Ministrul britanic de externe Dominic Raab a declarat duminică că, potrivit estimării britanice, este „foarte probabil” ca Iranul să fi comis atacul asupra petrolierului din largul Omanului de pe 29 iulie în care au murit un britanic şi un român şi a precizat că lucrează împreună cu partenerii la un „răspuns concertat”, relatează Reuters şi AFP.

„Regatul Unit condamnă atacul ilegal şi crud comis asupra unei nave comerciale în largul coastei Omanului, în care au murit un cetăţean britanic şi un român”, a afirmat într-o postare pe Twitter ministrul britanic de externe.

„Credem că atacul a fost deliberat, ţintit şi o încălcare clară a legii internaţionale de către Iran”, a adăugat şeful diplomaţiei britanice, notează Agerpres.

Raab a precizat că evaluarea britanică a ajuns la concluzia că este „foarte probabil” ca Iranul să fi comis atacul asupra petrolierului Mercer Street utilizând una sau mai multe drone.

„Regatul Unit lucrează cu partenerii noştri internaţionali la un răspuns concertat la acest atac inacceptabil”, a spus el, făcând apel la Iran „să înceteze imediat acţiunile care pun în pericol pacea şi securitatea regională şi internaţională”.

Tot duminică, armata israeliană a anunţat că şeful forţelor armate israeliene a discutat cu omologul său britanic.

Locotenent-generalul Aviv Kohavi şi generalul britanic Nick Carter au discutat despre „evenimente recente în regiune şi provocările comune cu care se confruntă ambele ţări”, se precizează în comunicatul armatei israeliene, care nu menţionează în mod specific incidentul Mercer Street.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here