ministerul Justiţiei dezminte categoric astfel de speculaţii nefondate, precum şi maniera păguboasă şi periculoasă în care o astfel de temă sensibilă pentru magistraţi este instrumentată conştient sau inconştient. Ministerul Justiţiei condamnă ferm astfel de afirmaţii false care reprezintă deopotrivă şi adevărate procese de intenţii la adresa instituţiei”, scrie în comunicat.

Conform sursei citate, proiectele de legi ale Justiţiei au fost puse în dezbatere publică în septembrie 2020, fiind în dezbatere pe parcursul mai multor luni, până în primăvara anului 2021. Ulterior procesul de promovare a fost reluat, în decembrie 2021, Ministerul Justiţiei integrând propuneri din dezbaterea din cursul anului 2021 şi desfăşurând recent o consultare cu Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, consultare aflată în parametrii normali de dialog şi cooperare cu Comisia Europeană.

„Ministerul Justiţiei respinge categoric maniera eronată, rudimentară şi tendenţioasă în care autorul declaraţiilor citate în articol califică şi descrie aceste consultări constructive cu Comisia Europeană. Consultările cu Comisia Europeană nu reprezintă un proces de cenzură sau avizare/autorizare, ci un schimb onest de opinii, de pe poziţii de egalitate şi parteneriat, asupra diverselor instituţii cuprinse în proiectele care fac obiectul consultărilor. De altfel, proiectele nu au suferit intervenţii sistemice sau majore în urma acestor consultări, procesul având ca rezultat clarificarea unor norme şi instituţii juridice, punctual. Proiectele actualizate vor fi republicate în perioada imediat următoare pe website-ul ministerului, înainte de iniţierea procedurilor de avizare”, se mai arată în comunicat.

Conform MJ, definitivarea proiectelor noilor legi ale Justiţiei, precum şi a proiectelor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală este un obiectiv prioritar în cadrul Programului de Guvernare şi un obiectiv al MCV pe Justiţie, prevăzut şi în cadrul PNRR, iar termenul asumat de Romania în cadrul PNRR pentru intrarea în vigoare a modificărilor la codurile penale este de 31 decembrie 2022, iar pentru legile Justiţiei este 30 iunie 2023. Cu toate acestea, obiectivul ministerului este de a realiza aceste obiective mult mai devreme, întrucât sistemul judiciar, dar şi cetăţenii au nevoie urgentă de aceste legi.

Ministerul Justiţiei adaugă că va transmite în perioada imediat următoare proiectele codurilor penale spre aprobare Guvernului şi proiectele legilor Justiţiei în avizare ministerială/avizare de către CSM şi ulterior pentru aprobare de către Guvern.

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here