Foto: Wikipedia

Rusia a denunţat ‘ferm’ joi pe lângă ambasadoarea Regatului Unit la Moscova ‘acţiunile periculoase’ ale unei nave britanice în largul Crimeii şi care – potrivit Moscovei – a făcut obiectul unor tiruri de avertisment pe motiv că intrase în apele teritoriale ruse, relatează AFP.

Deborah Bronnert, ambasadoarea Marii Britanii în Rusia, a fost convocată joi la Ministerul rus de Externe, a indicat diplomaţia rusă într-un comunicat, condamnând în termeni vehemenţi ‘acţiunile periculoase şi provocatoare ale navei britanice’ HMS Defender din ajun.

Rusia afirmă că a tras focuri de avertisment în direcţia HMS Defender în Marea Neagră în largul Crimeii, pe care o consideră ca aparţinându-i de la anexarea peninsulei în 2014. Incidentul a fost dezminţit cu toate acestea de Londra.

În cazul în care astfel de provocări se vor repeta, întreaga responsabilitate pentru eventualele consecinţe va reveni în totalitate părţii britanice”, menţionează într-un comunicat MAE rus.

Potrivit Moscovei, distrugătorul britanic a ignorat avertismentele ruse şi de aceea a fost supus unor ‘focuri de avertizare’. Un avion Su-24M a efectuat în special un ‘bombardament preventiv de-a lungul rutei’ navei.

‘Nu s-a tras niciun foc avertizare spre HMS Defender’ şi ‘afirmaţia potrivit căreia au fost lansate bombe de-a lungul rutei sale’ este falsă, a reacţionat Ministerul britanic al Apărării. Londra afirmă că nava efectua o ‘traversare inofensivă în apele teritoriale ucrainene’.

Iritată de aceste dezminţiri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacţionat miercuri seara pe o reţea de social media:’ Londra şi-a pierdut manierele. Aş dori să-i sfătuiesc pe partenerii britanici: data viitoare când vreţi „să intraţi inofensiv” (în apele noastre teritoriale), nu uitaţi să bateţi la uşă!’, potrivit mai multor media ruse, între care şi agenţia oficială de presă TASS.

Acest incident intervine cu câteva zile înainte de manevrele militare Sea Breeze 2021, preconizate să aibă loc între 28 iunie şi 10 iulie în Marea Neagră. La aceste exerciţii participă SUA, alte ţări NATO, precum şi Ucraina, ceea ce Moscova nu agreează.

De altfel, Rusia a cerut miercuri SUA şi aliaţilor lor, prin intermediul unei declaraţii a ambasadei sale la Washington, să renunţe la exerciţiile Sea Breeze în Marea Neagră, conform agenţiei de presă RIA Novosti.

Boris Johnson a asigurat joi că distrugătorul Defender al Royal Navy traversa apele ucrainene şi a acţionat în mod ”absolut corect”

Premierul britanic Boris Johnson a asigurat joi că distrugătorul Defender al Royal Navy, împotriva căruia armata rusă susţine că a deschis foc de avertisment în Marea Neagră, traversa apele ucrainene şi a acţionat în mod ‘absolut corect’, relatează AFP.

Potrivit Moscovei, un avion Su-24 şi nave ruseşti au tras tiruri de avertisment miercuri în direcţia unui distrugător britanic care ar fi intrat în apele teritoriale ruse în Marea Neagră, în largul Crimeii, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014.

‘Noi nu recunoaştem anexarea Crimeii, a fost ilegală; acestea sunt apele ucrainene şi a fost absolut corect de a le utiliza pentru a merge din punctul A în punctul B’, a răspuns Boris Johnson, într-un interviu la un post de televiziune britanic.

Armata britanică a explicat miercuri că HMS Defender efectua ‘o traversare inofensivă în apele teritoriale ucrainene, conform dreptului internaţional’, dezminţind tiruri de avertisment trase de forţele ruse şi evocând ‘exerciţii de artilerie’ ruseşti în apropiere.

Armata britanică invitase jurnalişti de la BBC şi Daily Mail la bordul distrugătorului HMS Defender pentru această traversare din portul ucrainean Odesa spre Georgia, trecând printr-o zonă din apropierea Crimeii, unde Rusia dispune de o importantă bază navală.

Potrivit relatării Daily Mail, HMS Defender a fost escortat de avioane de vânătoare şi nave ruseşti şi s-au auzit salve ‘repetate’ de tun.

Incidentul ruso-britanic constituie o premieră şi intervine cu câteva zile înaintea manevrelor militare Sea Breeze 2021, preconizate să aibă loc între 28 iunie şi 10 iulie în Marea Neagră. La aceste exerciţii participă SUA, alte ţări NATO şi Ucraina, ceea ce Moscova nu agreează.

Episodul intervine într-un climat de tensiuni puternice între Rusia şi Regatul Unit, alimentate de o serie de crize diplomatice şi de otrăvirea cu o substanţă considerată armă chimică, în 2018, a fostului agent dublu rus Serghei Skripal (şi a fiicei sale) în Anglia.

Boris Johnson a respins cu toate acestea că relaţiile dintre cele două ţări ar fi la cel mai scăzut nivel: ‘Îmi amintesc de perioade din viaţa mea când lucrurile au fost mult mai rele, tot ceea ce facem este să respectăm legea şi aceasta este una dintre misiunile pe care această forţă navală le îndeplineşte cu alte ţări din întreaga lume’, a spus el.

În urma incidentului cu distrugătorul britanic, ambasadoarea Regatului Unit la Moscova, Deborah Bronnert, a fost convocată joi la Ministerul rus de Externe.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, declarase anterior că Rusia îi va prezenta o notă de protest fermă.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here