Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, şi-a dat demisia. Marcel Ciolacu a cerut să preia interimatul la Apărare

Foto: INQUAM/George Călin

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, anunțat, luni, că şi-a înaintat demisia din funcţia de ministru al apărării naţionale. Purtătorul de cuvânt al premierului a transmis, luni, că „prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a luat act de demisia dlui Vasile Dîncu din funcția de ministru al Apărării. Vom reveni cu detalii privind asigurarea interimatului”.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat, la scurt timp după demisia ministrului Apărării, că îi respectă decizia lui Vasile Dîncu şi îi mulțumește pentru activitatea sa. Liderul PSD a mai precizat că a avut deja o discuţie cu premierul Ciucă şi i-a solicitat să preia interimatul.

Anunțul lui Dîncu, de pe Facebook

”În cursul acestei dimineţi, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcţia de ministru al apărării naţionale. Redau, mai jos, textul integral:
Domnului Prim Ministru al Guvernului României

Nicolae – Ionel Ciucă

DEMISIE
Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deţinător al portofoliului apărării, vă rog să luaţi act de demisia mea din această funcţie.
Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilităţii colaborării cu Preşedintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcţie pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie şi programele care necesită fluiditate pe întreg lanţul de comandă şi pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcţionarea optimă a Ministerului Apărării Naţionale şi a Armatei Române.
Domnule Prim Ministru, vă mulţumesc pentru colaborarea onestă şi deschiderea de care aţi dat dovadă pe tot parcursul activităţii guvernamentale comune şi vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele şi programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României.
Vasile DÎNCU
Bucureşti, 24 octombrie 2022”.
Context
Recent, Vasile Dîncu a provocat reacţii dure pe scena politică după ce a afirmat că negocierile reprezintă singura şansă pentru încheierea războiului din Ucraina:
  • „Războiul va mai continua şi singura şansă pe care ar putea să o aibă Ucraina şi mai ales sfârşitul războiului, singura şansă a păcii poate să fie negocierea, negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă, în care, aşa cum au lansat în acest moment ucrainenii, un document politic pentru toate ţările europene şi pentru NATO, un document care încearcă să dea garanţii de securitate pentru Ucraina pentru viitor. Este vorba până la modul negociere internaţională. Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia sigură. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, pentru că clasa politică din Ucraina, în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume, ar fi o sinucidere curată în politică să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă, de teritorii, ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”.
  • Ideal ar fi să se ajungă la o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum, distrugerea de vieţi omeneşti, de bunuri”.
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a făcut un apel la cei care sunt supuşi manipulărilor Federaţiei Ruse privind presupunele negocieri cu Ucraina.: „Astăzi vreau să adresez acest apel al meu celor din lume care sunt supuşi manipulărilor ruseşti cu privire la presupuse negocieri, despre presupunerile că numai negocierile pot pune capăt acestui crud război terorist rusesc. Doreşte statul terorist pace? Evident că nu. O dovedeşte în fiecare zi şi în fiecare noapte. Teroarea constantă împotriva populaţiei civile este respingerea evidentă de către Rusia a negocierilor reale”.
Preşedintele Klaus Iohannis declarase, întrebat cum vede declaraţiile lui Vasile Dîncu potrivit cărora singura şansă a păcii ar fi o negociere cu Rusia, că toată lumea trebuie să accepte faptul că ucrainenii sunt cei care plătesc preţul sângelui în acest război şi numai Ucraina poate decide ce, cum şi când negociază. „Această poziţie este poziţia noastră oficială, e poziţia oficială a UE şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziţii”, a adăugat şeful statului.

Afacerea Dîncu – un deznodământ prost, dar și o ocazie bună

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here