Ministrul de Externe al Italiei, mesaj pentru România de Ziua Națională. Le mulțumește românilor pentru solidaritate arătată italienilor în fața pandemiei

Luigi Di Maio. Foto: Facebook

Ministrul de Externe al Italiei, Luigi Di Maio, a transmis României un mesaj cu ocazia Zilei Naționale, apreciind solidaritatea de care țara noastră a dat dovadă pe fondul pandemiei de Covid-19.

Mesajul oficialului italian:

Vă trimit cu mare plăcere salutările mele în această zi în care se sărbătorește Ziua Națională a României, cu ocazia proclamării acelei Mari Uniri care în 1918 a reprezentat etapa unificatoare din istoria României moderne.

Îi sunt recunoscător ambasadorului Bologan pentru că mi-a oferit această oportunitate de a exprima în mod public condoleanțe sincere pentru tributul pe care comunitatea românească – atât în România, cât și în Italia – îl plătește în acest caz de urgență pandemică. De asemenea, aș dori să mulțumesc tuturor românilor pentru solidaritatea care ne-a fost arătată în timpul pandemiei, de la medici și asistenți medicali trimiși în Italia, la sutele de mii de români care îi asistă pe cei mai vulnerabili oameni din țara noastră.

În anul curent, ne-am confruntat cu situații tragice și cu luarea urgentă de măsuri complexe și delicate. Dar obstacolele pe care le-am întâlnit fac ca importanța relațiilor dintre țările noastre să fie și mai evidentă.

Complexul de legături și amintiri care unește Italia și România se bazează pe puternica afinitate lingvistică și culturală a popoarelor noastre. Împărtășim, de asemenea, o cale istorică similară și paralelă cronologic de luptă pentru unitate și independență națională. Îmi aduc aminte doar de scriitorul Constantin Aricescu, care în septembrie 1860, în ajunul unității celor două națiuni, a sărbătorit politicile lui Giuseppe Garibaldi și a invitat poporul român să urmeze acest model.

Această prietenie istorică este în același timp o realitate vie și dinamică, alimentată zilnic și reînnoită de intensitatea relațiilor umane, economice și culturale.

Gândiți-vă doar la schimbul nostru comercial, care înainte de urgența COVID atingea 15 miliarde de euro și care sperăm că va reveni în curând la aceste valori; la comunitatea italiană de afaceri din România și la contribuția sa la creșterea țării gazdă; la peste 7 miliarde de euro de investiții italiene directe, demonstrând o puternică întrepătrundere între economiile noastre; la diferitele colaborări dintre universitățile românești și italiene și la entuziasmului extraordinar al tinerilor care își împletesc viața și își încrucișează drumurile educaționale între cele două țări.

Dar cea mai mare legătură vie este o comunitate românească de peste un milion și două sute de mii de oameni, cea mai mare comunitate străină din Italia și prima comunitate română din străinătate. Le adresez membrilor săi un gând recunoscător și afectuos: munca voastră este fundamentul solid al unei legături umane care, pentru mulți dintre voi, a făcut din Italia o a doua patrie.

O răscruce de experiențe și oportunități din care rezultă o relație foarte puternică, consolidată de municipalitatea Alianței Atlantice și de angajamentul comun din cadrul Uniunii Europene față de un proces de integrare care este din ce în ce mai la dispoziția cetățenilor.

În acest spirit, formulez – în numele meu și al tuturor cetățenilor italieni – cele mai bune urări prietenului meu, poporul român, pentru sărbătoarea Zilei Naționale. Chiar și într-o situație dificilă precum cea actuală, trebuie să privim împreună cu curaj și determinare.

Și ambasadorul României în Italia, George Bologan, a adresat un mesaj României de 1 Decembrie:

Dragi compatrioți,

Vă întâmpin cu urarea „Trăiască România!” și mulțumiri celor care îi onorează numele și prestigiul, pentru că astăzi despre asta este vorba, nu despre o zi în care fluturăm bine intenționați mesaje virtuale frumoase ca formă dar care pentru mulți sunt fără conținut. Patriotismul este un mod de viață, este o cultură profundă care inspiră un comportament responsabil, solidar, atitudini motivate de curajul înaintașilor și a celor care au scris cu sângele lor paginile de istorie ale neamului. Patriotismul este contrariul corupției și al iresponsabilității. Modelele celor care au crezut în energia și puterea acestui neam nu ne exonerează de la rolul pe care trebuie să ni-l asumăm azi făcând astfel încât și noi peste ani să fim modele pentru cei care vor urma. Trăiască România europeană și toți românii care cultivă sentimentul omeniei și sunt adevărați ambasadori de imagine ai neamului în lume!

La mulți ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here